Vremea capsunilor

Redactia
Torturi, rulade, prajituri.

Rulada vieneza cu capsuni

Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul - 4 oua, 65 g zahar, un plic zahar vanilat, 30 g faina, 35 g amidon, un praf de sare. Umplutura: 400 g capsuni, 1 cl rom, putin zahar, 4 foi de gelatina, 1/4 frisca batuta, nuci tocate si frunze de menta pentru decor.
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul la 200 de grade. Se despart ouale. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat pana devin spumoase. Se bat albusurile cu sarea pana se fac spuma. Faina si amidonul se cern si se amesteca in galbenusuri. Compozitia se intinde pe o hartie de copt (pergament) si se baga la cuptor 10 minute, pana ce aluatul devine auriu. Se scoate din cuptor, se acopera cu alta hartie de pergament, se rastoarna, si hartia de dedesubt se arunca. Cat este inca fierbinte, se ruleaza impreuna cu hartia noua de pergament, apoi se lasa sa se raceasca.
Se curata capsunile, se spala, si cele mai mari se taie in bucati. Cateva se pastreaza pentru decor. Se acopera fructele cu zahar si rom si se lasa cateva minute la marinat, dupa care se strecoara de zeama.
Se inmoaie gelatina in apa, se stoarce si se dizolva pe baia de aburi, apoi se amesteca in frisca. Se toarna si zeama scursa de la capsuni. Daca e nevoie, se mai adauga putin zahar.
Se desface rulada de aluat si se acopera cu jumatate din cantitatea de crema (frisca+gelatina). Deasupra se pun capsunile, apoi se ruleaza aluatul din nou. Se aseaza pe o tava de prajituri si se unge deasupra cu crema ramasa, pe care se aseaza din loc in loc bucatele de fructe si frunzulite de menta proaspata. Se presara cu nucile zdrobite si se baga rulada cateva minute la frigider.

Tort frantuzesc cu capsuni

Ingrediente (pentru 8 persoane): 700 g capsuni proaspete, 225 g faina, un varf de cutit de sare, 75 g unt taiat bucatele, 25 g zahar, un ou batut, 4 linguri de apa de la gheata. Pentru Glazura: 100 g jeleu de visine, o lingura de lichior de zmeura sau visinata. Pentru Umplutura: 225 g branza de vaci grasa, 1 lingura lichior de zmeura sau visinata, 1-2 linguri zahar, putin lapte.
Mod de preparare:
Se cern faina si sarea si se face o adancitura in mijloc. Se adauga untul, zaharul, oul si jumatate din cantitatea de apa. Se amesteca bine cu varful degetelor.
Se adauga restul de apa si se framanta din nou.
Se netezeste aluatul cu palmele. Se inveleste intr-o folie de plastic sau celofan si se pune o ora la rece.
Se porneste cuptorul la 200 de grade (treapta 2-3). Se intinde aluatul si se pune intr-o forma de tort (25 cm diametrul). Se inteapa cu o furculita. Se lasa 10 minute la rece.
Se acopera cu hartie de copt, pe care se presara boabe de fasole. Se coace zece minute, se inlatura hartia si fasolea, apoi se mai lasa 15-20 de minute la copt, pana ce aluatul se face auriu-roscat. Se scoate din cuptor si din forma si se lasa sa se raceasca.
Nu mai repede de doua ore inainte ca tortul sa fie servit, se prepara glazura. Se zdrobeste bine jeleul de fructe intr-o craticioara. Se adauga lichiorul sau visinata, se pune vasul pe flacara mica si se lasa sa se incalzeasca usor, amestecand intruna. Se intinde glazura calda pe blatul de tort cu o pensula.
Pentru umplutura, se amesteca branza de vaci cu putin lapte si se freaca bine pana ce devine o crema omogena. Se adauga lichiorul si zaharul. Se intinde crema de branza pe blat.
Se pun apoi capsunile, cat mai apropiate intre ele. Restul glazurii se incalzeste si se toarna peste fructe. Se lasa sa stea 2-3 minute, apoi se serveste.

Prajitura nemteasca cu capsuni

Ingrediente (pentru 16 bucati): 300 g unt moale, 300 g zahar, 5 oua, 250 g faina, 1 lingurita praf de copt, 200 g zahar pudra, 500 g capsuni, 400 g frisca, miezul unui baton de vanilie, 2 linguri jeleu de fructe acrisoare.
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul la 200 de grade (treapta 3). Se amesteca untul si zaharul pana se fac spuma. Se despart ouale. Se adauga galbenusurile unul cate unul, si se amesteca mai departe cu untul. Se adauga faina si praful de copt.
Se bat spuma albusurile cu zaharul praf. Jumatate din cantitate se pune in aluat. Se ia o forma circulara cu diametrul de 28 cm, se acopera cu hartie de pergament si se toarna in ea aluatul. Se coace cca 50 de minute.
Se curata capsunile. Se amesteca frisca cu 2 linguri de zahar praf si vanilia. Imediat ce blatul de tort este copt, se adauga restul de albus cu o lingura, se intinde uniform si se baga din nou blatul in cuptor pe ultimul raft de sus.
Se scoate prajitura din forma. Se unge de jur imprejur cu jeleul de fructe. Blatul se taie in doua pe lat si se lasa sa se raceasca. Partea de jos se acopera cu jumatate din frisca, se pun capsunile, apoi din nou frisca. Se aseaza deasupra cealalta jumatate de blat. Se presara cu zahar pudra.