Kumm

Iulian Ignat
Formatia clujeana lanseaza un nou album: "Different Parties"


Cel de-al doilea eveniment muzical al debutului verii a fost lansarea unui album remarcabil in aria rockului romanesc. In noua ani de existenta, "Different Parties" reprezinta cel de-al patrulea album din discografia formatiei clujene Kumm. "Este cel mai bun lucru pe care l-am facut pana acum, din punct de vedere profesional", a afirmat la lansare Eugen Nutescu, chitaristul grupului. "Nu am facut pe acest disc nici un compromis profesional, am avut sansa de a canta numai asa cum ne-a trecut prin cap, si acest lucru este un mare lux pentru un artist. Este totodata primul album cu o atmosfera unitara. O traire de la cap la coada, atat in muzica, cat si in versuri."
Perseverenta de a canta numai asa cum le place, chiar daca la inceput publicul lor era unul restrans, format din specialisti si amatori de art rock, a adus celor de la Kumm o mult asteptata deschidere internationala. In 2002, au cantat la celebrul "Sziget Festival" in Budapesta si, doi ani mai tarziu, au semnat un contract cu o casa de discuri din Italia, unde au sustinut 25 de concerte, intre care si deschiderea show-urilor unor nume legendare, precum James Brown si Blues Brothers Band. Au urmat un turneu de 14 concerte in Germania si un album, "Angels and Clowns", lansat in Italia. "Spre deosebire de Italia, Germania este o tara rock, muzica asta a ajuns in cultura de masa, si soferii de Tir asculta Rolling Stones, de pilda. Primim multe mail-uri si raspunsuri pozitive de la cei ce ne-au vazut in concert acolo. S-a intamplat sa cantam intr-o seara in fata unui public cu o medie de varsta de peste 40 de ani, iar in seara urmatoare, in fata unor adolescenti dezlantuiti. Anul trecut, am cantat intr-un club pentru 30 de oameni, s-a dus vorba si anul asta au venit acolo 400. Publicul de acolo vine la concert fara prejudecati, nu-l intereseaza din ce tara esti, atata timp cat ii place cum canti."
"Different Parties", inregistrat in intregime in limba engleza, este primul album Kumm, dupa despartirea de fostul solist vocal, Dan Byron. Timp de cinci luni, formatia a stat "pe uscat", fara concerte, fara imprimari, in incercarea de a gasi o solutie cat mai buna pentru a continua. Catalin Mocanu, un actor timisorean de 28 de ani, a devenit noul solist vocal al trupei, iar rapiditatea cu care a fost conceput si imprimat noul disc, in doar cinci luni, spune multe despre felul in care acesta s-a integrat. Discul va fi lansat in septembrie in Italia, si tot in toamna, va incepe la noi un turneu de promovare in mai multe orase. "Noi cantam numai ce simtim, nu facem muzica pentru oameni cu studii superioare sau pentru cei cu patru urechi", tine Eugen Nutescu sa destrame eticheta de trupa elitista, ce a fost lipita de Kumm. "Oricine a avut curiozitatea sa vina la un concert de-al nostru a vazut ca suntem cat se poate de normali, fara fite intelectuale in cap si ca atmosfera este departe de a fi una scortoasa, asa-zis elitista."

(Fotografiile autorului)