Regimul de slabit si sportul

Redactia
Specialistii sunt toti de aceeasi parere: nici un regim de slabit nu are eficienta si nu dureaza daca nu e dublat de miscare fizica. In plus, fara miscare, pielea incepe sa atarne si silueta mai mult pierde decat castiga. Dar pe durata dietelor, nu toate organismele reactioneaza la fel, de aceea e important de stiut ce tip de sport se potriveste la un anume tip de regim. Intr-un fel trebuie sa ne miscam daca tinem o dieta hipocalorica si altfel, daca tinem regimul disociat.

Daca tineti un regim hipocaloric...

Toate regimurile hipocalorice constau in reducerea ratiei de calorii dintr-o zi, pentru a elimina grasimile. Scaderea aportului energetic antreneaza insa modificari la nivelul metabolismului, care da la inceput o senzatie de oboseala, pana ce corpul se obisnuieste. Primul impuls este sa renuntam la miscare. Nu cedati! Miscarea fizica este fundamentala pentru a evita ca pierderea greutatii sa nu fie dublata de o inmuiere a muschilor. Dar evitati excesul de zel. Va veti descuraja observand ca organismul dvs. slabit nu tine ritmul cu efortul fizic. Dupa primele 3-4 zile de regim, apucati-va progresiv de miscare. Urcati scarile, mergeti cat mai mult cu bicicleta sau cu piciorul, faceti treburi casnice care va solicita fizic, dar nu va epuizati cu un sport prea intens.

Daca tineti un regim disociat...

Acest regim consta in consumul separat al unor alimente (proteine si hidrati de carbon) fara restrictii calorice. Arzand o parte din energia inmagazinata, activitatea fizica face parte din strategia globala de slabit. Cum acest regim nu provoaca stari de sfarseala si accepta un aport redus de zaharuri lente, sportul este admis, si anume, intr-o forma mai sustinuta decat la celelalte regimuri. Puteti practica: aerobic, tenis, alergari... In primele 10 zile de regim, faceti sport de trei ori cate o jumatate de ora pe saptamana. Apoi, in loc sa intensificati efortul, sporiti durata miscarii cu un sfert de ora pe zi.

Daca tineti un regim pe baza de proteine (Atkins)

Este un regim care prevede in mod exclusiv consumul de proteine si legume proaspete. Lipsit total de zahar si grasimi, organismul "umbla" la rezervele lui adipoase, in cadrul unui proces chimic numit "cetoza". Practicarea unui sport accelereaza pierderea de kilograme daca se alege o miscare fizica adecvata.
Specialistii recomanda evitarea intaririi muschilor prin exercitii practicate cu ajutorul unor aparate (prezente in salile de fitness). De ce? Pentru ca aportul crescut de proteine ar putea provoca o crestere excesiva a masei musculare. Preferati sportul de rezistenta - natatie, bicicleta -, care solicita muschii fara a-i dezvolta excesiv. Debutati cu sedinte scurte: 20-25 de minute, si tineti o zi de pauza intre doua antrenamente. Excesul de efort antreneaza dureri de cap si ameteli.

Ramaneti active in faza de stabilizare a greutatii

Medicii sportivi ne sfatuiesc: odata atinsa greutatea dorita, nu incetati sa faceti efort, reintoarcerea treptata la o alimentatie normala trebuie sa fie insotita de o activitate fizica regulata, pentru a compensa cresterea ratiilor calorice. Se recomanda practicarea sportului de trei ori pe saptamana, in sedinte de 45 de minute, vreme de trei luni de la incetarea dietei. Ideal ar fi sa nu incetati niciodata sa va miscati. Nu veti mai avea probleme legate de greutate, veti fi toata viata agile, cu o silueta frumoasa si cu un tonus psihic de zile mari.