Mancaruri de vara

Redactia
Salata cu ton

Ingrediente (pentru 2 portii): 250 g ton (din conserva), 1 ou fiert tare, 1/2 ardei gras rosu, 1/2 ardei gras verde, 1/2 castravete proaspat, 2 rosii mici (cireasa), cateva rondele de ceapa rosie, 10 masline verzi, 6 masline negre, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin (alb), sare, piper macinat, 2 fire busuioc verde.
Mod de preparare:
Se pune tonul intr-o sita sa se scurga, dupa care se marunteste. Oul, curatat de coaja, se taie in patru, castravetele se taie mai intai in doua - pe lung - si apoi feliute, ardeii curatati de seminte si nervuri se taie fasii, iar rosiile se oparesc (intregi) si se indeparteaza pielita.
Se amesteca bine toate ingredientele - mai putin tonul si ouale - cu uleiul si otetul, se sareaza, se pipereaza si se pun in boluri racite. Se intind deasupra bucatele de ton si se garnisesc cu sferturi de ou si busuioc.

Pui la gratar

Ingrediente (pentru 2 portii): 2 pulpe de pui, condimente pentru gratar (din comert), putin ulei de masline, 100 g malai macinat mai mare, 400 ml zeama de carne de pui (Knorr+apa), 1/16 l lapte, 1 ceapa mica, putina nucsoara rasa, sare, piper, 1 lingura unt, 2 crengute de rozmarin pentru ornat.
Mod de preparare:
Se curata de carne si pielita partea inferioara a oaselor de la pulpe si se invelesc cu folie de aluminiu. Se presara peste pulpe condimentele pentru gratar si se pun deoparte.
Se incinge untul intr-o cratita, se prajeste ceapa taiata marunt, dupa care se stinge cu lapte si zeama de carne si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se adauga malaiul, se amesteca bine si cand da in clocot, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 20 de minute. (Intre timp se mai amesteca cu telul.) Se intinde apoi mamaliga astfel preparata pe o tava (stratul: 1 cm inaltime) si se lasa sa se raceasca. (Se poate pregati si cu o zi inainte.)
Se aseaza pulpele de pui pe gratar (cu carbuni de lemn) si se prajesc pe ambele parti. Din mamaliga racita se decupeaza - cu un pahar - 8-10 cercuri, care se prajesc, si ele, pe gratarul incins. Se garnisesc pulpele cu rozmarin si se servesc imediat.

Strudel cu legume

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 foi de strudel (60X40 cm) congelate, 2 morcovi, 250 g vanata, 200 g telina, 1/2 tulpina de praz, 50 g ardei gras, 1/2 dovlecel, 2 cartofi fierti, 1/4 l lapte, 150 g faina, 100 g unt, sare, piper macinat, 1 lingura frisca nebatuta, 2 linguri smantana, 250 g spanac. In plus: grasime pentru uns tava.
Mod de preparare:
Se spala legumele, se curata si se taie fasii subtiri, la fel si cartofii fierti, curatati de coaja.
Se topeste untul intr-o cratita, se adauga faina, se amesteca bine de tot, dupa care se incorporeaza laptele si se bate in continuare cu telul. Se da intr-un clocot, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, dupa care se toarna intr-un castron si se amesteca cu legumele taiate.
Se-ncinge cuptorul la 175 grade. Se intind foile de aluat pe un stergar umed, se intinde deasupra stratul de legume si se ruleaza. Se unge strudelul cu ou, se pune pe o tava unsa si se coace 35 de minute in cuptorul incins.
Intre timp, se opareste spanacul si se mixeaza - in robotul de bucatarie - impreuna cu frisca. Se adauga smantana, se incalzeste putin, se sareaza, se pipereaza si spuma astfel obtinuta se serveste pe farfurii incalzite impreuna cu strudelul taiat felii.



Dulciuri

Crema de zahar ars cu vanilie si fructe

Ingrediente (pentru 3 portii): 4 galbenusuri, 70 g zahar, 1 lingura zahar vanilat, 125 ml lapte, 350 ml frisca batuta, 1 baton de vanilie. Pentru garnisit: capsuni, frunzulite de menta (eventual).
Mod de preparare:
Se cresteaza - pe lung - batonul de vanilie si se razuieste miezul cu dosul unui cutit. Se amesteca bine zaharul, zaharul vanilat si vanilia razuita intr-un castron, se adauga galbenusurile si apoi laptele si se amesteca bine (nu cu telul, ca sa nu faca spuma). Se incorporeaza si frisca, putin cate putin, si se amesteca usor, in continuare, pana ce se topeste zaharul.
Se-ncinge cuptorul la 160 grade.
Se toarna crema de vanilie in forme sau boluri mici si se lasa sa se-nchege - pe baie de apa - circa 20 de minute, in cuptorul incins (fara sa fiarba!). Se lasa apoi sa se raceasca (in apa) si se garniseste - inainte de-a o servi - cu capsuni si cu frunzulite de menta.