La moartea unui mare iubitor de carte: Alfred Ungar

Redactia
In data de 31 martie 2006, cunoscutul librar si traducator sibian Reimar-Alfred Ungar a fost rapus de o boala grea. Nascut la 29 noiembrie 1936 la Sibiu, a absolvit liceul "Brukenthal" si Scoala Tehnica de Constructii Drumuri si Poduri.

In 1970, a fost numit director al Centrului de librarii din judetul Sibiu, functie pe care a detinut-o pana la pensionare, in 1996. El a reformat si a reconstruit de la baza librariile din judet. Parintii sai fiind dascali, de mic a fost familiarizat cu cartile si cu educatia, acestea fiind pentru dansul un lucru sfant. In anii 1970 si 1980, a reusit sa aduca Centrul de librarii Sibiu pe locul intai din tara. S-au construit si deschis mai multe librarii, si cartile mai rare se gaseau chiar la director personal. Domnul Ungar a facut posibila, prin comenzile sale, editarea unor carti de debut ale unor tineri scriitori germani si romani din Romania, precum Herta Muller si Richard Wagner.
Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1974, el si-a facut un nume ca traducator din limba romana. Astfel, a contribuit la cunoasterea in spatiul germanofon al unor scriitori precum Fanus Neagu sau Dumitru Radu Popescu. Distinsa cu premiul Uniunii Scriitorilor in 1976 a fost traducerea in germana a cartii Cartea cu jucarii, de Tudor Arghezi. De asemenea, a publicat traduceri din scriitori germani si romani, in reviste de cultura precum "Neue Literatur" din Bucuresti si "Transilvania" din Sibiu. In anii 70 si 80, a colaborat si la emisiunea in limba germana a Televiziunii Romane, scriind scenarii pentru filme documentare dedicate unor personalitati ale sasilor din Ardeal. Impreuna cu Nicolae Nistor, a dedicat o monografie economistului si politicianului Carl Wolff, care a aparut de curand in varianta romana in seria "Convergente transilvane", editata de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu.