Valeria Peter Predescu

Corina Pavel
- 35 de ani de cantec nasaudean -


O cariera atat de frumoasa ca a Valeriei Peter Predescu nu putea fi incununata decat de un spectacol cu adevarat de zile mari, desfasurat acasa, in Bistrita. A participat "toata floarea" interpretilor de muzica populara romaneasca, si lumea de pe lume a venit, care cu masinile, care cu autobuzele, in frunte cu primarii de prin mai toate satele si comunele bistritene si nasaudene, sa o sustina cu aplauze, flori si cuvinte frumoase pe draga lor "doamna Valerica". O intreaga editie a emisiunii "Tezaur folcloric", realizata de d-na Marioara Murarescu, i-a fost dedicata, iar imaginile de inceput de cariera, cand fata lui Peter din Telciu, satul de pe Valea Salautei, a venit la Bucuresti sa faca primele sale inregistrari si filmari, la inceputul anilor 70, au fost cu adevarat induiosatoare. Intr-o scena filmata alb-negru, subtire ca trestia, dar si majestuoasa in costumul ei din panzaturi alese cu flori, Valeria canta cu vocea ei puternica, taraneasca, cantecul sau de debut Am dragut nasaudean. Nu stie cum au trecut de-atunci anii!...
Referent de specialitate la Centrul Creatiei Populare Bistrita, culegatoare harnica de folclor, iubitoare a batranilor rapsozi, de care s-a ingrijit sa-i scoata pe culegeri si discuri, atenta indrumatoare a copiilor care doresc sa-i paseasca pe urme cu cantecul romanesc, Valeria Peter Predescu a "contabilizat" in cei 35 de ani de cariera 61 de albume, patru carti si culegeri folclorice, un ladoi plin cu diplome, titluri onorifice si premii primite in tara si la diverse festivaluri folclorice internationale (este laureata a premiului "Ethnos" si membra a Academiei de Arte Traditionale din Romania), si atatea turnee si concerte sustinute acasa si prin lume, ca le-a pierdut sirul. De o aristocratie taraneasca asa cum doar in Ardeal mai gasesti, totdeauna de o modestie ridicata la rang de noblete, Valeria Peter Predescu are prin excelenta vocatia prieteniei, iar glasul sau bland, cu vorba neaosa, sunt cautate de multi dintre cei care o cunosc si o iubesc. Pricesnele sale fac sa lacrimeze pe toti credinciosii, si la hramuri de biserici e mereu prima, la fel cand e vorba de sustinut o cauza umanitara, pentru care a cantat de multe ori fara plata, caci asa a invatat de acasa, ca daca dai, primesti. Prietena dintru inceputuri a revistei "Formula As", Valeria Peter Predescu ne impartaseste gandurile sale, la ceas aniversar.
"Am avut parte de un concert frumos, mi l-a organizat Centrul Judetean pentru Cultura, si am fost bucuroasa ca mi-am adunat colegii de cantec pe langa mine. M-au onorat cu prezenta Sofia Vicoveanca, Achim Nica, Angelica Stoican, Nicolae Muresan, Mariana Anghel, Dorina Oprea, Cornelia Ardelean, Alexandru Pugna, Matilda Pascal-Cojocarita, Stefan Cigu, mai tanara Anuta Motofelea, de care eu m-am ocupat in formarea ei ca interpreta, grupul de copii "Miorita", pe care eu l-am alcatuit si il coordonez. Mi-au venit prieteni buni din comuna Telciu, comuna mea natala, din Salva, din Rebrisoara, din Nasaud, de la Rodna, din Sieu, din Butac, din Prundu Bargaului si din Tiha Bargaului, din Magura, de la Arsita. A venit ansamblul "Salauta" din comuna Telciu, prieteni din copilarie, fosti colegi de catedra (pentru ca am lucrat in invatamant in primii ani ai carierei mele), personalitati culturale, redactori din Radio si Televiziune de la Cluj si de la Bucuresti (Gruia Stoia, Marioara Murarescu). O masina de flori am primit la spectacol si cosuri frumoase cu trandafiri, pe care le-am dus a doua zi la toate bisericile din Bistrita. Am fost bucuroasa ca spectacolul a iesit asa de frumos si ca am ajuns la anii acestia. Batar ca-mi pare rau dupa tineretea mea, ca puteam sa fac mai mult. Acum stau acasa cu cei doi catei si doua pisici ale noastre, imi astept baietii sa vina sa ma viziteze (unul e in Franta, arbitru de rugby) si nepoatele, Eleonora si Teodora. Imi ingrijesc gradinuta in care au rasarit primele flori de primavara si astept vremea buna, sa plec prin sate, sa vorbesc cu batranii mei, sa-i fotografiez (o alta pasiune de-a mea) si sa mai aflu de la ei cantece noi. Ca doara n-oi sta pe vatra de acum incolo."
Angelica Stoican: "Valeria Peter Predescu ne-a adus o lume a satului ardelean, pe care acum o cautam cu mare indarjire si pe care o regasim in cantecele sale".
Sofia Vicoveanca: "Sa ne traiesti, Valerica, sa ai sanatate si sa ne aduci alte cantece noi, frumoase si adevarate, asa cum stii tu canta!".
Cornelia Ardelean-Archiudean: "Valeria a facut casa, copii, fantana, dar a mai facut ceva - a adus satul ei, Telciu, cu oamenii si cantecele sale, in fata noastra, pe scena. La multi ani!".
Gelu Furdui (Radio Cluj): "Cand se roaga Valerica la Dumnezeu, caci e o rugatoare neintrecuta, pune o vorba buna acolo si pentru noi, prietenii sai".