"Macedoromanii sunt romani absoluti!"

Redactia
"Macedoromanii sunt romani absoluti!". - Scrisoare deschisa catre . presedintele Romaniei, Traian Basescu -. Stimate Domnule Presedinte, . Ne adresam dumneavoastra - in numele unei asociatii culturale a romanilor de sorginte aromana-, acum, in luna aprilie, motivati de implinirea a un an de la expune...

"Macedoromanii sunt romani absoluti!"

- Scrisoare deschisa catre
presedintele Romaniei, Traian Basescu -


Stimate Domnule Presedinte,
Ne adresam dumneavoastra - in numele unei asociatii culturale a romanilor de sorginte aromana-, acum, in luna aprilie, motivati de implinirea a un an de la expunerea publica a unuia din cele mai antiromanesti acte din istoria moderna a neamului si Statului nostru. Anume, la 16 aprilie 2005, un grup de compatrioti romani - cu ascendente balcanice, recte aromani/ macedoromani - a cugetat ca nu mai doreste a fi de nationalitate romana; in numele unui Ong, a unei asociatii insidios intitulate Comunitatea Aromana din Romania, respectivii insi au cerut autoritatilor romane recunoasterea aromanilor - in Romania! - ca minoritate nationala.
Este un afront antinational fara precedent, ce agreseaza istoria, complexa si tumultoasa - demna si eroica, in egala masura - a ansamblului neamului romanesc, carpato-danubiano-balcanic, si a Patriei noastre Romania, motiv pentru care va supunem atentiei, stimate domnule Presedinte, cele de mai jos:
1. Nationalitatea romana a noastra - a urmasilor acelor reprezentanti ai romanitatii balcanice care au implorat autoritatile romane, in anii 20-30 ai secolului trecut, de a-i primi in Tara - nu este, in Romania, Patria-muma, un subiect tranzactional.
2. Niciodata, in istoria moderna si contemporana a Romaniei, romanii de sorginte aromana, personalitati sau simpli cetateni (oameni de stiinta - inclusiv membri ai Academiei Romane, scriitori, oameni de arta, politicieni de toate culorile, invatatori si profesori, preoti si ingineri, ofiteri si comercianti, elevi si studenti) nu au pus sub semnul intrebarii nationalitatea lor istorica. Nici astazi nu o fac - si cunoasteti, sigur, multi fruntasi ai opiniei publice de sorginte aromana, ce pot fi apelati de dumneavoastra in acest sens.
In zilele noastre, figuri reprezentative, de origine aromana, ale vietii noastre stiintifice si politice, au pus punctul pe i, atunci cand au aratat, de exemplu, fara echivoc, ca "A legaliza o comunitate aromaneasca minoritara in Romania, astazi, ar constitui cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a aromanilor" (acad. Matilda Caragiu Marioteanu), respectiv ca "Aromanii sunt romani. Si punct!" (cum chiar se intituleaza o Declaratie politica a senatorului Puiu Hasotti). In ceea ce-l priveste pe domnul Gheorghe Hagi, unul dintre pretioasele branduri ale Romaniei contemporane, acesta - cu bunul simt national-omenesc ce-l caracterizeaza - nu a facut decat sa dea expresie simtamintelor onestilor sai congeneri, atunci cand a spus ca "Eu sunt machedon intre peretii casei mele, cum i-am trecut pragul, sunt roman care isi iubeste tara si poporul!".
3. Institutii reprezentative ale Statului Roman s-au pronuntat raspicat, anul trecut, in numita chestiune artificial creata; va reamintim, acum, doar pozitia Academiei Romane, care a concluzionat, pertinent, intr-un Comunicat: "Cei care vor, azi, sa se constituie intr-o minoritate nationala aromana in interiorul Romaniei incalca in mod flagrant datele reale ale istoriei si, totodata, valorile noastre morale si spirituale comune."
4. Mai multe asociatii culturale ale aromanilor din Tara au relevat, de asemenea, superfluul demersului respectiv, exprimand "speranta ca diversele autoritati competente ale Statului Roman nu vor da curs unor cereri straine in fapt sentimentelor si intereselor aromanilor", cum se arata, de pilda, in Declaratia Societatii de Cultura Macedo-Romana (document semnat de presedintii de onoare acad. Matilda Caragiu Marioteanu, Ion Caramitru, prof. Hristu Candroveanu, respectiv presedinte a.i. prof. univ. dr. Gheorghe Zbuchea). Si aromanii stabiliti peste Ocean se delimiteaza de actul antinational al congenerilor lor din Tara - in Declaratia adoptata de Congresul de Cultura Macedo-Romana (Fairfield, Connecticut - S.U.A., 4 iulie 2005), aratandu-se ca acesta"respinge ideea de minoritate aromana in Romania pe care o considera aberanta si falsificatoare si se declara impotriva initiativelor de acest fel".
5. In ceea ce ne priveste, Asociatia noastra a relevat, public si in scris, consecvent - inca din 1993 - toxicitatea acelor pareri ce doreau a promova, in Romania, spargerea nationalitatii noastre istorice, prin legalizarea minoritatii aromanilor. Intr-un Protest subintitulat Aromanii nu sunt minoritari in Romania!, se lua atitudine "fata de mistificarea cu care cativa insi agreseaza autoritatile si opinia publica, prin verbiajul unor rastalmacite standarde europene (nu si atlantice), pretinzand a vorbi in numele aromanilor din Romania!"
6. Tot in acea luare de atitudine, aratam ca "Daca autoritatile Statului catadicsesc a baga in seama numitul pernicios Ong (...), apoi ele sunt obligate, in egala masura, sa fie receptive si la spusele altor asociatii culturale ale aromanilor (intre care si asociatia noastra), ori figuri publice (politice si culturale, sportive si economice) reprezentative romanesti, cu ascendenta aromana".
Dumneavoastra, domnule Presedinte, sunteti mai in masura decat multi alti oameni politici de a percepe nonsensul demersului cu pricina; sunteti dobrogean - cu ascendenta moldoveneasca -, din Valea Carasu, si ati cunoscut, suntem siguri, multi romani dobrogeni de sorginte aromana; nu credem ca ati auzit pe careva declarand ca nu mai vrea sa fie roman, ci doar armnj, cum se caligrafiaza prezumtivii lepadatori (intre care si actualul deputat din partea Partidului Democrat /sic!/ C. Canacheu) de nationalitatea istorica a bunicilor si parintilor lor. Oricum, in cazul in care s-ar initia o intrevedere cu numitul Ong, la nivelul Administratiei Prezidentiale, suntem siguri ca se va acorda atentie, in egala masura, pentru consultatie, si reprezentantilor asociatiilor culturale ale acelor conationali ai dumneavoastra, carora nu le este rusine a ramane, in continuare, si aromani/macedoromani, si romani. Sau, cum zicea filosoful Petre Tutea, "Macedo-romanii nu sunt romani, sunt super-romani, romani absoluti".
Cu aleasa stima,
Conf. univ. dr. Stoica Lascu (presedinte)
Lect. univ. dr. Nistor Bardu (secretar)
Asociatia Aromana din Dobrogea "Picurarlu de la Pind"