Inapoi, la natura

Redactia
Retete de primavara luate din frigider



Lamaia


Citricele au o larga intrebuintare cosmetica, datorita acidului pe care-l contin si care are efect astringent asupra pielii si-a parului.
Pentru par: 2 linguri de suc de lamaie, amestecate intr-un litru de apa, reprezinta o ultima apa de clatit ideala. Ultimele urme de sampon de pe par dispar, iar firul devine mai aspru, mai apretat.
Pentru tenul gras: aplicati comprese cu ulei de lamaie. Produsul se obtine amestecand untdelemn de masline cu suc de lamaie, stors proaspat, pana ce se obtine o emulsie. Puneti cateva picaturi intr-un vas cu apa calda, amestecati bine, inmuiati un prosop mai mic, stoarceti-l bine si asezati-l pe fata.
Pentru combaterea porilor mari: este ideala masca cu suc de lamaie. Amestecati o lingurita de zeama cu o lingurita de iaurt sau de branza de vaci, intindeti masca pe fata cu varful degetelor, lasati-o sa actioneze 10-15 minute, apoi clatiti-va bine cu apa.
Baie de intretinere a pielii: stoarceti sase lamai, strecurati sucul, amestecati-l cu doi litri de zer de lapte (puneti laptele nefiert sa se branzeasca) si turnati-l in apa din cada. Baia trebuie sa dureze 15 minute. Dupa baie faceti dus si ungeti-va trupul cu o crema.

Marul

Femeile cochete i-au descoperit inca in urma cu sute de ani virtutile cosmetice. Chiar daca n-au stiut ca ele i se datoreaza pectinei, o substanta cu mare putere de hidratare, nu aruncau niciodata cojile fructelor la gunoi, inainte de a si le lipi de fata. La fel de eficiente sunt si feliile fructului proaspat, taiate subtire si aplicate pe obraz ca o masca, dupa ce in prealabil le presati pe fiecare in parte, usor.
Apa de fata din mere: zdrobiti usor 2 lingurite de seminte de mere intr-un mojar, apoi puneti-l la macerat de seara pana dimineata, intr-o jumatate de cana de apa plata. Folositi lichidul obtinut pentru a va sterge pe fata, cat mai des. Catifeleaza si improspateaza tenul.

Portocala

Este un ajutor de nadejde in lupta pentru evitarea formarii ridurilor. Se aplica pe fata felii de portocala, dupa ce tenul a fost demachiat. Se lasa sa actioneze 20 de minute. Spalati-va dupa aceea cu apa minerala sau apa de ploaie. In acelasi scop puteti folosi si o lotiune formata din suc de portocale si apa de trandafiri (amestecate in cantitati egale).

Ceaiul verde

In China si in Japonia, ceaiul verde reprezinta un mijloc istoric de frumusete si intretinere fizica. Continutul sau puternic de cofeina ne ajuta sa depasim micile caderi de forma, eliminand totodata toxinele prezente in lichidele corpului: sange, limfa etc. Ideal pentru piele: continutul sau in tanin, vitamina C si aminoacizi. Taninul fortifica pielea, o face mai elastica si mai proaspata. El este un remediu excelent impotriva porilor dilatati. Ceaiul verde sau negru (are aceleasi efecte) se foloseste in locul apei de fata, dupa ce tenul a fost bine curatat.
Masca cu ceai: vitalizeaza tenul obosit, avand efectul unui lifting. Turnati o ceasca de apa clocotita peste un plic de ceai verde sau negru si lasati sa se infuzeze circa o ora. Scoateti plicul afara din ceai si amestecati lichidul cu branza de vaci pana ce obtineti o crema subtire, pe care o aplicati pe fata, pe gat si pe decolteu. Dupa 15 minute, va spalati cu apa calduta.
Metoda de inviorare a tenului: vara, cand porii se dilata si obrazul transpira, revigorarea lui rapida se poate obtine cu cuburi de gheata din ceai. Preparati o infuzie de ceai negru sau verde, lasati-o sa se raceasca, apoi turnati-o in vasul pentru cuburi de gheata din congelator. La nevoie, pe fata bine curatata, aplicati cuburi de gheata si chiar frecati-va cu ele usor.