Copiii si Dumnezeu

Cititor Formula AS
- Selectii din concursul organizat de "Formula As" -


Scriu aceste randuri cu bucurie si multa recunostinta. N-am crezut niciodata ca revista noastra are atatia cititori copii. Ca in paginile ei exista lucruri pe care sa le inteleaga, sa-i intereseze, sa le ajunga la suflet. Si iata-i acum, stralucind de inteligenta si de iubire, induplecandu-l pe Dumnezeu cu sinceritatea si naivitatea lor. Copilaresti si stangace adesea, scrisorile lor sunt muguri de rugaciune, primele dorinte pe care indraznesc sa le indrepte spre cer. Prin contributia lor, concursul revistei noastre primeste un dar de lumina neasteptat, se transforma in sarbatoare. Fie ca Dumnezeu, caruia ii scriu cu atata incredere si ardoare, sa-si arate puterea si maretia, implinindu-le asteptarile.
[Revista "Formula As" isi face o datorie de onoare sa mai acorde un rand de premii: zece mentiuni, fiecare in valoare de 300 Ron (3 milioane lei vechi). Felicitari!]
Sanziana Pop

"Iti spun totul, ca unui prieten"

Scumpul meu Iisus, tie pot sa-ti spun totul, ca unui adevarat prieten. De cativa ani, ne-am mutat in locul copilariei tatalui meu, pentru ca sa ne fie mai usor, dar de multe ori ducem dorul locurilor si oamenilor de care ne-am despartit.
Fac parte dintr-o familie cu copilasi mai multi, de aceea te rog, inainte de toate, pentru mama mea. Ajut-o zi de zi, da-i putere sa poata sa ne creasca, da-i sanatate si rabdare, caci este obosita, si de multe ori epuizata. Ai grija si de tatal meu, fa-i salariul mai mare, sa poata aduce strictul necesar, da-i sanatate, caci de multe ori are probleme cu spatele. Se apropie Craciunul, sarbatoarea Nasterii tale. Ma gandesc cat de modest ai venit pe acest pamant tu, Mantuitorul lumii! Ajuta-ma sa fiu si eu bun, ca tine, si modest, sa aduc parintilor numai bucurii, impreuna cu toti fratiorii mei.
Draga Iisus, Iti spun si despre bunicii mei, mult batrani si bolnavi, da-le, te rog, si lor sanatate. Si nu-i uita nici pe copiii ce nu au nimic pe acest pamant, decat ceea ce le dai tu, prin mila ta. Adu-ti aminte si de ei, fa-i sa zambeasca, sa stie ca tu ii iubesti.
Ma bucur ca pot sa-ti scriu. Cred ca vei face multe minuni pe lume, vei aduce multe bucurii, pentru ca inima ta este la fel de fierbinte ca soarele. Iti multumesc si te iubesc.
Daniel Ghitun - loc. Siminicea, jud. Suceava, cod 727485

"As vrea sa faci cum scrie aici"

Draga Dumnezeu,
Imi doresc sa faci ca mama si tata sa nu se fi despartit si sa faci ca lucrurile sa fie bine. Imi mai doresc sa o vindeci pe mama. Insa cel mai mult imi doresc ca mama si tata sa nu se fi despartit. Eu am fost cuminte si iau note bune la scoala. Am fost foarte cuminte. Deci as vrea sa faci cum scrie aici. Te rog, Doamne!
Cu drag,
Tudose Stefan Alexandru - str. Liliacului, bl. 21, sc. D, ap. 11, Deva, jud. Hunedoara

"Poposeste, Doamne, in inima mea"

Intotdeauna m-am gandit ca acolo, sus, este cineva care ma iubeste, ma ocroteste, atat pe mine, cat si pe familia mea.
Doamne Dumnezeul nostru atat puternic, te rog sa ma ajuti in viata, sa poposesti pentru totdeauna in casa noastra si in inima mea.
Ocroteste, Doamne, toti copiii de pe pamant, sa nu mai fie niciodata razboaie. Sa nu mai fie niciodata oameni bolnavi, saraci, flamanzi si infrigurati.
Mocanu Andreea Nicoleta, clasa a V-a B, Scoala nr. 41 - Galati

"Implineste, Doamne,
ce-am scris"


Doamne, te rog frumos sa ma ajuti sa citesc mai bine si sa scriu frumos, sa iau note bune. Ajuta-i si pe parintii mei sa nu se mai certe, si pe fratiorul meu, sa stea mai cuminte. Si da-le, Doamne, rudelor mele multa sanatate. Si mai cu seama bunicii, sa nu mai bea. Nu vreau sa moara bunicul meu. Doamne, e foarte bun. Si te mai rog ceva: sa il aduci sanatos pe verisorul meu din Italia, sa nu pateasca nimic. Te rog frumos, Dumnezeu, implineste ce-am scris.
Baciu Monalisa, clasa a Iii-a B, Scoala nr. 41 - Galati

"Ochii tai sunt credinciosi"

Dumnezeule bun, care nu esti rau niciodata, daca nu erai tu, noi nu existam. Tu ai facut pamantul, tu ai facut apa, tu ai facut soarele. Noi te iubim ca faci singur atatea lucruri si ca nu ne faci rau.
Rugaciunile tale, pe care le-ai creat, sunt foarte frumoase. Ochii tai sunt credinciosi, tu si sfintii tai sunteti credinciosi, toate dorintele le indeplinesti, tu esti bun, nu esti rau. L-ai facut pe Iisus, Fiul tau, la fel de frumos ca si tine. Avem la tine speranta mare! Dumnezeu, tu esti adevarat? Da, sunt! Slava cerului, multumesc pentru ca mi-ai raspuns din suflet.
Gainariu George, clasa a Ii-a A, Scoala nr. 41 - Galati

"Sa vorbim direct"

Doamne Dumnezeule, mi-as dori, daca intr-adevar s-ar putea, sa vorbim direct. As dori, daca s-ar putea, sa fac si eu ceva, sa fac o minune, sa am o putere magica, cum au unii, si s-o folosesc in cazuri bune, sa ii ajut pe oameni. Stiu ca uneori sunt si eu rea, iar cand ma enerveaza cineva foarte tare l-as si bate. Dar mi-ar placea sa ma inteleg bine cu toti, sa nu supar pe nimeni. Iti marturisesc ca am si unele pacate, pe care as vrea sa mi le ierti si sa-mi dai sanatate, mie si familiei mele, pentru ca, precum stii si tu, "Sanatatea e mai buna decat toate". As mai vrea sa-ti multumesc pentru ca am doi parinti minunati, care se ocupa foarte mult de mine. Mai vreau sa iti multumesc pentru ca mi-ai dat un inger pazitor, care a fost si va fi mereu alaturi de mine, si la bine, si la rau. El m-a pazit, nu m-a abandonat niciodata. Ingerul meu pazitor imi va spune lucruri magnifice despre iubire si fericire.
Diaconu Cristina, clasa a Iv-a, Scoala nr. 41 - Galati

"Sa ma ierti cand gresesc"

Draga Dumnezeu, eu vreau de la tine sa fugaresti raul de la familia mea. Te-as ruga sa ma ajuti sa invat bine. Mai vreau ceva de la tine: sa ma ierti cand gresesc. Cu mult respect,
dragul tau Ciobanu Ioan-Mario - loc. Siminicea, jud. Suceava, cod 727485

"Ai grija de tine, Doamne"

Doamne, ajuta-ma sa citesc bine.
Sa scriu bine, sa socotesc foarte bine. Sa ai grija de parinti, de sora, de pasari. De verisori, de matusi, de unchi, de bunici. Mie sa-mi dai un calculator, sorei mele un catelus, lui mama un lastun, lui tata o pisica si un birou frumos. Si da-i, te rog, lui Coco o papagalita, la porumbita un porumbel si mancare. Si noua, un apartament cu 5 camere ca sa incapem toti in el. O cusca pentru caine. Si sa ai grija de tine, Doamne!
Rusu Ana-Maria, clasa a Iii-a B,
Scoala nr. 41 "Sf. Grigorie Teologul" - str. 1 Decembrie 1918 nr. 15, Galati


"Din zi in zi, sufletul meu infloreste"

Ecoul sufletului meu de copil m-a facut sa-ti scriu. Impinsa de o dorinta tainica, mi-am asternut gandurile pe hartie. Iti multumesc pentru ca in fiecare dimineata trimiti soarele auriu pe o geana de lumina trandafirie, in arenele albastre ale cerului, sa ne incalzeasca sufletele tuturor. Iti multumesc pentru zilele senine de vara, cu trilurile dulci ale pasarilor ce se inalta in vazduh ca niste imnuri fierbinti de marire.
Iti multumesc pentru ca in orice iarna, ni-l trimiti pe Mos Craciun, cu sacul plin de daruri, care pe langa acestea, ne strecoara in suflet o infiorare calda si o raza de speranta. Iti multumesc ca in Ajunul Craciunului, fermecati de magia sarbatorilor, oamenii sunt mai uniti, purtati de acelasi gand, inotand prin zapada pufoasa, in cautarea bradului de Craciun.
Iti multumesc pentru noptile argintate de iarna, in care luna se dezmiarda pe cerul scaldat in stelute stralucitoare, revarsand o lumina palida, ca o binecuvantare. Iti multumesc pentru fiecare zi cu flori multicolore, cu ploi racoroase, ninsori sclipitoare sau frunze ruginii.
Iti multumesc pentru puterea de a-ti trimite Fiul pentru a ne mantui, din iubire.
Din zi in zi, in sufletul meu infloreste tot mai mult o floare parfumata, ce adaposteste pe petalele sale dragostea si credinta mea in tine. Prin tot ce ma inconjoara, copaci mareti, fire firave de iarba sau flori gingase, mi se descopera o parte din puterea ta imensa, pe care ti-ai revarsat-o sub forma de raze, din ochii tai blanzi, asupra noastra.
Apsan Iulia (clasa a Vi-a, Scoala nr. 97) - str. Odobesti nr. 5A, bl. Z1 A, sc. A, ap. 2, sector 3, Bucuresti

"Cu gandul la tine,
sper intr-o lume mai buna"


Iti scriu aceasta scrisoare eu, un baiat roman, care peste 4 luni implineste 16 ani. Ma numesc Dragomirescu Ovidiu si datorita tie ma consider un om norocos. M-am nascut intr-o perioada cand in tara mea, Romania, avusesera loc mari schimbari in viata oamenilor. In acea perioada grea, ma aflam in pantecele mamei mele, ocrotit de tot ce se intampla. Toti ai mei se rugau la tine, sa ai grija de tatal meu, care se afla in locuri primejdioase. Tu l-ai ocrotit si eu am putut sa imi traiesc primii ani din viata si toti anii care au urmat inconjurat de dragostea parintilor si bunicilor.
Te-am simtit mereu alaturi de mine si de ai mei. Sigur ca fiecare in parte am avut si bucurii, si necazuri. La bucurii, iti multumeam tie, Doamne, iar la necazuri, tot tie iti multumeam, zicand: "Bine ca nu a fost mai rau", si incet, toate reveneau la normal.
In fiecare seara spun rugaciuni cu gandul la tine, sa ma ajuti sa fiu sanatos si sa am sufletul curat. Sigur, tu nu poti face o minune, daca eu nu ma straduiesc singur sa aflu ce e bine si ce e rau in viata.
In lumea asta mare, in care tu acum veghezi si vei veghea in vecii vecilor, se intampla mereu lucruri extraordinare. Cu mintea mea de copil, imi dau seama, pe zi ce trece, cum evolueaza viata prin noile descoperiri ale stiintei. Dar ce pacat ca nu toate descoperirile se fac in folosul oamenilor, ci si al distrugerii lor. Ma rog tie, Doamne, fa in asa fel ca oamenii sa inteleaga ca pe lume nu bogatia le aduce fericirea, ci sanatatea.
In acelasi timp, ma nelinisteste violenta care este in lume, in mare crestere. Chiar eu am suferit o astfel de violenta, din partea unor indivizi. Iarta-i, Doamne, pentru ce mi-au facut. Iti multumesc inca o data, pentru faptul ca nu am patit mai rau.
Stiu ca fiecare dintre noi suntem "unicat" pe aceasta lume. Din aceasta cauza, nu putem fi toti norocosi si buni. Cei rai poate au devenit asa datorita faptului ca au fost vitregiti de soarta. S-au inchis in ei, au devenit invidiosi, si facand rau, au crezut ca isi pot indulci viata. Cred ca ar trebui mai multa comunicare intre oameni. Prea suntem indiferenti la greutatile semenilor nostri. Daca ar exista mai multa intelegere, bunatate, ajutor moral si material, lumea poate s-ar schimba in bine. Sunt sigur de asta: daca toti oamenii ar crede mai mult in tine, lucrurile s-ar schimba. Unii, poate, se roaga si spera, dar fara rezultat. Astfel isi pierd speranta de mai bine si devin disperati.
Imi dau seama ca in viata trebuie sa depui efort pentru a realiza ceva, dar, cateodata, cu tot efortul, unii nu izbutesc. Atunci ar trebui sa inteleaga ca fiecare trebuie sa se multumeasca cu cat a putut primi. E greu sa te impaci cu gandul acesta.
Doamne, noi nu te judecam de ce e viata buna pentru unii si rea pentru altii. Probabil ca asa e legea vietii.
Te rog, Doamne, fa o minune in anii care vin, strecurand in gandurile oamenilor mai multa bunatate, intelegere, cinste, harnicie si incredere in tine.
Cu gandul la tine, sper intr-o lume mai buna.
Te rog, Doamne, fii alaturi de noi si ocroteste-ne!
Dragomirescu Ovidiu, clasa a Ix-a D, Colegiul National "G. Lazar" - Bucuresti