Somnul natiunii naste monstri: Rosia Montana

Cititor Formula AS
"Blestemati sa fie chiar si in mormant. Cei care vor vinde acest pamant sfant!".

Acesta este raspunsul nostru, al romanilor din Canada, o adeziune totala fata de profesorul dr. Ioan Piso, fost director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, destituit din functie pentru ca este un opozant al proiectului Rosia Montana. Un articol cutremurator, publicat in revista "Formula As" din 8-15 mai 2006, dezvaluie minciuna si marsaviile care stau la baza acestui proiect. Oameni din Ministerul Culturii si Cultelor, ajunsi pe cai dubioase in fruntea conducerii, au inlaturat pe toti aceia care le stateau in cale, s-au facut ca cerceteaza 2,2 hectare de teren si au eliberat descarcarea de sarcina arheologica pentru 1100 de hectare, unde se gasesc, printre alte valori, si 70 km de galerii, din care 5 km de galerii romane, unice prin grandoarea si perfectiunea lor. Pentru aceasta tradare si vanzare de tara, culturnicii au fost premiati din banii companiei, bani murdari, ca sufletul si mainile lor, si toate acestea, sub obladuirea ministrului Culturii si al Cultelor.
"S-au luat hotii de mana/ Lupii-s pazitori la stana/ Imbracati in piei de oi/ Nu-i nici unul mai de soi".
S-au schimbat partide, s-au schimbat guverne, s-au schimbat presedinti, si toti ca unul, isi vad de treburile lor, care nu corespund cu treburile tarii, nu aud si nu vad nimic. Se tot invart in jurul cozii declarand si acuzand ca sunt grupuri de interese, ca s-au imbogatit unii, ca au furat, ca au vandut ce nu era al lor, dar ne intrebam, pe buna dreptate, cine sunt astia, ce hram poarta si cum ii cheama. Daca nu au nume, scoateti-i in piata publica sa-i botezam noi. Sa afle toata tara cine a inceput, cine a continuat tratativele si si-a pus semnatura, care sunt argumentele, si daca au fost indreptatiti sa faca acest lucru. Daca dupa lupte seculare care au durat 16 ani este dat in vileag vreun hotoman, el este aparat cu strasnicie, invocandu-se drepturile omului, dar drepturile oamenilor cine le apara? Drepturile acestor moti stramutati, amagiti, mintiti, prigoniti nu se gasesc in legile tarii? Iata ca domnul Doctor Ioan Piso a dat in judecata acest Minister al Culturii. Sa vedem cine va invinge, dreptatea sau minciuna?
Si pentru ca de misei am vorbit mai sus, trebuie sa recunoastem ca nici de smintiti nu ducem lipsa. La o emisiune culturala (tot cultura, bat-o vina) de pe Tvr International, o oarecare personalitate (cunoscuta probabil doar de vecinii de apartament) isi dadea importanta, declarand ca Eminescu este depasit. Am trait sa o aud si pe asta, norocul meu ca stau bine cu inima si am supravietuit ca sa pot intreba: poate cineva sa fie depasit, inainte sa fi fost egalat?
Doamne, da-ne, Te rugam, mai multa minte si un strop din Divina Ta intelepciune.

Maria Mihalceanu - Windsor, Canada