"Sunt studenta in Sua si doresc sa ma implic cu adevarat in cauza Rosiei Montane"

Cititor Formula AS
"Sunt studenta in Sua si doresc sa . ma implic cu adevarat in cauza Rosiei Montane". Buna ziua, . Ma numesc Catalina Popescu, sunt bursier Fulbright si studiez in prezent la Ohio State University, in Statele Unite ale Americii. Mama mea a descoperit revista dvs. acum cativa ani buni si cred ca m-a...

"Sunt studenta in Sua si doresc sa
ma implic cu adevarat in cauza Rosiei Montane"


Buna ziua,
Ma numesc Catalina Popescu, sunt bursier Fulbright si studiez in prezent la Ohio State University, in Statele Unite ale Americii. Mama mea a descoperit revista dvs. acum cativa ani buni si cred ca m-a molipsit de atunci si pe mine. Pur si simplu, avem o intreaga colectie in apartamentul nostru. Sunt in mod deosebit interesata de problema Rosia Montana. De cand sunt aici, la facultate, in Statele Unite, am tot incercat sa vorbesc despre acest subiect, sa-i informez pe colegii mei asupra primejdiei pe care o reprezinta poluarea cu cianuri in zona respectiva. Am avut si un seminar pe tema protectiei mediului, organizat de Fundatia Fulbright, in Tempe, Arizona si, bineinteles, am fost intrebati care sunt problemele mediului in tara fiecaruia dintre noi. Cand a venit randul meu la microfon, am vorbit despre Rosia Montana si despre problemele cu poluarea aparute acolo. Din nefericire, cei de aici nu stiu aproape nimic despre aceasta situatie sau cei care stiu ceva sunt de fapt... complet dezinformati. Unul dintre amicii mei americani mi-a spus ca a citit el ceva intr-un site sau intr-o revista, dar ca acolo se spunea ca zona este deja complet distrusa din cauza poluarii si ca firma canadiana nu are ce impact sa mai aiba asupra acestei regiuni, total devastata de ani de zile. Bineinteles ca i-am spus ca greseste, ca nu aceasta este realitatea, dar nu sunt convinsa ca m-a crezut. Din nefericire pentru mine, totul a ramas la nivelul unei simple discutii la o cafea.
In ultimele zile, inainte de incheierea anului scolar, am vorbit cu o colega de la o asociatie studenteasca, afiliata universitatii. I-am spus ca vreau sa realizez un site de protest (desi stiu ca exista multe altele), in care sa informez, in primul rand strainii, ca lucruri nu tocmai bune se petrec in aceasta zona, in momentul de fata, si ca nu este adevarat ca zona era deja devastata. Ea mi-a promis ca ma va pune in legatura cu altcineva care a mai lucrat la proiecte de acest gen, pentru proteste impotriva poluarii mediului. Stiu ca s-au conceput numeroase site-uri pe aceasta tema. Desigur, insa, ca problema nu se limiteaza strict la poluarea mediului natural, ci si la distrugerea unor situri arheologice locale. Cred ca site-ul meu (fiind studenta la filologie clasica) ar putea vorbi mai multe si despre monumentele stravechi (galeriile romane) care exista in zona si despre felul in care proiectul minier al firmei "Gabriel Resources" pericliteaza existenta acestor unicate. Ele nu sunt suficient cunoscute! Ar fi, de asemenea, bine ca acest site sa aiba si un link atasat unor pagini de Internet, care sunt frecvent vizitate (evident, pagini care vorbesc despre monumentele romane ale intregii Europe sau site-uri ale unor universitati, departamente de studii clasice). Dar pentru a porni la drum, as avea nevoie, in primul rand, de poze ale zonei si ale respectivelor situri arheologice, si de colaborarea cu anumiti specialisti care au acces in zona, pentru ca proiectul meu se bazeaza foarte mult pe atragerea atentiei asupra acestor monumente neglijate de proiectul minier.
Prietenii mei de aici, dezinformati, au sentimentul ca sunt subiectiva, chiar daca le spun ca exploatarea cu cianuri la suprafata este interzisa in Uniunea Europeana, ca fiind extrem de daunatoare, dar permisa in Romania, la aceasta ora (din nefericire si din cauza unei insuficiente baze legale in sistemul romanesc). As dori foarte mult sa ma implic cu adevarat si sa pot transmite acest semnal de alarma pe o cale mult mai sigura decat aceea a unui microfon intr-o sala izolata de seminar din inima Arizonei, cufundata in desert. In scurta vreme, si noi vom avea propriul nostru desert romanesc, dar un desert toxic, de otravuri si miasme. Sunt foarte emotionata acum cand va scriu si am resimtit aceeasi emotie negativa cand am auzit despre reclama asa-zisului proiect "la standarde europene", care, din cate inteleg, se tot difuzeaza pe posturile romanesti de televiziune.
Daca ma puteti ajuta, va rog mult sa-mi trimiteti un e-mail pe aceasta adresa (adresa mea de student la Ohio State University). Imi cer scuze ca va rapesc din timpul dvs., si asa destul de limitat, dar m-am gandit ca numai de la revista "Formula As" si de la creatoarea acesteia as putea obtine pista cea potrivita pentru orice demers de acest gen. Stiu ca ati citat foarte multi specialisti care au un cuvant greu de spus in acest sens. Va multumesc anticipat pentru atentia acordata!

Cu tot respectul cuvenit,
Catalina Popescu - e-mail: popescu.8@osu.edu