Sistem si Grigore Lese au deschis concertul Depeche Mode

Corina Pavel
Trupa de percutie neconventionala Sistem si interpretul de muzica traditionala Grigore Lese au prezentat proiectul lor comun in deschiderea concertului din Romania al fenomenalului grup britanic Depeche Mode. Proiectul e concretizat in noul album Sistem - numit SisTeMpo, abia lansat pe piata , care contine colaborari ale trupei cu mai multi interpreti romani din cele mai diverse genuri (pop, techno, traditional).

Cunoscandu-se de pe holurile prestigioasei Academii de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj, ai carei absolventi sunt cu totii, membrii trupei si Grigore Lese au realizat pe noul album doua piese care transmit o emotie incredibila, prin potentarea vocii interpretului cu ajutorul unei tehnologii a sunetului extrem de sofisticate, electronizate. Audierea lor in premiera, in deschiderea concertului Depeche Mode, a fost o buna verificare, producand o impresie puternica in randul publicului. "Publicul ne-a facut o primire fantastica", a declarat Grigore Lese, dupa performanta sa si a trupei Sistem pe scena de concert, "iar pentru mine a fost o premiera sa cant in fata a aproape 50.000 de oameni, nefiind obisnuit cu concertele in aer liber si cu un numar atat de mare de spectatori. Evolutia tehnicii in domeniul instrumentelor muzicale largeste enorm posibilitatile de exprimare, iar daca muzica traditionala se poate folosi de ele pentru a-si transmite mesajul la sufletele ascultatorilor, in special al celor tineri, atunci e bine sa o faca. Din acest motiv am si acceptat propunerea membrilor trupei Sistem, pe care-i cunosc din Cluj ca pe niste tineri muzicieni profesionisti si seriosi, de a "metamorfoza" astfel doua piese din repertoriul meu (Pasaruca si Mult m-am rugat) si de a le include pe noul lor album."
Faptul ca Sistem inseamna profesionalism il dovedeste nu numai ascensiunea spectaculoasa a trupei din noiembrie 2000, de cand s-a format, si pana in prezent (regimul lor de lucru inseamna 2-3 ore de repetitii zilnice si cam tot pe-atat studiu individual), ci si biografia artistica a fiecaruia dintre membrii sai. Zoltan Toth, liderul trupei, este timisorean, nascut in zodia Sagetatorului, nu a implinit inca 30 de ani, dar are in palmares mai multe titluri si premii decat am putea sa insiram in pagina aceasta. La concertele Sistem, cei cinci percutionisti - Florin Romascu, Robert Magheti, Claudiu Purcariu, Ciprian Rogojanu si Zoltan Toth - folosesc butoaie de diferite marimi si materiale, jante, flex, toaca, set de tobe si alte "accesorii" pentru producrea sunetelor, la care se adauga regie, miscare scenica, efectele speciale cu apa, pirotehnice si echipamente sofisticate de amplificare a sunetului si de lumini. Zoltan Toth: "Faptul ca am cantat in deschiderea celui mai important eveniment muzical din Romania ultimilor 10 ani - concertul Depeche Mode de la Bucuresti - ne-a consolidat pozitia si renumele de cea mai buna trupa de show din Romania. Aceasta a fost si ocazia potrivita de a face cunoscut publicului noul nostru album, al patrulea, dupa ce primele trei ne-au adus un disc de aur. SisTeMpo este un material muzical la care eu si colegii mei (Cici, Nashu, Phlo si Robi) am lucrat aproape doi ani, pana am ajuns la forma finala. Stiam ca dupa succesul obtinut la "Eurovision" anul trecut, Sistem nu are voie sa-si dezamageasca fanii. Noul album a fost lansat oficial pe 5 iulie si contine 12 piese pline de ritm si forta, cu sonoritati electro underground, interpretate de invitatii nostri, unii celebri (Grigore Lese, Andra), altii doar debutanti. O nota aparte dau piesele realizate in colaborare cu Grigore Lese, care imbina fericit linii melodice ale muzicii traditionale, interpretata magistral de vocea inconfundabila a artistului, cu sound-urile cele mai moderne, orchestrate de doi tineri muzicieni bucuresteni, cu pseudonimele Kosak si Gojira. Suntem foarte mandri de aceasta colaborare unica, pentru ca maestrul Lese este cunoscut ca fiind foarte pretentios in legatura cu aparitiile proprii. Dintre debutanti, am remarcat vocea Stellei Anita (pe care o veti putea vedea si in videoclipul primului extras pe single de pe acest album, piesa Never), a Nataliei Barbu (basarabeanca - detinatoare a Trofeului "Mamaia 98") si cea a mai tinerei Lucia Dumitrescu.".