Cure cu plante pentru un par frumos

Redactia
Fiertura de coltunasi (capucine).

Coltunasii (flori de gradina cu petale portocalii) trec drept un leac minunat contra tuturor problemelor legate de par. Contin mult sulf, care intareste radacina lui si impiedica firul sa cada. Luati o mana buna de flori si frunze proaspete de coltunasi si puneti-le la fiert, intr-o jumatate de litru de apa, vreme de 15 minute. Strecurati lichidul, lasati-l sa se raceasca si masati-va cu el pielea capului. Restul decoctului poate fi folosit ca ultima apa de clatit, dupa ce va spalati pe cap. Herboristii francezi "jura" pe acest remediu. In cazul cand obtineti si dvs. rezultatul dorit, preparati-va o lotiune mai concentrata si tineti-o la frigider. Rezista si o luna.
Reteta: 100 g petale bine tocate de flori de coltunasi se pun in 250 ml vodca. Sticla se astupa cu dop si se lasa la macerat, vreme de doua saptamani. Filtrati lichidul prin stoarcere si conservati-l intr-o sticla de culoare inchisa. Daca va displace mirosul, puteti adauga cateva picaturi de ulei esential de muscata (geranium). Faceti frectii regulate pe pielea capului. Daca nu gasiti coltunasi, folositi banuteii (seamana cu niste margarete marunte). Contin aceeasi cantitate de sulf.

Limpeziri cu otet de plante

Daca aveti parul "mort", obosit sau tocit, fara luciu, asta inseamna ca aciditatea din pielea capului a fost dereglata prin excesul de substante alcaline continute in sampoanele din comert. Sunt doua masuri de luat: 1. sa va spalati o vreme pe cap cu 2-3 galbenusuri de oua crude, combinate cu un varf de cutit de sare fina si o lingurita de rom si 2. sa puneti in ultima apa de clatit otet de mere, combinat cu infuzii de plante.
Reteta: o mana plina de plante proaspete - salvie, musetel, rozmarin - se pun la fiert in 500 ml apa. Se lasa 10 minute pe foc mic, se strecoara si se amesteca cu aceeasi cantitate de otet. Se lasa la racit, apoi se pune in sticle. Tine mai multe saptamani. Se foloseste cate o lingura de solutie, adaugata la apa de clatit.

Limpeziri cu urzici

Urzicile contin vitamine si saruri minerale care activeaza pielea capului. Faceti un decoct concentrat din 2-3 maini de urzici tinere, lasati lichidul sa se raceasca, strecurati-l, apoi masati-va zilnic pielea capului. Dupa 2-3 saptamani, veti ramane uimite de frumusetea si stralucirea parului dvs. (N-ar fi rau ca in perioada aceasta sa beti si ceai de urzici.)

Limpeziri cu brusture

Foarte bogate in saruri minerale si fara sa va coste un ban sunt si radacinile de brusture, o planta care creste pe toate marginile de drum. Fierbeti o mana de radacini bine spalate intr-un litru de apa, vreme de 20 de minute. Masati lichidul racit, in pielea capului. Apoi spalati-va cu un sampon delicat si folositi ceaiul ramas pentru o ultima clatire. Parul se usuca la aer.

Cura cu ceapa

Este o reteta aplicata si verificata de sute de ani: ceapa contine mult sulf, elementul cel mai important de care parul are nevoie pentru a fi sanatos. Frecati-va pielea capului, inainte de a va spala cu sampon, cu o jumatate de ceapa cruda si lasati sucul sa-si faca efectul o jumatate de ora. Apoi spalati-va bine mainile si parul. Nu miroase prea frumos, dar parul isi recastiga vigoarea si stralucirea.



Plante de prim-ajutor pentru par

Impotriva parului gras: lavanda, menta, galbenele, rozmarin, coada-soricelului, lamai, roinita.

Impotriva parului tocit si uscat: urzica, soc, brusture, patrunjel, salvie, petale de trandafir.

Plante care sporesc volumul parului si il fac stralucitor: urzica, nasturei, coltunasi, patrunjel, rozmarin, flori de lamaie.




Sfaturi de frumusete de acum 100 de ani

Maini aspre, crapate

Pentru a nu avea maini rosii, aspre, crapate, exista un mijloc simplu, dar care trebuie urmat cu sfintenie: glicerina. Dar nu aplicata oricum! De obicei, femeile isi ung mainile cu glicerina dupa ce se spala cu sapun. Gresit! Mainile raman unsuroase, si unde sunt crapate, ustura grozav. Iata procedeul corect: spalati-va pe maini cu sapun si dupa ce acesta face clabuc, turnati in palme si cateva picaturi de glicerina. Frecati-va mainile cu acest amestec, fara a mai intrebuinta apa. Dupa 3-4 minute, o parte din clabuc este eliminat, alta parte a intrat in piele. Acum va stergeti mainile cu un prosop fara a le mai clati. Vor deveni moi si catifelate. Daca vreti ca pielea lor sa se albeasca, turnati in glicerina si cateva picaturi de zeama de lamaie. Procedeul poate fi folosit o data pe zi. Mai des nu, pentru ca pielea se inmoaie prea tare si devine foarte sensibila.

Lotiune contra ridurilor

Fierbeti 180 g arpacas intr-un litru de apa, pana cand se inmoaie boabele. Filtrati fiertura printr-un tifon si adaugati 60 de picaturi de tinctura de benzoe. Va stergeti ridurile dimineata si seara cu acest amestec.