Animal X

Dia Radu
Dupa o pauza destul de mare, trupa Animal X se intoarce pe scena intr-o formula largita, cu un album nou si cu un stil proaspat si modern. Cu sapte ani de cariera muzicala in spate, Hiena, Vierme si Soparla, cele trei animalute de scena, alaturi de trei instrumentisti si prieteni buni, au recucerit topurile cu noul album "Derbedei", produs in exclusivitate de ei.


"Cei care ne-au tinut in viata au fost fanii nostri. Le multumim"


- Sunteti mai multi ca la inceputurile voastre in muzica, mai optimisti si v-ati schimbat aproape complet si stilul. Ce anume v-a dus spre aceasta metamorfoza?
Hiena: - Animal X a fost un vis al unor prieteni din copilarie. Eu cu Alex si cu Laurentiu ne cunoastem de cand ne stim. Este o prietenie foarte frumoasa si puternica intre noi si ea a dat nastere acestui proiect. Tinand mereu aproape, ne-am ridicat pana la un nivel bunicel, cum a fost premiul obtinut la "Mtv European Music Awards", la Barcelona, pentru cea mai buna formatie romaneasca. Un moment benefic, dar care nu a fost destul exploatat din punct de vedere managerial, pentru ca asta nu a depins de noi. Asta ne-a starnit multe nemultumiri, am trecut prin multe razboaie, au fost multi cei care au incercat sa ne dezbine. Am fost nevoiti sa intentam proces fostei case de productie, care ne datora peste 100.000 de euro, ca sa ne dea banii si sa ne elibereze de contract. Am castigat, dar razboiul a continuat si ni s-au inchis multe usi in nas. Asa ca ne-am retras in studio. Intamplarile prin care am trecut ne-au schimbat si ca oameni, asa ca nu e de mirare ca acum, cand suntem din nou pe val, venim cu ceva nou, ceva total diferit. E o schimbare muzicala declansata de faptul ca ne-am schimbat si noi.
- Si ati avut si curaj sa o luati pe cont propriu. Nu e greu?
Hiena: - Noi suntem niste norocosi ca am reusit sa facem aceasta cotitura, sa decidem singuri ce vrem sa cantam si cum. Sunt multi interpreti care nu ajung niciodata sa cante ceea ce-si doresc. Asta si fiindca industria muzicala e realmente o afacere, in care misuna oameni foarte josnici, care se preteaza la tot felul de chestii urate, de dragul banilor. Acum lucram singuri in studio, am invatat pe parcurs sa compunem singuri, dar am fost tinuti sub papuc, pentru ca deveniseram o sursa de venit pentru altii. Am luat-o pe cont propriu, cu multa munca. Sigur ca e mai greu, dar e si mai bine, fiindca e randul sa luam noi roadele. Ma suna deja multi artisti sa producem si pentru ei. Avem de gand sa fim foarte selectivi, suntem si foarte scumpi, cam dublu fata de ce e pe piata. Dar ne permitem, pentru ca nu vrem sa ne repetam compozitiile, sa facem lucruri care seamana intre ele si nici nu vrem sa devenim sobolani de studio. Noi suntem oameni de scena.
- Cum a primit publicul aceasta schimbare radicala?
Vierme: - Fanii nostri stiau piesele inainte sa fie lansat albumul. Avem cea mai puternica retea de fancluburi din tara, 42. Vreo 12 reprezentanti de-ai lor au venit la noi la studio sa asculte albumul, inainte sa iasa pe piata, si si-au spus parerea. Ei au fost cei care ne-au tinut in viata, ne-au dat un mare, mare impuls. Au fost momente in care toti ne condamnau la moarte, mai putin fanii nostri. Ne-au dat forta sa luptam mai departe, intr-un moment in care aveam mari emotii, nu stiam daca lumea va gusta noile compozitii. Chiar am trecut prin momente foarte grele, de rascruce, pentru formatia noastra. Ne aflam, categoric, la un nou inceput.
King Tzapu: - Satisfactia cea mai mare a fost atunci cand am descoperit ca publicul nostru s-a largit considerabil, datorita amestecului de rock, drum & bass si break beat, trei genuri muzicale care nu credeam ca vor prinde in Romania. Piesa Derbedei e deja foarte cunoscuta, succesul ei ne-a bucurat enorm.
- Cum s-au acomodat nou-venitii in formatie?
Tzetze: - Totul a pornit cumva in joaca. Intr-o zi eu mi-am montat tobele, am cantat cu Serban la bas si cu George la chitara. Am inceput sa cantam improvizat. A iesit foarte bine, si asta ne-a dat tuturor curaj. A venit, deci, de la sine. Nu ne-am propus nimic. Ne-am acomodat usor, pentru ca eram deja prieteni.
Soparla: - Trupa a facut o miscare buna. Cu cat ne-am facut mai multi, cu atat mai bine. Acum suntem o familie foarte mare, foarte diversificata, cu multe caractere. Sunt foarte multe lucruri pe care le putem invata unul de la altul. Si, intr-adevar, suntem prieteni. In plus, suntem foarte uniti, chiar si noii veniti au statut de egalitate. Nu exista deosebiri.

"Trupa e ca o casnicie.
Trebuie sa stii sa lasi de la tine"


- Tot mai putine trupe rezista impreuna, mai ales dupa atatia ani. Care a fost secretul vostru? Nu v-au dezbinat banii, succesul?
Soparla: - Daca ar fi existat un secret si s-ar fi stiut, foarte multe trupe nu s-ar fi destramat. Cred ca e ca intr-o casnicie, trebuie sa inveti sa lasi de la tine, sa nu fii orgolios, sa tragi in aceeasi directie, ca sa nu se duca totul de rapa. Daca apar pe parcurs neintelegeri, asta nu conteaza, dau sare si piper vietii. Important este sa ramai constient ca trebuie sa tragi in aceeasi directie. Succesul nu a schimbat relatiile dintre noi. Din contra, s-au adancit responsabilitatile.
Martziano: - Important este si sa te potrivesti. Noi am fost intrebati de la bun inceput daca ne simtim confortabil, nu doar intre noi, ca oameni, ci si cu muzica pe care o cantam. Altfel exista riscul sa faci o munca robotizata, doar de dragul de a fi in trupa.

"Traim momente foarte bune.
Am ajuns mai sus decat ne-am propus"


- Cand v-ati dat seama ca v-ati schimbat, ca nu mai sunteti aceiasi baieti, impinsi pe scena de producator?
Hiena: - In momentele grele ale vietii, tragi niste linii, ca sa vezi ce s-a intamplat, unde ai ajuns, cum ai ajuns, daca ai luat sau nu deciziile bune. Daca ai facut bine ce ai facut sau nu. Am pornit la drum la 16 ani, acum avem 23. In mod normal, se incheie etapa nebuniei de tinerete. Am stat si ne-am gandit ca pentru noi nu e nebunie, ca asta e stilul nostru de viata, ca trebuie sa continuam sa cantam. Asa ca muzica a venit in paralel cu schimbarile. Am descoperit lucruri noi, sunete noi, asa cum ne descopeream pe noi, cei maturi. Importante au fost momentele de atunci, intensitatea cu care am trait anumite etape ale vietii noastre.
- Si in timpul liber sunteti la fel de buni prieteni?
Vierme: - Timpul liber e putin si ne concentram asupra altor probleme, relaxandu-ne in acelasi timp. Pentru noi, si munca in studio intra la timp liber. Orele de stat in studio sunt orele in care ne cunoastem mai bine. A fost o perioada cam de 8 luni, in care practic, am locuit toti sase in aceeasi casa, am mancat impreuna, ca sa vedem daca ne potrivim sau nu. Nu am vrut sa facem o miscare proasta. Multa lume era cu ochii pe noi. Am dus o viata de baieti, care bineinteles ca a fost foarte misto. De altfel, noi traim acum momente foarte bune. Nu doar ca am ajuns acolo unde ne-am propus, ci chiar mai sus. Sincer, nu ne asteptam ca o piesa in genul drum&bass sa aiba asa mare succes.
Soparla: - In timpul nostru liber ne ocupam si de Ong-ul pe care il avem, "Generatia Verde", pentru care am inceput sa facem proiecte. Vrem sa reamenajam niste parcuri din Bucuresti, care acum sunt in paragina, sa le curatam si sa le facem mai frumoase. Vrem, de asemenea, sa strangem fonduri pentru copiii cu talente deosebite. Am fost implicati si in campania antidrog. A fost o campanie de informare despre droguri, care a adunat doua milioane doua sute de mii de spectatori. Acum vrem sa facem ceva de mai mare anvergura, vrem o Romanie mai curata, mai verde. Ca persoane publice, avem niste responsabilitati fata de cei din fata noastra.Vrem sa dam un exemplu, ne-am bucura ca admiratorii nostri sa preia mesajul. Daca tot avem acces la un asemenea public si putem influenta, de ce sa nu o facem in bine?
Componenta: Soparla (Alexandru Salaman), Hiena (Serban Copot), Vierme (Laurentiu Penca), King Tzapu (Lazar Cercel) - bas, Tzetze (Catalin Florea) - tobe, Martziano (George Belu) - chitara.

Foto: Nova Music