In miezul verii

Redactia
Supa rece de rosii, cu masline.


Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii curatate de pielita, zeama unei jumatati de lamaie, sare, piper proaspat macinat, putina nucsoara rasa, 1 varf de cutit zahar, 1/4 l iaurt, 1/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 8 masline verzi, mari si fara samburi.
Mod de preparare:

Se taie rosiile bucatele, se toarna peste ele zeama de lamaie, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zahar si se lasa o jumatate de ora sa se patrunda.
Se pun rosiile in robotul de bucatarie, impreuna cu iaurtul si zeama de legume, se mixeaza, se trec printr-o sita, se mai mixeaza o data si se gusta de sare si piper.
Supa astfel obtinuta se toarna in farfurii racite si se serveste cu maslinele taiate feliute si - eventual - cu cubulete de paine prajita.

Piept de pui cu salvie si jambon

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 piepti de pui, 4 felii subtiri de jambon (eventual Prosciutto), 8 frunze mari de salvie, sare, piper proaspat macinat, 2 linguri ulei de masline. Pentru garnitura de orez: 200 g orez cu bobul lung (eventual Uncle Bens), 1 legatura patrunjel verde, 6 frunzulite de busuioc, 5 fire de cimbru, 1 crenguta de rozmarin, 1 ceapa verde, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura unt.
Mod de preparare:

Se spala pieptii de pui si se indeparteaza pielea. Salvia spalata se zvanta cu un servet. Se spala verdeata si ceapa pentru orez si se toaca marunt, doar coditele de ceapa verde se taie rondele, iar cimbrul si rozmarinul se aleg si se taie cu foarfeca. Se fierbe orezul conform indicatiilor de pe ambalaj si se incinge cuptorul la 160gr..
Se sareaza si se pipereaza putin pieptii de pui (jambonul este sarat), si peste fiecare se pun cate 2 frunze de salvie care se acopera cu cate o felie de jambon fixata cu scobitori.
Se prajesc putin, pe ambele parti, in uleiul incins, dupa care se dau la cuptor si se lasa sa se patrunda inca 8 minute.
Separat, se calesc in unt verdeata tocata si ceapa, se adauga orezul fiert si se amesteca.
Pieptii de pui se taie felii si se servesc pe farfurii incalzite impreuna cu orezul si cu sosul in care s-au prajit.

Snitele natur cu galuste de cartofi

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 felii de carne de vitel (a 200 g), 1 morcov, 4 felii de telina (radacina), 1/4 tulpina de praz (doar partea verde), 1 lingura de mustar cu tarhon, sare, piper macinat, 1/8 l vin rosu, 1/8 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), ulei pentru prajit. Pentru galuste: 500 g cartofi fierti cu o zi inainte, 2 oua, 200 g faina, 50 g gris, putina nucsoara rasa, sare, piper, 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:

Se sareaza si se pipereaza feliile de carne si se ung cu mustar.
Cartofii curatati se dau pe razatoare (sau prin presa), se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, se amesteca cu celelalte ingrediente si se framanta un aluat. Se inveleste aluatul cu o folie de plastic si se tine la frigider.
Restul zarzavatului se spala, se curata de coaja (daca e necesar) si se taie fasii foarte subtiri.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se prajesc putin snitelele pe ambele parti. Se sting cu vin rosu, se lasa sa dea in clocot, se adauga zeama de carne si se dunstuieste 30-35 de minute, intorcandu-le de cateva ori. Se incorporeaza zarzavatul taiat si se lasa si el sa fiarba cateva minute.
Din aluatul de cartofi se fac galuste care se pun in apa clocotita si se lasa mai intai sa fiarba incet circa 5 minute, dupa care se mai fierb 10 minute la foc mai iute sa se patrunda.
Snitelele se servesc pe farfurii impreuna cu zarzavatul, peste care se toarna sosul, iar alaturi se aseaza galustele scurse si tavalite prin patrunjelul verde tocat.



Dulciuri

Placintele cu afine

Ingrediente (pentru 2 portii): 300 g faina, 200 ml lapte, 1 varf de cutit sare, 250 g afine, 1 varf de cutit zahar, ulei pentru prajit, zahar pentru presarat.
Mod de preparare:

Se spala afinele, se aleg si se lasa sa se scurga bine.
Se amesteca faina cu laptele, se adauga sarea si zaharul, dupa care se incorporeaza si afinele.
Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se toarna aluatul, in asa fel incat sa se formezi cercuri de dimensiune egale (taleri), avand grija ca afinele sa fie acoperite cu aluat.
Talerii se prajesc pe ambele parti si se servesc fierbinti, presarati cu zahar.
Atentie: Daca afinele au fost congelate, aluatul trebuie sa fie mai gros, pentru ca fructele lasa zeama. Daca afinele sunt proaspete, aluatul se face mai subtire.