In prag de primavara, despre: Alergii

Redactia
Nu exista vreo alta boala careia primavara sa-i fie atat de prielnica. Cu toate acestea, medicul specialist si natura va ajuta sa o biruiti!



Ce este alergia? Pe intelesul tuturor, este o reactie exagerata a organismului la anumite alimente, substante naturale sau chimice, manifestari climatice, animale, insecte, imprejurari de viata. In mare, se pot distinge doua forme de manifestare: alergia care are cauze obiective (praf, polen, par de animale, purici, paianjeni etc.) si alergia provocata de cauze subiective (fobii, manii etc.). In primul caz, boala se poate trata de un medic specialist cu medicamente antihistaminice si cu o serie de produse naturiste. In al doilea caz, ea trebuie tratata de catre medicul psihiatru. Deci, din start ar trebui diferentiate aceste tipologii, lucru nu prea usor, pentru ca la toate alergiile este implicat si factorul psihic.
Simptomele alergiilor sunt, si ele, de multe feluri. Unele se manifesta cu pusee periodice (febra fanului etc.), altele sunt permanente: stranuturi repetate, edeme, rinoree abundenta sero-mucoasa, lacrimari, obstructie nazala, secretii purulente si multe alte complicatii. La alergia digestiva pot aparea voma, anumite dermatoze. La cazurile de alergie medicamentoasa, aceste simptome pot ajunge la soc anafilactic, care este o reactie alergica, critica, uneori fatala. Apare de obicei dupa injectarea unui ser sau drog.
Avand in vedere complexitatea acestor afectiuni, se recomanda ca fiecare bolnav sa consulte medicul si sa respecte cu strictete indicatiile primite, pentru ca in unele cazuri, chiar viata bolnavului este in pericol si trebuie luate masuri urgente si calificate.

Tratamente
Consultati doi medici specialisti


Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un bolnav de alergie este sa faca un control foarte atent la un medic specialist Orl-ist, pentru a depista eventualele afectiuni care pot fi prezente (deviatie de sept, polipi, sinuzite, hipertrofie de cozi de cornete etc.). Pe urma urmeaza o vizita la un alt specialist, si anume medicul alergolog. Cine doreste sa se trateze corect de alergie nu poate sa se lipseasca de aceste vizite medicale.

Folositi-va subconstientul

Al doilea lucru extrem de important vizeaza o masura psihologica, ce tine de autosugestie: convingeti-va subconstientul ca va simtiti mai bine. Fara aceasta convingere, este foarte dificil de tratat orice tip de alergie. Am sa va spun o mica poveste, chiar daca ocupam un pic de spatiu in plus cu ea. In anii 70, intr-un spital oarecare a venit un om care avea convingerea ca in ziua cand va implini 50 de ani, la ora 12, va muri. Evenimentul ii fusese prezis de o ghicitoare, cand avea 15 ani. Individul era convins ca premonitia este adevarata, pentru ca tot ce ii prezisese acea femeie s-a adeverit. Ei bine, pacientului i s-au facut absolut toate analizele si era perfect sanatos. La cererea lui, in salonul unde fusese internat s-a pus si un ceas, ce mergea insa cu o ora in urma. In ziua cu pricina, cand ceasul a aratat ora 12 (de fapt era 13), omul a murit, cu toata asistenta medicala de exceptie. Autosugestia jucase rol de calau.
Alergia este o reactie exagerata a organismului, dar de fiecare data, acest lucru este posibil doar cu ajutorul subconstientului. Probabil, inca din cea mai frageda copilarie, bolnavul a vazut anumite manifestari, probabil ale parintilor (excesul de curatenie, anumite gesturi sau sugestii), care au fost receptionate si mult amplificate.

Emile Coue, un farmacist din Nancey (Franta), a devenit celebru tratand - cu ajutorul subconstientului, o multime de afectiuni, printre care si alergia. Nu are rost sa insist asupra succeselor sale, pentru ca sunt de notorietate mondiala. Ceea ce trebuie retinut este metoda lui, foarte simpla, prin care se pot implanta in subconstient o serie de comenzi, pe care el le va executa.
Se face un sirag de matanii (se pot face din bile, margele etc.) care va contine 21 de bucati. Din acestea, una trebuie sa fie mai mare. Dimineata, in momentul cand bolnavul se trezeste, imediat cat este inca in pat, trebuie sa ia in mana aceste matanii si sa inceapa sa spuna in gand sau chiar cu voce tare urmatoarele cuvinte: "Din zi in zi, sunt tot mai sanatos".
Se trece cate o margea dintr-o mana in cealalta si de fiecare data se spune aceasta propozitie. In acest fel, ea se va rosti de 20 de ori dimineata, fara sa se numere, deoarece la fiecare margea, mesajul se repeta. Procedeul se practica si seara, inainte de a adormi. Timp de 30-40 de zile, subconstientul receptioneaza comanda si o va executa. Intr-adevar, va veti simti mai bine.Incercati! Metoda e simpla si fara risc.

Nu excludeti tratamentele cu medicamente

Multi dintre cei care doresc sa aplice tratamente naturiste exclud medicamentele. Este cea mai mare greseala! Trebuie luate si medicamentele care se dau de medici, pentru ca tratamentul naturist nu poate exclude, in toate cazurile, tratamentul medicamentos. Tratamentele naturiste trebuie sa fie luate doar in completare, pentru a ajuta ca tratamentul medicamentos sa fie mai eficient. Doar in aceste cazuri se obtin rezultate. Treptat, in functie de cum va reactiona organismul, se va putea reduce din medicamente, dar numai cu acordul medicului curant.

Apelati la calmante din plante

In toate formele de alergie trebuie avut in vedere ca afectiunea poate fi agravata de sistemul nervos, caz in care este foarte indicat sa se recurga la tratamente cu ajutorul plantelor medicinale. Este vorba despre cateva plante cunoscute, care se gasesc la orice magazin de profil: ciubotica-cucului, levantica, paducel, roinita, sunatoare, talpa-gastei. Din aceste plante se fac ceaiuri si se pot consuma 2-3 cani pe zi. (Pe fiecare pachet exista instructiuni de preparare.) Cel mai bine este insa sa se faca o tinctura cu 50 g de planta maruntita, pusa in 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se tine timp de 15 zile, agitand des, apoi se strecoara si se pune la rece. Se vor lua cate 10 picaturi (o lingurita) de 2-3 ori pe zi sau in functie de cat de nervosi sunteti in momentul respectiv. Se ia in dilutie cu 100 ml apa, inaintea meselor, cu 15-20 de minute. In rastimpul acesta, substanta activa patrunde in organism datorita alcoolului, care este un bun vehicul si o transporta direct in sange.
Tincturile se iau pe perioade scurte, de 7-10 zile, sau mai lungi, dar este bine sa se faca o pauza. Nu este indicat sa se permanentizeze aceste tratamente.

Alte masuri

In tratarea alergiilor se pot lua si o serie de masuri de ordin igieno-dietetic: combaterea sedentarismului, regim alimentar cu suprimarea condimentelor, alcoolului, alimentelor excitante, conservelor, fumatului. Eventual, schimbarea climatului, cura de altitudine, talasoterapie. Suplimentar, se indica consumul de calciu, magneziu, vitaminele C, D, complex B. Pentru carenta de calciu, se recomanda consumul pastei preparate din urzici. Se iau cate 2-3 linguri, de 2-3 ori pe zi, din varfuri tinere de urzici fierte si tocate. Vitamina B naturala se poate lua din drojdia de bere.
Pentru cei mai sensibili la gustul drojdiei, exista alternativa cu otetul de mere cu miere (se gaseste la toate magazinele naturiste). Se pun doua linguri de otet la 200 ml apa si se pune miere dupa gust.
Daca nu exista alergie la ea, diabet zaharat sau obezitate, mierea se poate lua in toate cazurile, ajutand foarte mult. Se pot lua zilnic cate 2-3 linguri de miere.

Tratamente Cu Plante
- Se aplica concomitent cu recomandarile facute anterior -
Alergia nazo-faringiana


In formele cronice ale alergiei nazo-sinusale se vor urmari, in primul rand, ameliorarea respiratiei nazale (cu apa cu sare sau suc de lamaie) si instituirea tratamentului antialergic.

Modul de folosire
a plantelor medicinale


Brad (Abies alba) - se folosesc ramuri tinere, muguri sau conuri verzi maruntite. Se pun 2 lingurite la 250 ml apa si se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani, cu inghitituri mici (in special cand este prezenta si faringita). Se pot face si inhalatii cu aburii plantei, in timpul fierberii si, de asemenea, se recomanda aplicarea de comprese calde pe gat sau pe frunte. Procedeul se repeta de 2-3 ori pe zi. Bradul este un foarte bun dezinfectant.

Brustur (Arctium lapa) - o lingurita de radacina maruntita se pune in 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani, cu inghitituri mici. Si in acest caz se recomanda inhalatii cu aburii plantei, in timpul fierberii, si comprese calde pe gat si frunte. Se repeta de 2-3 ori pe zi. Are si rol antibiotic.

Ciubotica-cucului (Primula officinalis) - o lingurita de radacina maruntita se pune in 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani, cu inghitituri mici. Se aplica si comprese externe. Ciubotica-cucului are si un efect calmant.

Coada-soricelului (Achillea milefolium) - 1-2 lingurite de planta se oparesc cu 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se administreaza 2-3 cani pe zi cu inghitituri mici. Extern, se pun cataplasme calde, cu planta fiarta. De asemenea, se pot face inhalatii.

Ienupar (Juniperus communis) - o lingurita de bace se pun in 250 ml apa si se fac inhalatii in timp ce acestea fierb. La inhalatii se poate folosi si tinctura de ienupar, care se gaseste la magazinele naturiste. Se foloseste conform indicatiilor producatorului. Este un foarte bun dezinfectant.

Lamaie (Citrus lemonium) - se va pune suc de lamaie in toate ceaiurile care se consuma. De asemenea, este foarte indicat sa se puna 2-3 picaturi de lamaie in fiecare nara, de 2-3 ori pe zi. Chiar daca ustura un pic, sunt foarte eficiente.

Ovaz (Avena sativa) - se pun 2 linguri de seminte la 500 ml apa si se fierb pana se inmoaie boabele. Ele se mananca, iar fiertura se bea. Este foarte emolienta, indicata in special pentru faringe. Extern, se pot aplica comprese calde cu acest lichid.

Ridiche neagra (Raphanus sativus niger) - se consuma asa cum este, pentru ca poate aduce decongestionarea mucoaselor. De asemenea, se poate amesteca cu miere in parti egale si se ia cate o lingurita de trei ori pe zi.

Salvie (Salvia officinalis) - o lingurita de planta maruntita se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 3 cani pe zi. Se recomanda mai ales atunci cand exista secretii abundente, pentru diminuarea lor. Se poate aplica si sub forma de compresa externa, calda.
Decocturile si infuziile din plantele enumerate mai sus se pot introduce si in nas, sub forma de picaturi, de trei ori pe zi, sau chiar sa se faca spalaturi nazale. Este bine ca plantele sa fie folosite alternativ, pentru a nu se obisnui organismul cu ele (atentie, unele dintre ele pot fi socotite alergeni, de unii dintre bolnavi, si nu sunt suportate).

Sirop antialergic

Se pun la fiert, intr-un litru de apa, 10 nuci sparte si foile de la 5 cepe rosii (de marime potrivita). Se lasa pe foc mic, pana cand lichidul scade la jumatate. Se va lasa acoperit pana se raceste complet, eventual - chiar pana a doua zi. Se strecoara, se toarna totul intr-o sticla de 1 litru si se completeaza cu miere poliflora. Se tine la rece, in sticla bine inchisa. Se va lua dupa fiecare masa cate o lingura de sirop, dupa ce a fost foarte bine agitat. (Se interzice celor care din anumite motive nu pot consuma miere - diabet.)

Ceai complex antialergic

Ingrediente: se iau 50 g trei-frati-patati (un pachet), 2 linguri de flori de coada-soricelului, 1 lingura flori de levantica, 4 linguri de talpa-gastei, 4 linguri de frunze de urzica, 3 linguri de radacina de brusture. Se amesteca toate plantele. Se ia din acest amestec o lingura si se opareste cu 300 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 2-3 cani de ceai, timp de 30 de zile, cu efecte deosebit de bune pentru organism. (In cazul cand alergia e insotita de urticarie se mai pot adauga si 4 linguri de iarba-mare).

Orice tratament incepe cu o cura de dezintoxicare, care va tine minimum 7 zile, timp in care se vor consuma ceaiuri depurative si laxative si se va prefera numai hrana vegetala. Se consuma pana la 3 litri de lichid pe zi, in majoritate sub forma de ceai.

Alte recomandari

Complexul vitaminic B este un tonic al organismului si echilibreaza sistemul endocrin si nervos. Luati pentru aceasta drojdie de bere uscata. Se pune intr-un pahar de apa sa se dizolve si se bea. Se ia de doua ori pe zi, cate o lingurita.

Quercina poate mentine sub control eliberarea de histamine si alte substante care declanseaza reactia alergica. Se gasesc in vinul rosu. Deci, beti un pahar de vin rosu, de 50 ml, la masa.

Ardeiul iute, hreanul, ceapa, usturoiul sunt utile pentru ca subtiaza secretiile si ajuta la curatirea cailor respiratorii.

Eugen Giurgiu - Aleea Detunata, bl. D2,
sc. A, ap. 19, Alba-Iulia cod 510064,
tel. 0258/83.35.00, 0741/92.88.80