Vremea cartofilor noi

Redactia
Placintele de cartofi cu sos de mere


Ingrediente: 2 cesti de cartofi noi fierti si zdrobiti, 125 g cascaval ras, 2 linguri faina, 1 ou batut, 1/2 lingurita nucsoara rasa, 1-2 linguri untdelemn. Pentru sos: 2 mere mari acrisoare curatate de coaja si de samburi, 3 linguri de apa, 2 linguri de frunze proaspete de menta, tocate, 1-2 linguri de otet de mere.
Mod de preparare:
Cartofii, cascavalul, faina, oul si nucsoara rasa se pun intr-un castron si se amesteca pana ce se obtine o pasta (nu trebuie frecati prea mult).
Se pune untdelemnul la incins intr-o tigaie groasa. Se fac gogoloase din cartofi, se turtesc in palma ca niste parjoale si se prajesc pe ambele parti. Trebuie sa fie brun-aurii si patrunse. Pe fiecare placinta se pune o lingurita de sos de mere si se servesc imediat. Sosul de mere: Se taie merele in bucati mai mari si se fierb in putina apa, pe flacara mica, pana cand se inmoaie. Se zdrobesc cu furculita, apoi se adauga otetul si menta, si se amesteca bine.

Salata de cartofi cu sos curry.

Ingrediente: 500 g cartofi noi potriviti, sare si piper negru, 2 linguri otet de mere, 150 ml smantana, 5 linguri de maioneza, 1-2 lingurite praf de curry (din comert), 2 lingurite suc de lamaie, 2 mere curatate si taiate bucati, 2 tulpini de telina taiate fasii subtiri, 2 felii de sunca taiate in cubulete.
Mod de preparare:
Se freaca bine cartofii cu o perie, fara sa se curete de coaja. Se pune o oala cu apa sarata la fiert, se adauga si cartofii si se lasa pe foc pana ce se inmoaie. Se strecoara si se lasa sa se raceasca putin, apoi se curata de coaja subtire.
Se pun cartofii intr-un castron, se toarna peste ei otetul, se adauga piperul si sarea si se lasa sa se raceasca complet.
Se amesteca intr-un castronel smantana cu maioneza, praful de curry si sucul de lamaie.
Se pun merele, telina si sunca peste cartofi si se toarna deasupra sosul. Se amesteca usor ca sa nu se sfarame cartofii.

Supa de cartofi noi cu patrunjel

Ingrediente: 150 g cartofi noi, 50 g ceapa, 1 lingura de unt topit, 750 ml apa fiarta cu Delikat, 125 ml vin alb, 100 g smantana, 1 legatura de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare:
Se spala bine cartofii si se rad de coaja subtire.Se curata ceapa si se taie in sferturi. Se topeste untul intr-o oala, se lasa sa se infierbante, apoi se adauga ceapa si cartofii si se lasa putin sa se inabuse. Se adauga apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, se pune oala pe foc si cand sunt moi, se paseaza prin sita, cu tot lichidul. Se adauga vinul, se mai da supa in cateva clocote, apoi se pune smantana. Se gusta de sare si de piper, iar la urma se adauga patrunjelul tocat marunt. Supa capata un gust aparte daca se pune si un praf de nucsoara.


Cartofi gratin

Ingrediente: 1 kg cartofi noi, cca 100 g unt, 150 ml smantana dulce, 50 g cascaval ras, 2 linguri de parmezan ras (sau tot cascaval), sare si piper negru macinat.
Mod de preparare:
Se unge bine cu unt o forma rezistenta la foc (vas Jena).
Se curata cartofii si se taie in felii subtiri. Se pun cateva minute in apa rece. Se scurg de apa si se zvanta intr-un prosop de bucatarie. Se porneste cuptorul.
Se pune un strat de cartofi pe fundul vasului (pot fi mai multi unul peste altul). Se toarna un sfert din smantana peste ei, se presara 2 linguri de cascaval amestecat cu parmezan (sau doar cascaval), se condimenteaza cu sare si piper. Cartofii ramasi se aseaza intr-un strat deasupra. Se presara cascavalul ramas.
Se taie untul in bucatele mici si se pune peste gratin. Se da la cuptor cca o ora si un sfert, pana ce se inmoaie cartofii. Daca se coloreaza prea repede in maro, pot fi acoperiti cu o foaie de pergament. Se servesc foarte fierbinti, cu salata verde.

Dulciuri

Tort belgian cu migdale

Ingrediente (pentru 6 persoane): 125 g unt sau margarina, 125 g zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 3 oua, 125 g samburi de migdale usor prajiti si pisati, 75 g faina, grasime si faina pentru uns forma.
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul la treapta doi. Se amesteca untul sau margarina cu zaharul si zaharul vanilat, pana se obtine o spuma.
Se despart ouale. Galbenusurile se pun in crema, alternativ cu migdalele, amestecand.
Se bat albusurile si o treime din ele se pun, alternativ cu faina, in compozitie.
Se ia o forma de tort plata (24-26 cm), se unge cu grasime si se presara faina. Se toarna compozitia si se da la cuptor 40-45 de minute. Prajitura se serveste calda sau rece, garnisita cu frisca.