Raind - "Suntem ingrijorati de criminala intentie a unor negustori necinstiti, de a secatui Tara Motilor"

Redactia
Fundatia Radiourilor Independente (Raind) despre Rosia Montana. "Suntem ingrijorati de criminala intentie a . unor negustori necinstiti, de a secatui Tara Motilor". Stimata Doamna Sanziana Pop, . De ani de zile, membrii Fundatiei Radiourilor Independente din Romania - Raind, din care fac parte 65 de p...

Fundatia Radiourilor Independente (Raind) despre Rosia Montana

"Suntem ingrijorati de criminala intentie a
unor negustori necinstiti, de a secatui Tara Motilor"


Stimata Doamna Sanziana Pop,
De ani de zile, membrii Fundatiei Radiourilor Independente din Romania - Raind, din care fac parte 65 de posturi de radio particulare, care nu s-au murdarit difuzand publicitatea companiei Gold Corporation (Rmgc), urmaresc indeaproape activitatea revistei dumneavoastra, "Formula As", de protejare ecologica a spatiului romanesc, un accent deosebit fiind pus pe zona Rosia Montana-Bucium. Suntem ingrijorati, la fel ca si colegii dvs., si la fel ca si foarte multi cititori ai revistei dvs., respectiv ascultatori ai posturilor noastre, de indiferenta de care da dovada guvernul tarii (cel actual, ca si precedentele) fata de criminala intentie a unor negustori necinstiti de a distruge, de a secatui o foarte importanta zona a muntilor Apuseni, a Tarii Motilor. Concesionarea catre compania miniera Gold Corporation, de catre inalti functionari guvernamentali de la Bucuresti, inclusiv ministri, a unor terenuri de la Rosia Montana si Bucium, in vederea extractiilor nesabuite de aur, este demna de dispretul intregii opinii publice romanesti si internationale. Adica "oamenii de aur" ai acestui spatiu romanesc de un farmec deosebit, care traiesc intr-un cadru natural rar intalnit in Europa, sa fie chiar asa de usor de pravalit in neantul degradarii, de catre mai marii care conduc tara? Unde s-a mai vazut, pe continentul nostru, o astfel de actiune iresponsabila, a carei consecinta catastrofala va fi pusa in bratele generatiilor viitoare? Ce drept au guvernantii Romaniei sa amaneteze destinele celor ce vor veni dupa noi, lasandu-i sa se descurce cu craterele lunare care vor aparea in locul muntilor auriferi de azi, si cu iazul de cianuri in care ar incapea un oras ca Abrudul? Miratu-ne-am si cutremuratu-ne-am de nesabuinta si nepasarea politicienilor nostri!
Biserica Ortodoxa Romana, celelalte biserici importante din Romania, Academia Romana, Academia de Studii Economice, nenumarati oameni de stiinta, arheologi si istorici din toata lumea, organizatiile ecologiste cele mai importante ale planetei, Parlamentul European si alte instante politice europene se impotrivesc marsavului proiect de infestare, de distrugere a zonei Rosia Montana-Bucium cu cianuri, prin eventuala exploatare minereasca de aici.
Fundatia Radiourilor Independente din Romania intentioneaza sa incunostiinteze si Asociatia Mondiala a Radiourilor Comunitare (Amarc) si Asociatia Radiodifuziunilor Particulare din Balcani - a caror membra este - despre aceasta totala nepasare a guvernantilor fata de protectia mediului, a monumentelor istorice si vestigiilor arheologice de importanta europeana aflate in Apuseni. Ne exprimam speranta ca si milioanele de ascultatori ai posturilor de radio membre ale Raind isi vor exprima protestul, prin mijloace democratice, in fata acestei grave catastrofe ce ameninta Rosia Montana si Buciumul.
Aurel David, presedinte de onoare al Raind
Liviu Nicolicea, presedinte
Mihai Iuga, vicepresedinte
Anna-Maria Gonciu, secretar