Programul de vara: Ingrijirea Picioarelor

Redactia
Ne aflam permanent in miscare. Cu toate astea, uitam aproape constant sa ingrijim cea mai trudita parte a trupului nostru: picioarele! Mai ales vara, cand ele vin in contact direct cu strada si murdaria, trebuie ajutate sa fie sanatoase si sa arate frumos.

Baile de picioare:
o senzatie placuta, de prospetime


Cu ele incepe fiecare program de ingrijire: baile de picioare. Bagati-va picioarele intr-un lighean cu apa calduta. Va simtiti picioarele ostenite? Adaugati in apa o infuzie de rozmarin sau cateva picaturi de ulei de brad. Sunt plante care invioreaza si improspateaza. Atunci cand picioarele ard, puneti in apa arnica. Daca sunt umflate, un efect optim il au baile cu fiertura de castane salbatice ori ceai de menta. Iar impotriva transpiratiei, ajuta o baie simpla cu sare: la 1 litru de apa puneti 2 linguri de sare de bucatarie bine amestecata.

Taierea unghiilor si
inlaturarea straturilor cornoase


Fara o ingrijire regulata, nu veti avea succes. Luati-va o data pe saptamana o ora pentru un program complet. Prin baia de picioare mai sus descrisa, pielea se-nmoaie. Uscati-va picioarele cu un prosop absorbant. Aveti intarituri de piele pe locurile in care preseaza incaltamintea? Partile cornoase de pe degete se rad usor cu ajutorul unei pietre ponce. Urmeaza pedichiura. Unghiile de la degetele picioarelor trebuie totdeauna taiate drept, altfel le cresc colturi. Partile care zgarie trebuie pilite, iar pielea unghiei, impinsa spre radacina cu ajutorul unui prosop. Cand totul e gata, daca nu va lacuiti unghiile cu oja, ungeti-va bine picioarele cu o crema.

Lacuitul unghiilor

Vara, unghiile trebuie sa fie date cu oja cat mai des. Asta da piciorului un aer de curatenie si de prospetime. Iata cum trebuie sa procedati: la inceput, frecati-va usor unghiile uscate cu o pila. Dati apoi un strat de lac alb. Asteptati sa se usuce. Asterneti apoi oja dorita in doua straturi succesive, avand la indemana un tampon cu eter, pentru a putea sterge repede eventualele pete facute pe degete. Inca un strat de lac transparent pus deasupra face oja durabila si nu se mai rup bucatele din ea.

Gimnastica pentru picioare

Va dor picioarele, vi se umfla, le simtiti obosite si grele? Iata 4 exercitii de gimnastica care, facute regulat, va vor ajuta.
Cercuri. Ridicati usor piciorul drept de la pamant. Invartiti laba spre dreapta, apoi spre stanga, de 5 ori. Faceti acelasi lucru si cu laba piciorului stang.
Intinderi. Stati pe pat sau pe podea. Ridicati pe rand cate un picior in aer, incercand sa strangeti si apoi sa intindeti degetele de la picioare cat mai mult. Repetati de 5 ori exercitiul.
Apucare cu degetele. Incercati sa apucati cu degetele picioarelor o minge de ping-pong, strangandu-le pentru a o prinde intre ele si pernele de pe talpa piciorului. Repetati de 5 ori.
La fel de bun este si un masaj al talpii piciorului efectuat cu ajutorul unei mingi de tenis, pe care trebuie sa o rotiti de la calcai catre varf si-napoi, de 5 ori. Dupa o luna de exercitii cotidiene, veti simti ca zburati.

Masajul cu rulou

Daca gimnastica descrisa mai sus vi se pare prea complicata, incercati sa folositi un rulou din lemn. Tineti piciorul pe el in timp ce cititi ori priviti la televizor, cand scrieti sau invatati, miscandu-l incolo si-ncoace. In cateva minute, senzatia de durere si greutate a disparut. Explicatia? Circulatia sangelui e stimulata prin masajul talpii piciorului.

Masajul zonelor reflexe

Talpile picioarelor noastre sunt legate de toate celelalte organe prin circa 72.000 de retele nervoase. Prin masarea zonelor reflexe, veti induce in scurta vreme corpului dvs. o senzatie placuta, de usurare. Asezati-va pe un pat sau in scaun, intr-o pozitie comoda si relaxata, ridicand un picior indoit peste celalalt. Prindeti talpa piciorului cu cele doua degete mari si masati-o cu apasari puternice, pornind de la degete catre calcai. Repetati totul de 5 ori. Apoi masati-va fiecare deget in parte, pornind de la incheietura spre varf. Schimbati piciorul.