Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu

Cititor Formula AS
"Nu suntem sovini, dar nu putem ramane pasivi in fata unor compromisuri ale guvernului".

Stimate Domnule Presedinte,
Mai multi intelectuali din Craiova, ingrijorati de o serie de hotarari adoptate de guvern,care afecteaza grav interesele Romaniei, supun atentiei dvs. urmatorul apel. Precizam ca nu suntem sovini. Suntem buni romani si, asemeni imensei majoritati a cetatenilor tarii, vrem sa traim in armonie cu minoritarii, dar nu putem ramane pasivi in fata unor compromisuri si cedari ilegale si pagubitoare care, prin "experimentele" unei "discriminari pozitive" exagerate, atenteaza la fiinta neamului, la istoria lui, la viitorul Romaniei. Protestam, punctual, la urmatoarele Hotarari ale Guvernului.
1. Guvernul a aprobat recent, la cererea reprezentantilor Udmr si a Guvernului Ungariei, o Hotarare prin care comunitatea maghiara va primi de la Stat proprietati imobiliare si funciare care depasesc valoarea de 7 miliarde euro. Specialistii apreciaza ca circa 40% din teritoriul Transilvaniei va fi restituit comunitatii maghiare. O hotarare de asemenea importanta nu putea fi luata fara consultanta si expertiza de specialitate, iar guvernul avea obligatia sa informeze cetatenii, in temeiul caror legi cedeaza o parte insemnata din avutia acumulata si pastrata de-a lungul timpului prin munca a zeci de generatii. Hotararea ne obliga sa va adresam o intrebare cat se poate de fireasca: ce reprezinta, pentru Guvern, Rezolutia de la Alba-Iulia, dreptul suveran al statului roman, invocat de Nicolae Titulescu si recunoscut de Conferinta ambasadorilor de la Paris din 1922 si de Consiliul Societatii Natiunilor?
Este inadmisibil, Domnule Presedinte, ca un diferend juridic, judecat intre 1922 si 1930 de instante internationale, castigat de guvernul roman, sa fie pierdut la masa tratativelor politice, prin compromisuri, prin nestiinta sau incompetenta, de guvernarea care a promis sa redea romanilor Demnitatea Nationala. Hotararea pe care o incriminam nu este o expresie a Demnitatii Nationale. De ani de zile, asistam la emiterea unor hotarari guvernamentale privind restituirea "bunurilor apartinand cultelor religioase si comunitatilor maghiare" fara baza legala, toate concesii politice, deposedari abuzive din avutia romanilor, inclusiv a celor de etnie maghiara.
Consilierii juridici ai Guvernului ar fi trebuit sa constate ca biserica reformata si composesoratele maghiare nu au dreptul sa primeasca imobile si terenuri care n-au fost niciodata in proprietatea lor, ci in administrare. "Statutusul Romano-Catolic", infiintat la jumatatea secolului Xix, in numele caruia se revendica jumatate din Transilvania, n-a avut personalitate juridica si n-a detinut niciodata in proprietate aceste bunuri. El doar a administrat, prin dispozitii ale guvernelor austro-ungare, bunuri de care fusesera deposedate comunitatile romanesti majoritare, supuse secole la rand unei politici de deznationalizare.
Composesoratele nu au fost proprietari, ci administratori ai bunurilor mobile si imobile. Ele au intrat prin Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba-Iulia in posesia poporului roman. Documentele sunt clare ca lumina zilei si au fost recunoscute international. Doar cercurile revizioniste maghiare n-au recunoscut si nu recunosc Tratatul de la Trianon. Prin Hotararea adoptata, guvernul roman a incalcat aceste acte fundamentale. In virtutea caror argumente Udmr si aliatii lor din Guvern anuleaza Rezolutia de la Alba-Iulia si Tratatul de la Trianon?
2. Apreciem ca recenta Sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar s-a inscris in istorie nu ca o realizare de exceptie, cum a fost prezentata, ci ca o "palma pe obrazul romanilor", ca o incalcare a testamentului marelui patriot care a lasat romanilor inestimabila "Mostenire Gojdu". Guvernul nu avea dreptul sa renunte la "Mostenirea Gojdu". Domnul prim-ministru putea, daca dorea, sa faca un cadou Budapestei, sa aloce o parte din averile domniei sale. Cat priveste "Mostenirea Gojdu", legea si statutul de inalti demnitari ai Romaniei ii obligau sa-i consulte pe romanii care l-au ales. Ca parte a Societatii Civile, si alaturi de Biserica Ortodoxa, solicitam anularea oricarei intelegeri de renuntare la "Mostenirea Gojdu", Biserica Ortodoxa Romana fiind cea care trebuie sa administreze aceste proprietati.
Va rugam sa analizati cele semnalate si sa dispuneti masuri pentru:

Anularea Hotararilor de Guvern si a intelegerilor legate de restituirea proprietatilor romanesti catre Biserica Reformata si composesoratele maghiare.

"Mostenirea Gojdu", proprietate a poporului roman si a Bisericii Ortodoxe Romane, sa ramana in proprietatea statului roman si sa fie administrata de adevaratii mostenitori.

Toate cazurile de restituiri de acest gen sa fie dezbatute in Senat si Camera Deputatilor, pentru a deveni legi, nu Ordonante de Urgenta.

Impotriva initiatorilor actelor normative incriminate in prezentul apel sa se ia masuri legale.

Statutul Minoritatilor sa fie supus dezbaterii publice si sa fie aprobat prin Referendum, respectandu-se Constitutia si normativele internationale in materie, legiferate si aplicate in tari ca Franta, Marea Britanie, Germania, Spania, Elvetia.
Cu deosebita stima,
dr. Luchian Deaconu, istoric, cercetator stiintific
I. Teodor Petrovici, om de afaceri
Florin Diaconu, inginer
Barbu Bohoreanu, economist