Eurovision

Bogdana Tihon Buliga
Festivalul s-a dus, ecourile raman: Eurovision.

Competitie valorica sau cacealma?

Reprezentata anul acesta la Eurovision de Mihai Traistariu, Romania a fost din nou la inaltime. Am obtinut locul patru, deci la anul suntem direct in finala. Dar daca performanta lui Mihai era cumva asteptata, nimeni n-ar fi mizat pe castigatorii trofeului: formatia Lordi din Finlanda. Bizari, mai degraba, personaje de film horror, finlandezii au fost votati totusi cu entuziasm de toata Europa, intr-o unanimitate atat de coplesitoare, incat a depasit binecunoscutele politeturi geo-politice. Neasteptat si controversat, finalul festivalului de anul acesta ridica semne de intrebare legate atat de viitoarea structura, cat si de utilitatea Eurovisionului. Si cine sa dea raspunsurile, daca nu cativa participanti la aceasta competitie...

Nicola

"A castigat cine nu trebuia"

"Finala Eurovision de anul acesta a fost ceva nemaiintalnit. Dupa parerea mea, a castigat cine nu trebuia. Mi-a fost frica sa nu-i visez noaptea. Nu inteleg de ce a votat lumea asa ceva. Nu am nimic cu faptul ca erau asa-zisi rockeri, dar au cantat prost, erau foarte slabi din punct de vedere muzical. Bineinteles ca tarile nordice si-au dat voturile cadou, dar restul Europei... A fost totusi un vot unanim. Am participat si eu la Eurovision si stiu cum e: ai niste emotii extraordinare, te pregatesti luni de zile numai pentru asta, ai o multime de oameni care muncesc cu si pentru tine, iar cand ajungi acolo, sa vina niste mascati care scot limba si iau premiul... Mihai a fost extraordinar, nu am absolut nimic sa-i reprosez. El este un artist foarte bun si ii condamn pe toti "specialistii" care apar acum dupa furtuna si isi dau cu parerea. E un lucru romanesc sa dam in ai nostri: ba ca nu stiu cum a fost imbracat, nu stiu cum a fost machiat... E usor sa stai in fotoliu si sa "fii destept". Am fost, de asemenea, foarte impresionata de voturile primite de Mihai. Orice ar spune lumea, eu nu cred ca cele douasprezece puncte obtinute din Spania au fost votate numai de romanii de acolo. Cred ca ne-au votat si spaniolii, asa cum ne-a votat in mod constant toata Europa. Cele 5, 6, 7 puncte adaugate in mod repetat sunt puncte adevarate, fara interese, date pentru valoare. Acesta este probabil cel mai important lucru: ca in unanimitate lumea ne-a placut. Felicitari, asadar, lui Mihai si echipei!"

Mugurel Vrabete (Holograf)

"Europa a votat curajul"

"Pana la finala din Grecia, as vrea sa vorbim putin despre ceea ce s-a intamplat la noi. Anul acesta am fost direct implicat in acest festival, pentru ca am facut parte si din juriul de preselectie. Parerea mea, dar si cea generala, este ca "recolta" romaneasca a fost de-ajuns de slaba, ne-a fost foarte greu sa alegem 24 de piese din cele o suta si ceva. Asta, pentru ca foarte multi artisti aspiranti considera ca ceea ce difuzeaza radiourile sau televiziunile este ceea ce se cauta, este calitate, este ceea ce place si cunoscatorilor de muzica. Asa ca participantii au venit cu piese simple, minimale, banale. Eu cred ca la noi, cel mai important ar fi sa se renunte la aceste preselectii "festivaliere". Ar trebui sa existe o comisie care pur si simplu sa decida cine merge. Ca la Oscar. O comisie de oameni avizati. Chiar daca lumea ar protesta, asta e. In ce-i priveste pe castigatori, cu ceva timp inainte de Eurovision eu am fost in Finlanda si cineva mi-a aratat piesa celor de la Lordi, care, la fel, fusese aleasa de o comisie. Am fost incantat. Mi-a placut curajul finlandezilor, mi-a placut inventivitatea in alegere. Au spus: mergem pe atitudine, o trupa caraghioasa, stil Kiss. Nici macar nu stie lumea cum arata sub acele masti... Au schimbat macazul total, au adus pe scena rock, show si au castigat. Bravo lor! Dupa parerea mea, trebuie mereu cautat ceva nou, trebuie avut curaj si eu ii apreciez enorm pe finlandezi pentru asta. Ce va fi la anul? La noi, exact la fel. In Europa, chiar sunt curios. Nu cred ca Lordi a adus un reviriment al rockului, ci mai degraba al curajului, al ideii de festival de muzica, care de o bucata de vreme si-a pierdut identitatea, intre jocuri si interese politice si de imagine. Daca anul acesta Europa a votat curajul, anul viitor va fi, cu siguranta, unul foarte interesant. Bineinteles ca trebuie felicitat si Mihai. Locul patru este excelent, ne permite sa mergem direct in finala anul viitor. Ce i-a lipsit? Nimic, atat s-a putut: piesa obisnuita, show obisnuit, rezultat bun. Daca pe viitor vom avea si noi mai mult curaj, mai multa inventivitate, cine stie..."

Monica Anghel

"O mare dezamagire"

"Eurovisionul de anul acesta? O mare dezamagire. Dar sa incep totusi cu aspectele pozitive. Mi-a placut mult Mihai, pe care-l felicit. A cantat impecabil, locul patru este unul foarte bun, si daca ar fi avut si un spectacol mai bine pus la punct, sunt sigura ca ar fi urcat pe podium. Mi-a placut, de asemenea, foarte mult Rusia, si ca imagine, si ca prezentare. In rest, participari de-ajuns de slabe, alde Malta sau Macedonia, care au cantat trei minute, necontenit, sub ton. Dar marea dezamagire si marele dezgust au fost castigatorii. "Victoria" lor nu este altceva decat o jignire la adresa celorlaltor tari participante. Un spectacol ridicol: din trei masti grotesti si o pereche de aripi gonflabile au facut jocul politic al Europei. Am inteles ca la anul se tine in Finlanda nu stiu ce eveniment important pentru Comunitatea Europeana, deci Finlanda trebuia sa castige. Dar cu o asemenea mizerie... Au fost trimisi la acest festival la care nu aveau ce cauta si au luat locul unor oameni care se regaseau in peisajul lui, oameni care au muncit, care si-au vazut de treaba lor si au fost jigniti intr-un mod foarte josnic. Jignita cred ca a fost si marea majoritate a publicului. Eu, una, m-am saturat de extravagante de tot felul, de mizerie, de grotesc. Vad aceste lucruri in fiecare zi, in jurul meu, si cred ca in arta nu au ce cauta. Ce va fi la anul? Dumnezeu stie, dar am sa-ti spun ce mi-as dori sa fie la anul. Mi-ar placea ca Finlanda sa nu aiba cu cine face festivalul. Sa nu participe nimeni, in semn de protest pentru ceea ce s-a intamplat anul acesta."

Luminita Anghel

"Europa a fost ironica"

"Trebuie sa recunosc ca am urmarit pe sarite Eurovisionul de anul acesta, pentru ca am avut un spectacol, dar cred, totusi, ca a fost cea mai neasteptata editie. In primul rand, mi s-a parut una dintre cele mai slabe, in ansamblul ei. A lipsit spectacolul din mai toate aparitiile de pe scena si cred ca de aceea au castigat finlandezii. Dupa parerea mea a castigat o parodie la ceea ce s-a intamplat anul acesta: un spectacol exagerat, care a parodiat tocmai lipsa spectacolului. Semifinala am urmarit-o cu atentie si chiar mi-am notat niste nume, niste aparitii foarte bune, pe care nu le-am regasit in finala. Atunci mi-am imaginat ca anul acesta vor fi surprize, si iata ca Europa a fost ironica. Nu vad alta explicatie, pentru ca eu nu prea cred in jocurile politice. Sigur ca ele exista, sigur ca tarile nordice isi ofera voturile cum ni le oferim si noi cu Moldova. Dar de data aceasta s-a votat unanim, iar faptul ca Romania a dat, si ea, punctaj mare finlandezilor cred ca intareste ceea ce am spus mai devreme. Mihai? Mihai Traistariu a cantat foarte bine, asa cum ne-a obisnuit. Artist talentat, voce extraordinara, dar - si aici nu este vina lui - lipsa totala de spectacol. Show-ul oferit de el a fost slab, dansatorii nici nu s-au vazut, si nu m-am asteptat la asta, mai ales ca au tinut secret tot conceptul acestui show, promitand ceva extraordinar. Iata ca secretomania nu a fost alegerea cea mai buna. Se stie ca la astfel de evenimente se voteaza in primul rand spectacolul. Oamenii voteaza ce ii impresioneaza, ce le face sa li se ridice parul pe ceafa de placere. Nimic altceva. Asa ca acest - de altfel foarte bun - loc patru i se datoreaza exclusiv lui Mihai si melodiei, iar faptul ca nu a urcat pe podium este cauzat clar de lipsa spectacolului. Oricum, felicitari, la anul suntem iarasi direct in finala, ceea ce pana acum un an, doi, nici macar nu visam. Iata ca se confirma valoarea romanilor, iata ca ne afirmam incet, incet, si peste putin timp o sa cucerim Europa. Sunt sigura de asta!"

Horia Moculescu

"Oricine a vorbit sau a scris urat de
Traistariu merita pedepsit in piata publica"


"In primul rand, este o performanta pentru noi ca ne clasam la fiecare aparitie de la Eurovision pe locuri vizibile si nobile. Acest concurs este, dupa cum bine stiti, unul de imagine si imagini. Atata timp cat nu se va schimba sistemul de notare, trebuie sa ne linistim cu gandul ca alte motive vor trece permanent in fata valorii. Stiu ca nu e normal, dar Romania sufera de pe urma votarilor geografice, iar voci de exceptie, precum cea a Luminitei Anghel sau a lui Mihai Traistariu sunt marginalizate din cauza magariei cu care voturile se ofera limitrof si riveran. Prestatia lui Mihai a fost excelenta, piesa a fost foarte buna, cinstita, potrivita, chiar l-am felicitat pe Carcota pentru compunerea ei. In nici un caz Akcent nu ar fi facut treaba mai buna, si oricine a vorbit sau scris urat de Traistariu merita pedepsit in piata publica. Imi cereti parerea despre castigatori... Eu cred in varianta vehiculata in ultima vreme, ca rezultatul se explica prin faptul ca hackeri au reusit sa intre in calculatoare. Altfel nu-mi explic cum a putut vota un continent intreg o piesa slaba si total in afara spiritului acestui concurs. La anul? Mi-e teama ca la anul va castiga o balada, ca sa se echilibreze situatia de anul acesta."