Forte noi, pentru Rosia Montana - Daciana Sarbu

Ion Longin Popescu
Daciana Sarbu - Deputat PSD, observator la Parlamentul European.

"Proiectul de la Rosia Montana va distruge tot ce e viu. In urma acestei exploatari salbatice nu va mai ramane nimic. Va fi o pustiire totala".

Deputat Psd din generatia tanara, Daciana Sarbu se distinge de grosul colegilor ei de partid (Dan Ioan Popescu, Alexandru Sassu, Constantin Selagea si altii) prin atitudinea militanta pe care o manifesta in ampla campanie de salvare a Rosiei Montane si a Muntilor Apuseni. Observator la Parlamentul European, isi imparte timpul intre Bucuresti si Bruxelles, participand eficient la construirea unui lobby in favoarea Romaniei, iar mai recent, a unui lobby pentru salvarea Rosiei Montane. Cu toate ca este extrem de ocupata, a gasit timp sa viziteze comuna, sa vada casele de patrimoniu intrate in paragina, galeriile romane si monumentele naturale amenintate cu disparitia. A stat de vorba cu rosienii al caror glas este ignorat sistematic de puterea politica (inclusiv pe timpul suprematiei Psd) si cu Asociatia Alburnus Maior. A observat pe viu razboiul psihologic dus impotriva celor ce refuza sa-si vanda proprietatile, demolarile ostentative, infricosatoare, zvonistica raspandita de specialisti adusi de peste Ocean ("daca nu vinzi, vei fi expropriat cu forta" etc.). Intr-un cuvant, Daciana Sarbu este printre putinii parlamentari romani care au ajuns la Rosia Montana pentru a vedea si spune adevarul, pentru a-i apara pe cei ce cuteaza sa se impotriveasca finantei oarbe, transnationale, si care nu se lasa impresionata de dezinformari: "Sunt interese prea mari la mijloc, las-o balta...". Curajul ei de a vorbi raspicat, atunci cand ministrii puterii tac vinovati sau se incurca in explicatii puerile, merita aplaudat.

"Statul roman ar fi trebuit sa investeasca la Rosia Montana, nu canadienii!"

- Dupa vizita pe care ati facut-o in Apuseni, ati dati publicitatii un comunicat iesit din comun, un strigat de deznadejde si de revolta. Care este marele adevar descoperit la Rosia Montana?
- Statul roman ar fi trebuit sa investeasca la Rosia Montana, nu canadienii! Acolo, fiecare este mai interesat de castigul imediat, decat de interesul national! Cred ca zona aceea, foarte saraca, de altfel, ar trebui sa se dezvolte, insa, dupa cum am observat, nu a fost atat interesul pentru o dezvoltare si modernizare fara riscuri, cat interesul pentru ce are fiecare de castigat din "afacere". Canadienii au dorit o afacere pe cinste si au obtinut-o. Mai rau este ca au obtinut-o pe cand noi, Psd-ul, eram la guvernare. Pe de-o parte, reprezentantii administratiei locale spun ca vor o dezvoltare a localitatii, dar Ong-urile si jumatate dintre sateni resping ideea unei mine de aur aici, desi se vede cu ochiul liber ca zona are nevoie de investitii. Dar investitii alternative. Pe de alta parte, unii dintre localnici sunt multumiti ca isi pot vinde casele si pamanturile la preturi bune si ca pot pleca din zona. Fiecare ia in calcul ce are de castigat si nimeni nu prea ia in serios consecintele. Tocmai de aceea, cred ca statul roman ar fi trebuit sa faca aceasta investitie, nu o societate din Canada. Ne-ar fi prins bine o mina de aur, un profit la buget, pentru ca tot ne plangem ca nu avem bani. Am convingerea ca statul roman ar fi avut tot interesul sa respecte toate conditiile de mediu, daca ar fi fost el investitorul.
- Statul roman tocmai si-a inchis mina de aur din Rosia Montana, pentru a face loc investitorilor straini. Sa vina ei pe cai albi, sa-i salveze pe bietii moti de la saracie. Credeti ca tristul adevar de la Rosia intereseaza pe cineva, in conjunctura atat de aglomerata a integrarii europene?
- Pe mine si pe altii ca mine. Vreau sa atrag atentia ca reprezint interesele cetatenilor, pe ale nimanui altcuiva, iar pentru asta voi face lobby si in Parlamentul European, unde si alti colegi, din alte tari, au tras semnale de alarma fata de situatia de la Rosia Montana, si riscurile pe care le presupune o exploatare aurifera acolo. Trebuie sa evitam ca in Romania sa se intample ceea ce s-a intamplat in Indonezia sau Peru ori, mai aproape de noi, in Bulgaria, in urma cu ceva timp, unde s-au deschis exploatari aurifere similare, insa, dupa ce firmele au extras tot ce se putea extrage, au lasat in urma dezastre economice, oameni bolnavi, rauri poluate.

"Este infricosator sa te gandesti ca, in urma acestei exploatari, ne vom trezi in fata unui peisaj selenar, unic in Europa"

- Cum vedeti dvs., in anul de gratie 2006, viitorul Rosiei Montane, in situatia in care proiectul va primi aprobarile necesare din partea guvernului Tariceanu?
- Despre afacerea Rosia Montana au discutat si au scris, mai ales la dvs. in revista, multi oameni de valoare: academicieni, profesori universitari, economisti, ingineri de mine, ecologisti, si toti au spus ca va fi un dezastru din toate punctele de vedere, atat pentru zona in cauza, cat si pentru cea limitrofa. Este infricosator sa te gandesti ca, in urma exploatarii, asa cum este ea prevazuta, ne vom trezi in fata unui peisaj selenar, unic in Europa. Este vorba de o exploatare zilnica, in cariera, cu tot complexul de factori negativi. Dar ce conteaza, cand se vorbeste de profituri cu cifre de 6 sau chiar 9 zerouri? Compania "Rosia Montana Gold Corporation" se explica pe larg, cand e vorba de explozii de cariera: da, dar suntem in posesia unui exploziv din care doar 250 de grame dizloca o tona de roca, fara praf, fara zgomot, si mai ales fara trepidatii. Case demolate ? Nu, e o minciuna, zic cei de la Rmgc, noi le achizitionam ca sa le conservam si sa le renovam (in realitate, zece dintre casele cumparate au fost deja demolate, ca un avertisment pentru opozanti - n.red.). Iaz cianurat ? Nu, e o barfa. E drept, in contradictie cu prevederile Consiliului Europei, vom folosi cianuri, dar avem posibilitatea de a le neutraliza aproape total, asa ca in iaz apa va fi aproape curata. Se spune ca iazul va fi sustinut de un dig de 180 metri inaltime, facut din pamant de decopertare. In el se pare ca se vor strange/depozita 250 de milioane de tone de steril cianurat! Ce garantii se ofera ca aceasta cantitate de material nu va porni odata si odata la vale, ca digul va rezista presiunii enorme a acestei cantitati de material otravit? O astfel de catastrofa ar rade din peisaj Abrudul, Campeniul si toata Valea Ariesului... "Rosia Montana Gold Corporation" lasa mostenire nepotilor si stranepotilor nostri acest iaz cu cianuri.

"La Parlamentul European se stie ca prin aceasta exploatare se incalca o serie de conventii internationale la care si Romania este parte"

- Ca observator european, ati avut probabil ocazia sa faceti schimb de informatii cu diversi colegi de la Bruxelles, pe tema protectiei mediului in Romania. Care este parerea europarlamentarilor despre proiectul din Apuseni?
- La Parlamentul European se stie ca prin aceasta exploatare se incalca o serie de prevederi internationale, la care si Romania este parte, precum si conventii demult uitate, dar care ar trebui sa se gaseasca la loc de cinste pe biroul fiecarui ministru al Mediului, in special al celor din tarile care intra in Ue. Daca si-ar da acceptul pentru acest proiect, Guvernul Romaniei ar incalca Directiva Uniunii Europene ce se refera la "Evaluarea impactului asupra mediului``; Directiva ce se refera la "Protectia apelor subterane``; Directiva privind "Stramutarea fortata si dizlocarea indivizilor``, Articolul 8 al Conferintei Natiunilor Unite asupra mediului si dezvoltarii de la Rio de Janeiro, din 1992, referitor la `Exploatarea durabila``; Conferinta Ministrilor de externe de la Sofia, din 1995, referitoare la "Protectia biodiversitatii`` si, in ultima instanta, Legea protectiei mediului din Romania, tara in care activeaza nestingherita Rmgc.
- La diverse conferinte de presa, responsabilii Rmgc spun ca vor aduce in Apuseni o "dezvoltare durabila". Cum comentati astfel de afirmatii?
- Durabila este orice activitate economica facuta astfel incat sa profitam de ea noi, copiii, nepotii si chiar stranepotii nostri. Ca sa se scoata de la Rosia cele 300 de tone de aur preconizate, volumul exploatarii ar fi imens, faraonic: toate dealurile din jur, si este vorba de 4 asemenea culmi, vor trebui rase, si in locul lor se va casca un hau infiorator. Sterilul va fi asternut peste cele 300 de case ale satului Corna, prevazut sa dispara de pe harta. Si, dupa 10-15 ani, ce se va intampla cu regiunea in cauza si cu locuitorii ei? Este o intrebare la care nimeni nu poate da raspuns, si asta din simplul motiv ca proiectul de la Rosia Montana incalca flagrant principiul durabilitatii. Cat priveste biodiversitatea, este evident ca o interventie atat de brutala in ecosistem va distruge totul, mai exact tot ce e viu. Altfel spus, in urma acestei exploatari salbatice nu va mai ramane nimic. Or, tocmai acest lucru trebuie impiedicat la Rosia Montana: distrugerea. Distrugere intinsa pe circa 1200-2000 ha, echivalenta cu o pustiire totala...

"M-am gandit sa realizez un proiect de lege care sa interzica cianura in mineritul aurifer. In toamna, cred ca va fi gata"

- Rmgc a promis localnicilor ca vor scapa de saracie si de titlul dezonorant de zona subdezvoltata. Credeti acest lucru?
- Intr-un scenariu idilic, greu de crezut, asta s-ar putea intampla numai pe durata exploatarii. Ce se va intampla mai departe? Economisti din Academia de Studii Economice si Academia Romana au studiat cu meticulozitate acest caz si au ajuns la concluzia ca afacerea este categoric nerentabila pentru tara si pentru populatia din Apuseni. Dar nu numai atat... Diversi cercetatori independenti, economisti ca Stefan Ragalie, de la Institutul de Economie Industriala, Afrodita Iorgulescu si Florina Bran de la Ase, specialisti de la Institutul pentru Cercetare in Turism, oameni de cultura romani si straini, institutii prestigioase de protectie a patrimoniului, fonduri de investitii straine etc. au oferit solutii alternative, de adevarata dezvoltare durabila: agroturismul, cresterea vitelor, mica industrie alimentara la standarde Ue, industria lemnului si multe altele. Toate acestea sunt de durata si nu atenteaza asupra mediului si nici asupra apelor freatice. Sunt una dintre multele persoane care crede in valoarea turistica a zonei. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei ar trebui sa se ocupe de locurile de munca care intr-adevar se vor crea acolo prin proiecte alternative, caci vor fi mult mai multe decat cele oferite de Rmgc.
- Riscand sa fim acuzati ca politizam o tema atat de grava, cum comentati prestatia fata de proiectul Rosia Montana a ministrului Mediului, Sulfina Barbu?
- Ministrului Mediului i s-a atras de nenumarate ori atentia ca Proiectul de la Rosia Montana ar trebui suspendat, insa a evitat sa dea un raspuns concret. A spus mereu ca certificatul de urbanism al canadienilor a expirat, dar s-a multumit cu atat, in loc sa-si faca datoria si sa stopeze totul, mai ales ca avea de partea sa o hotarare judecatoreasca prin care respectivul certificat fusese suspendat. A fost nevoie ca un oficial european sa-i sugereze ca Proiectul de la Rosia Montana este nociv, desi au mai fost astfel de atentionari pana acum, mai ales din tara. Doamna Sulfina Barbu ar fi putut foarte bine sa plece urechea la semnalele de alarma trase in tara, care au fost foarte multe la numar. Avertizarile, printre care si cele venite din partea mea, sau a altor parlamentari, au fost din pacate ignorate.
- Poate nu vor fi ignorate opiniile si avertizarile parlamentarilor europeni, pe care ati promis sa-i aduceti la Rosia Montana. Cand veti veni insotita de noii dvs. colegi?
- Grupul de parlamentari din Parlamentul European va veni in toamna, suntem in discutii pentru a stabili o data sigura. De notat ca nu vor fi numai membri ai Grupului Verzilor, de regula ignorati la Bucuresti, ca fiind "extremisti", ci deputati din multe alte grupuri parlamentare si din diferite tari.
- Vor veni probabil si deputati cehi. Ei au o experienta interesanta in privinta protectiei mediului, deoarece au interzis in tara lor, prin lege, folosirea cianurii in minerit. De ce nu propuneti si dvs. o astfel de lege?
- M-am gandit, va marturisesc, sa propun un proiect de lege care sa interzica cianura in mineritul aurifer, dar deocamdata sunt in stadiul de documentare. In toamna, cred ca proiectul va fi gata. Sper ca-l vor vota toate partidele, caci am realiza astfel cea mai sigura cale de a salva Rosia Montana.

D-rei deputat Daciana Sarbu ii puteti scrie la e-mail-ul de la cabinet: dsarbu@cdep.ro