Bucatarie "creola"

Redactia
Serbet de cacao

Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g ciocolata neagra, 70 g cacao (fara zahar), 200 g zahar cubic.
Mod de preparare:

Puneti bucatile de zahar intr-o cratita, impreuna cu 40 cl de apa, lasati-le sa fiarba - la foc mic - circa 2 minute, dupa ce apa a dat in clocot, si luati-le de pe foc.
Rupeti ciocolata bucatele si lasati-o sa se topeasca in siropul inca fierbinte. Incorporati pudra de cacao si amestecati pana ce compozitia devine neteda si omogena. (Daca este nevoie, o mai puteti pune pe foc mic, amestecand intruna.)
Dupa ce crema s-a racit, turnati-o intr-un bol de inox si lasati-o sa se intareasca o ora la congelator (la-24gr.). Amestecati apoi serbetul cu mixerul, dati-l din nou la congelator si repetati operatiunea de cel putin doua ori. Tineti serbetul la congelator (-18gr.C) si scoateti-l doar cu 10 minute inainte de a-l servi.

Lasagna cu legume

Ingrediente (pentru 6 portii): 750 g ciuperci, 3 tulpini de praz, 4 linguri unt, 1 legatura cimbru verde, 2 linguri bulion, 250 g rosii (taiate bucatele), 150 ml vin rosu (sau zeama concentrata de legume), sare, piper macinat, 350 g cascaval ras, 3/4 l lapte, 2 linguri faina, nucsoara rasa, 1/2 legatura busuioc proaspat, 250 g lasagna (foi).
Mod de preparare:

Se taie ciupercile felii, iar prazul rondele. Se prajesc ciupercile in 3 linguri de unt si, separat, se caleste prazul in untul ramas. Se amesteca ciupercile si prazul, se adauga bulionul, cimbrul, rosiile si vinul (sau zeama de legume), se gusta de sare si piper si se pun pe foc sa fiarba incet, pana ce se inmoaie rosiile.
Intr-o craticioara, se pun pe foc cascavalul, laptele si faina si se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna. Se condimenteaza sosul cu sare, piper, nucsoara si busuioc taiat marunt si se toarna putin pe fundul unei forme termorezistente.
Peste stratul de sos se aseaza un strat de lasagne, se acopera cu umplutura de ciuperci si se intinde din nou un strat de sos. Se continua, pana ce se termina ingredientele, sfarsind cu un strat de sos.
Se da lasagna la cuptorul incins la 170gr. si se coc circa 45 de minute. Inainte de a le servi, se presara cu busuioc tocat.

Peste picant (reteta din Caraibe)

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de peste alb a 200 g, 1 ceapa rosie, 1 catel de usturoi, cate 2-3 fire de patrunjel, cimbru, maghiran si busuioc, 1 ardei iute rosu (mic), 2 cuisoare, 2 lamai, 1 lingura ulei de masline, sare, piper macinat.
Mod de preparare:

Se prepara o marinata in felul urmator: se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt, la fel si verdeata (dupa ce se aleg frunzulitele) si ardeiul iute. Se zdrobesc cuisoarele, se stoarce o lamaie, iar cealalta se taie in doua si pe urma felii subtiri. Se amesteca toate ingredientele.
Se spala fileurile de peste, se zvanta, se sareaza si se pipereaza usor, se aseaza intr-o forma termorezistenta (nu prea adanca), se toarna peste ele marinata, se acopera vasul si se tin o ora la frigider, ca sa se patrunda.
Se-ncinge cuptorul la 170gr. si se lasa pestele sa se fragezeasca circa 20 de minute.

Budinca de dovlecei cu franzela

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 bagheta (250 g), 2 catei de usturoi, 3 linguri ulei de masline, 2 dovlecei (500 g), sare, piper, 150 g salam, 250 ml sos bechamel, 100 g cascaval ras, 1/2 legatura busuioc.
Mod de preparare:

Se taie bagheta in doua si pe urma fiecare jumatate inca o data in doua, pe lung, si se aseaza bucatile intr-o forma de budinca.
Se amesteca uleiul cu usturoiul presat si se picura peste bucatile de franzela, care se dau apoi circa 3 minute la cuptorul incins la 220gr., sa se rumeneasca.
Se curata dovleceii, se spala, se taie felii si se presara cu sare si piper. Se pun feliile de dovlecei, impreuna cu feliile de salam, pe painea rumenita, se toarna deasupra sosul bechamel, se presara cascavalul ras si se mai lasa 15 minute la cuptor (la aceeasi temperatura) sa se gratineze. Se presara peste ele frunzulite de busuioc verde si se servesc imediat.

Carne de vita cu susan si gulii

Ingrediente (pentru 4 portii): 6 felii pulpa de vita (a circa 90 g), 6 linguri sos de soia, 2 linguri vin dulce, 1 lingura zeama de lamaie, piper, 2 gulii (400 g), 300 g morcovi, 4 linguri ulei, sare, 1 lingura seminte de susan, coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare:

Se spala carnea, se zvanta si se taie fasii. Se amesteca sosul de soia, vinul, zeama de lamaie si putin piper macinat si se toarna peste carne.
Se spala guliile si morcovii, se curata de coaja, se taie stifturi si se prajesc circa 5 minute in 2 linguri de ulei incins, dupa care se sareaza, se pipereaza si se scot din tigaie.
Se toarna in tigaie uleiul ramas, se incinge si se pune la prajit - circa 2 minute - carnea scursa. Dupa un minut se adauga semintele de susan si pe urma legumele, marinata si coaja rasa de lamaie. Se mai gusta mancarea o data de sare si piper si se serveste - eventual - presarata cu menta si cu o garnitura de orez.