Selectia "Formula As"

Adriana Bittel
Albert Einstein, Cuvinte memorabile, culese si adnotate de Alice Calaprice, cu un cuvant inainte de Freeman Dyson, traducere de Sabina Dorneanu, Editura "Humanitas" (tel. 021/ 311.23.30), 390 pag.

Albert Einstein e cea mai populara figura de savant de pe mapamond, toata lumea ii stie inconfundabilul chip hatru si ciufulit. Il poarta tinerii secolului Xxi imprimat pe tricouri, in multe orase mari exista cafenele studentesti "Einstein", in care troneaza posterul lui cu limba scoasa si orice trecator de pe strada iti poate spune ca e descoperitorul teoriei relativitatii. Einstein e azi o figura emblematica a geniului. A fost desemnat, la trecerea in noul mileniu, ca personalitatea secolului Xx si e venerat ca un zeu al stiintei chiar si de catre cei care nu inteleg decat definitia relativitatii data de el insusi pentru profani: "O ora petrecuta in parc pe banca alaturi de o fata frumoasa trece ca un minut, dar un minut pe o plita incinsa pare o ora". Fascinatia pe care continua sa o exercite face ca interesul pentru orice e legat de personalitatea lui sa fie urias. Asta s-a dovedit cu varf si indesat anul trecut, cand s-a comemorat implinirea unei jumatati de veac de la moartea savantului si s-a sarbatorit centenarul teoriei relativitatii restranse (publicata in noiembrie 1905). Ocazie cu care au aparut in librariile lumii noi lucrari de popularizare, studii pentru specialisti, s-au reeditat biografii, memorii, texte ale sarbatoritului universal. Un loc special in aceasta explozie editoriala legata de Einstein il detine noua editie (a treia, imbogatita) a cartii pe care vi-o recomand insistent azi si in care veti descoperi geniul dincolo de legenda, la sursa. Un om exceptional, dar un om: cu sentimente, slabiciuni, erori. Ceea ce nu-i diminueaza catusi de putin uluitoarele realizari stiintifice si din domeniul public, dimpotriva.
Volumul realizat de Alice Calaprice e gandit in asa fel incat citatele, structurate tematic, sa poata fi intelese in contextul lor biografic si istoric. Astfel, in debut, avem un arbore genealogic, de la parintii savantului si pana la urmasii lui de azi, precum si o cronologie completa a vietii si operei. Iar intr-un consistent apendice final sunt publicate documente iesite mai nou la iveala, precum relatarea sfarsitului lui Einstein, facuta de devotata lui secretara, Helene Dukas, pagini din jurnalul ultimei lui prietene apropiate, Johanna Fantova (descoperite in 2004), Dosarul de la Fbi al "parintelui relativitatii", suspectat ca ar fi avut simpatii comuniste si dat in urmarire (dosar ce seamana cu cele de Securitate de la noi) s.a. Intre aceste doua sectiuni de reper sunt grupate pe subiecte spusele memorabile ale lui Einstein: despre sine, despre familia lui, despre batranete, moarte, religie, educatie, despre pacifism, America si americani, Germania si germani, despre evrei, iudaism si sionism, despre stiinta si tehnologie, despre muzica, prieteni si multe altele, intre care, desigur, un loc important il au preocuparile lui teoretice. Alice Calaprice a muncit cu o rabdare obstinata sa le adune. Studiind arhiva savantului, incepand din 1978, Alice Calaprice a inceput sa extraga fragmente memorabile si semnificative pentru diferite aspecte ale personalitatii lui Einstein. De-a lungul timpului, a adaugat acestora si texte din afara arhivei - precum citate din scrisorile savantului catre prima sa sotie, Mileva Maric (iesite la iveala in 1986), catre fiii avuti cu aceasta (Eduard - bolnav de schizofrenie de la 20 de ani si care si-a petrecut viata intr-un sanatoriu elvetian, si Hans Albert, ajuns profesor la Universitatea Berkeley, care ii va darui nepoti si stranepoti). Ele se alatura citatelor din scrisori catre cea de a doua sotie - verisoara lui, Elsa, si catre cele doua fete ale acesteia dintr-o alta casatorie, care i-au fost mai apropiate decat baietii lui, fiindca au locuit impreuna la Princeton. Chiar daca unele consideratii la adresa Milevei - o persoana nevrotica si fara umor - sunt crude, chiar daca unele amanunte releva excentricitatea lui Einstein (de pilda faptul ca se imbraca extrem de neglijent si nu purta niciodata ciorapi - invitat de presedintele Roosevelt s-a dus cu pantofii pe piciorul gol si la Casa Alba), ele ii intregesc imaginea vie. Antologia e in ansamblu o carte de intelepciune, nonconformism, idei sclipitoare, paradoxuri, sentinte etern valabile, adevaruri profunde si frumuseti literare - intr-un cuvant, o comoara. Nu e de mirare ca a fost tradusa in zeci de limbi si ca cititori de pe toate meridianele au gasit raspunsuri in ea. Acum, comoara asta e si la indemana dumneavoastra.