Posta redactiei: Draga "Formula As"...

Cititor Formula AS
Opinii legate de reportajele pe teme istorice si arheologice

Gauri negre ale istoriei - Tartaria

(Reportaj semnat de Bogdan Lupescu in F. As nr. 719)"Alte tari cauta cu disperare vestigii arheologice, in vreme ce noi le ingropam in pamant cu tractorul"

Am citit mai demult despre descoperirea epocala de la Tartaria, in plus, de cativa ani buni, ma intereseaza (mai mult ca niciodata) istoria Daciei. Citind articolul de la rubrica "Gauri negre ale istoriei", ma intreb (reintreb): oare pe ce considerente, majoritatea arheologilor si istoricilor romani neaga evidenta, cand o lume intreaga spune ca istoria trebuie rescrisa? Oare atat de mult conteaza numai propriul buzunar, domnilor dregatori? Nu mai aveti nici o sursa de bani pentru niste situri arheologice? Cautatii Alte tari cauta cu disperare vestigii arheologice, in vreme ce noi le ingropam in pamant cu tractorul. Pentru ei, si 150-200 de ani e ceva fabulosi.
Tiberiu Foale - e-mail: tfoale@masson-food.com

"Gauri negre ale stiintei arheologice romanesti"

Cred ca mai potrivit ar fi titlul de "Gauri negre ale stiintei arheologice romanesti". Sper ca domnul Horia Ciugudean va reusi sa se faca pe deplin inteles si situl arheologic de la Tartaria va fi protejat cum se cuvine de catre autoritatile romane.
Sorin - e-mail: lionelsantes@yahoo.com

"Sa ne recunoastem istoria si sa fim mandri de ea"
Sunt mandra de aceste descoperiri. Eu citisem de ele mai demult si va felicit ca ati abordat acest subiect. Sunteti o revista foarte citita, si de aceea inclin sa cred ca tot mai multi romani vor citi si vor intelege adevarata istorie a neamului romanesc, adevarata istorie a strabunilor traci, geto-daci. Sa ne recunoastem istoria si sa fim mandri de ea.
Cristina - e-mail: cristaliv2004@yahoo.com

"Numai la noi se poate intampla asa ceva"
Numai la noi se poate intampla asa ceva. Oare de ce? De ce nu ne dezbaram, odata pentru totdeauna, de vechile metehne, de ce nu scapam odata de obsesia cu "capra vecinului"? De ce arheologii adevarati (daca mai sunt) nu fac lumina in acest caz? Orgoliile sunt mai presus de adevar? Oricare ar fi explicatia, nu este de iertat o asemenea atitudine. Oare cate milenii mai trebuie sa treaca sa ne trezim? Si ne-am suparat pe Brucan, cu cei douazeci de ani ai lui...
Gabriela Nadasan - e-mail: gabrielanadasan@yahoo.com

"Nici o tara din lume nu si-ar bate joc de o asemenea mostenire"
Am vizitat toate muzeele de istorie si arheologie, pe unde am umblat in lume, dar bogatie din neolitic ca noi n-are nimeni. Iar noi lasam distrugerii locuri ca Tartaria, Sarmizegetusa etc. etc. Nici o tara din lume nu si-ar bate joc de o asa mostenire. In loc sa fiu mandru cu aceasta istorie, incet, incet, a inceput sa-mi fie rusine ca sunt roman, cand vad atata indolenta si imbecilitate la intelectualitatea romaneasca.
Dan Mugureanu - e-mail: dan-mug@gmx.net

"Pacat de aceste comori"
As dori sa pot vedea intr-o buna zi un muzeu cu obiectele de la Tartaria. Sa fie aratat lumii intregi, sa putem fi mandri de trecutul nostru. Nu inteleg de ce exista atata dezinteres pentru ceva atat de important. De ce noi nu ne putem apara trecutul istoric? Pacat de toate aceste comori...
Cristina - e-mail: cristina2rares@yahoo.com

"O asemenea perspectiva asupra preistoriei sperie o multime de oameni"
Speranta. Este singurul lucru care ne mai ramane. Pe de alta parte, o astfel de perspectiva asupra preistoriei noastre cred ca sperie o multime de oameni: arheologii, pentru ca trebuie sa-si rescrie cursurile, publicul larg, pentru ca este neincrezator in fata unei realitati noi, autoritatile, pentru ca trebuie sa se implice serios in cercetarile arheologice (in principal de bani este vorba), unii straini, din pricina invidiei. Raman cei iubitori de istorie si adevar, fie ei specialisti sau nu. As dori sa multumesc redactiei "Formula As" si d-lui Bogdan Lupescu pentru ceea ce fac. Si alte articole din numerele trecute ale revistei sunt remarcabile. Amintesc - pentru ca este cel mai apropiat in tematica cu cel de fata - articolul despre civilizatia Cucuteni. Va multumesc inca o datai
Bogdan - e-mail: bomerero@yahoo.com


Aurul dacilor

(Reportaj semnat de Horia Turcanu in F. As nr. 721)
"Daca s-a ajuns pana aici, la hoti care sa ne fure istoria, ceva e putred la noi"

Daca s-a ajuns pana aici, la hoti care nu se satura sa dea tunuri de milioane de euro in banci, fabrici etc., la hoti care acum au ajuns sa ne fure istoria, ceva e putred si la noi, nu numai in Danemarca lui Hamlet. Incerc sa-mi pastrez optimismul si increderea ca justitia va face lumina in acest caz odios. Dar este foarte greu, dat fiind faptul ca in aceasta increngatura de mafioti sunt implicati oameni care au putere financiara uriasa, dar si sprijin din mediul politic (si nu numai - din pacate). Voi urmari cu interes acest subiect dureros si incitant totodata. Va rugam sa ne tineti la curent cu derularea evenimentelor.
Nadasan Gabriela - e-mail: gabrielanadasan@yahoo.com

"Le doresc mult succes autoritatilor romanesti care se ocupa de aceasta crima"
Ca si alte bunuri de patrimoniu care au disparut subit, iata ca si aurul dacilor, mostenire istorica, a intrat, ca de obicei, in posesia mafiei romanesti, de care se pare ca nu mai este scapare. Dar chiar daca dau bir cu fugitii prin cele strainataturi, blestemul de a instraina aceste comori le va calca pe urme, din neam in neam. Le doresc mult succes autoritatilor romanesti care se ocupa de aceasta crima.
Ioana - e-mail: ioanamtm@aol.com

"Eu as califica aceste fapte drept tradare nationala"
Un articol deosebit de interesanti Si, in acelasi timp, strigator la cer, in ceea ce priveste coruptia, extinsa in tara noastra la toate nivelurilei Dar mai mult decat coruptie, eu una as califica aceste fapte drept tradare nationala!
Stan Cristina - e-mail: cristina_stan25@yahoo.com

"Succes in procesul de sensibilizare a opiniei publice"
Felicitari pentru interesul constant al revistei dvs. de a promova valorile istorice ale Romaniei si pentru efortul de a face cunoscute publicului larg itinerariile "oculte" ale obiectelor de inestimabil pret al culturii dacice. Succes in procesul de sensibilizare a opiniei publice fata de consecintele indolentei, nepasarii celor care ar trebui sa demonstreze vigilenta si abnegatie, pentru conservarea patrimoniului romanesc!
Rozalia Weisz - e-mail: rozalia_weisz@yahoo.com

"Jaf la scara nationala"
Asa ceva s-a intamplat si inainte de 1989, fara sa se stie. Dar acum gluma s-a ingrosat si nu vad cu ochi buni noile "autoritati", care pur si simplu blocheaza intentionat cercetarea juridica, pentru ca cei responsabili cu jaful de la Sarmizegetusa sa scoata cat mai repede tezaurele care au mai ramas de scos din Romania, pana in 2007. Sistemul juridic la nivel european se va generaliza de la 1 ianuarie si in Romania si vom raspunde penal in fata justitiei europene, foarte dure, iar acest lucru poate pune definitiv capac mafiei politice si jefuitorilor din Romania si de pretutindeni din Europa.
Foitica Laurentiu - e-mail: laurentiucostel@gmail.com

"Cel mai grav e ca nimeni nu zice nimic"
Poporul roman a avut si o sa aiba mereu conducatori hoti si incompetenti, asta e blestemul urmasilor dacilor sau, ma rog, ce a mai ramas din ei. Cel mai mare blestem e ca dupa comunisti, sleahta din randul doi al partidului a pus mana pe putere si pe tot ce se mai putea fura. S-au impartit in cete de hoti, cu planuri puse la punct inainte sau din mers, in functie de obiectiv, si au jefuit inca o data poporul roman cel napastuit. Mai grav e ca nimeni nu zice nimic, deoarece "tatal" Facultatii de Drept (adica tatal celor care trebuie sa-l judece) e chiar Don Bombonel, mafiotul nr. 1 in Romania.
Meme - e-mail: nabucodonsor@yahoo.com


Rosia Montana la rascruce

Redgrave contra Berceanu

(Articol semnat de Ion Longin Popescu in F. As nr. 722)
"Oare cine va face curatenie vreodata in tara noastra?"

Sunt oameni carora ar trebui cineva sa le ia dreptul de a se numi romani si chiar dreptul de a trai printre romani. Oare cineva va face curatenie vreodata, in acest sens, in tara noastra? Cred ca eu nu voi mai apuca acele timpuri.
Mate Tornea Maria - e-mail: mariatornea@yahoo.com

"Guvernantii sa-si exprime pozitia asa cum cere Ue"
Sunt ingrozita de tupeul "Rmgc". Vreau ca "distinsii guvernanti" sa-si exprime clar pozitia, care sa fie asa cum cere Ue, adica in favoarea locuitorilor din Rosia Montana, pe care ii sustin si carora le doresc numai binei Sa va ajute bunul Dumnezeu!
Pomian Sabina - e-mail: pomiansabina@yahoo.com

"Mi se face sila si scarba cand vad spotul acela publicitar"
Sincera sa fiu, mi se face de-a dreptul sila si scarba cand vad spotul acela publicitar, pe mai toate posturile de televiziune, in care noi, toti romanii, suntem indemnati sa fraternizam cu distrugerea Rosiei Montane. Rusine lori Sub masca bunavointei si a crearii unor noi locuri de munca, suntem indemnati sa fim de acord ca motii sa ramana fara case, fara istorie, fara traditii, fara nimic. Si nu numai ei pierd toate acestea, ci noi toti vom fi mai saraci din toate punctele de vedere: atat material, cat mai ales istoric si spiritual. Nu imi voi da niciodata acordul ca vreo companie sa foreze in acei munti minunati. Sper ca bunul Dumnezeu sa-i intareasca pe cei ce lupta impotriva exploatarii de la Rosia Montana, si nu in ultimul rand, sa-i lumineze pe cei care, din pacate, de prea mult timp, isi vand propria tara. Poate isi vor da seama acestia din urma, intr-un tarziu, ca sunt responsabili atat pentru cei ce sunt in viata, si inca mai rezista amenintarilor, cat si pentru cei care, din cauza supararii, au murit. Doamne ajuta!
Ioana - e-mail: ioana.chiribes@yahoo.com

"La Rosia Montana se va instaura un pustiu ecologic"
Stimate domnule Popescu,
Citesc cu mult interes articolele dvs. despre Rosia Montana si trebuie sa stiti ca si eu, ca profesor de geologie, sunt total impotriva acestei exploatari - mai precis, escrocherii. Ultimul dvs. articol m-a uns la inima. Ati pus punctul pe "I". Stim si noi acum cine este in spatele acestei afaceri paguboase pentru stat.
Imi permit sa mai adaug la cele spuse de dvs. in legatura cu iazul cianurat ca acesta va avea, in final, o capacitate de 250 miloane de tone de apa cianurata si ca peretii acestuia vor fi din steril. Ceea ce s-a intamplat la Baia Mare a fost joaca de copii fata de ceea ce s-ar intampla daca acest iaz ar porni la vale. Si va pornii Poate in 10-15 ani, prin erodarea peretilor prin apa de siroire.
Cat priveste refacerea mediului, numai un vrajitor ar putea reface magurile distruse si haurile ramase in urma lor. Acolo se va instaura un pustiu ecologic care va putea fi vizitat de turisti, ca exemplu de "bunastare" adusa de aceasta companie. Mi-am permis sa denumesc acest turism "tanatoturism" de la cuvantul grecesc thanatos = moarte.
Prof. univ. dr. Razvan Givulescu, membru de onoare al Academiei Romane