Parlament

Bogdana Tihon Buliga
Doru Isaroiu - Sorin Vasile (Pepino) - "Nu exista peisaj mai frumos pentru noi, decat chipurile fericite din fata scenei pe care cantam".

Daca erati ingrijorati ca trupa Parlament a disparut, v-ati facut griji fara motiv. Baietii s-au retras o perioada, dar nu au stat degeaba, au muncit, au compus, s-au pregatit, iar acum sunt gata sa arunce in batalia topurilor un album nou: Febra

Din nou la start

- Va pregatiti de lansarea mereu amanata a unui album indelung asteptat... De ce a durat asa de mult?
Doru: - Principalii vinovati suntem chiar noi; ne-am dorit enorm sa venim cu ceva bun, si atunci am muncit mai mult, ne-am zbatut, am cantarit de nenumarate ori variantele, am rearanjat, reorchestrat, iar toate acestea iau foarte mult timp. Dar la final, iata ca a iesit un album cu paisprezece piese nou-noute. Acum e gata, videoclipul de la piesa Casanova e deja la televiziunile de profil, iar noi asteptam reactii, concerte, promovare, alte videoclipuri, sponsori. Oricum, chiar daca am lipsit de pe piata discografica, nu am lipsit si din spectacole. Am cantat mereu pe scene sau in cluburi din tara. Cui i-a fost dor de noi a avut unde sa ne gaseasca. Suntem constienti ca atunci cand o trupa nu inregistreaza nimic nou aproape trei ani, cresc incredibil de mult asteptarile. Lumea se intreaba, anticipeaza ca in cartile de Sf. Speram ca asteptarile lor sa nu fie inselate si le multumim ca au avut rabdare cu noi. Personal, le multumesc si celor de-aproape, sustinatorii nostri morali, nevazuti, dar atat de importanti: familiile, prietenii... Ii multumesc si lui Lucian Blaga, regizorul care ne-a facut videoclipul pentru Casanova, Casei de discuri "Nova Music". Cu toata sinceritatea, multumim si "Formulei As", probabil singurul prieten constant din presa, care a intrebat de noi si ne-a bagat in seama chiar si atunci cand lucrurile nu mergeau perfect. E mare lucru sa ai bunatatea de a face astfel de gesturi publice, mai ales in vremurile cainoase de azi.


Febra vietii

- Albumul vostru are un nume expresiv: Febra. Ce-ati vrut sa spuneti cu el?
Pepino: - Febra este un alt fel de a explica emotiile puternice pe care le traim cu totii, de la o mare iubire la o simpla plimbare, de la clocotul unui oras la o seara romantica. E febra vietii. Avem si o piesa cu acest titlu, la care tinem foarte mult. Si apoi, e un titlu percutant, in stilul trupei Parlament. Ne dorim ca albumul sa fie sustinut de un turneu de cluburi, prin zece, cincisprezece orase din tara, dar asta depinde foarte mult de cat de repede gasim un sponsor. Turneele sunt extraordinar de importante, oamenii te vad, te cunosc, iar pentru noi, asta este cea mai mare placere: sa le cantam oamenilor. Inregistrarile, interviurile, clipurile, toate fac parte din meserie, din contracte, dar adevarata pasiune, bucuria pentru care traim noi este scena. Nu exista peisaj mai frumos decat chipurile fericite din fata ei.
- Creatia e, de obicei, personala. Cum se poate compune in grup? Care e reteta formatiei Parlament?
Doru:
- Mai intai se compune muzica, apoi versurile, acestea doua sunt subiectul si predicatul. Fiecare vine cu idei, discutam si iar discutam, alegem ce credem noi ca e mai bun. Apoi prezentam materialul Casei de discuri, mai cer si ei retusuri, modificari. In mare, cam acestia sunt pasii. Problema este ca intre acesti pasi, ce par bine calculati, apar alte zeci de mii de "pasuleti" mici si anevoiosi, chinuri si umblaturi mai ales dupa bani... A face muzica de succes nu e defel o meserie simpla!


Pe afara vopsit gardu`, inauntru leopardu`

- Candva, rockul nu insemna numai muzica, ci si o stare de spirit. Solidaritatea rockerilor era exemplara, erau prieteni pe viata, ca Rolling Stones-ii, care au ajuns, impreuna, bunici. Care mai e situatia azi?
Doru:
- Nu prea buna. Nu prea mai exista legatura frateasca in trupele de succes. In cele mici, da. Uite, fratele meu canta intr-o trupa cu cei mai buni prieteni ai lui: Ultimul rand. Si-au zis asa, pentru ca acolo le place sa stea, muzical vorbind. Nu vor succes, nu vor glorie, vor sa fie prieteni buni, care canta ce le place intr-un garaj. De altfel, in acelasi garaj am cantat si eu in adolescenta, ba chiar si cu unii dintre baietii din trupa. Dar in momentul in care incepi sa ai succes, lumea de astazi e facuta in asa fel, incat zdrobeste aceasta prietenie. Banul ucide dragul si prietenia in muzica.
Pepino: Asa e. Acum, mai mult ca oricand, constiinta profesionala trebuie sa primeze in fata prieteniei, fiecare trebuie sa munceasca la fel, sa se zbata la fel. Nimeni nu-si poate permite sa fie delasator, iar la acest capitol, am avut si noi probleme de-a lungul timpului, de unde si cele cateva schimbari de componenta. E foarte greu. Din afara nu se observa, dar aici, in focul luptei... Cu cat un proiect este mai mare, cu cat aspiratiile sunt mai mari, cu atat cresc si patimile. Apare unealta dracului, banul si, odata cu el, invidia, ranchiuna, frustrarea... Daca respectiva trupa rezista la toate aceste tentatii, abia dupa aceea este o trupa mare. Cu atat mai mare e satisfactia unui lucru implinit, a unei izbanzi, in conditiile in care presiunea si nesiguranta sunt mult mai mari, iar competitia e mult mai acerba. Mai sunt unii care afirma ca nu exista concurenta, ca e loc pentru fiecare in muzica. Minciuna! Concurenta este naucitoare, mai ales acum, cand banul e la putere. Nici nu-ti vine sa crezi ce forte sunt azi in spatele marilor trupe de la noi, ce firme gigant, ce organizare. Respectiva trupa devine, pur si simplu, o extraordinara afacere, in care, si sunt indulgent in aceasta afirmatie, muzica este la egalitate ca importanta cu profitul. Ce mai, in ziua de azi, de felul in care este manageriata o trupa depinde succesul ei. Punct.


Final cu vise

- In visele voastre libere si frumoase, ca cine ati vrea sa cantati? Pepino: - Mie mi-ar placea sa cant in formatia Dream Theatre, heavy metal de cea mai buna calitate.
Doru: Iar eu as canta in H.I.M., mi-as machia ochii cu mult negru, m-as imbraca in negru si as canta rockul acela usor languros. Pe cuvant!
- Nu pot incheia fara sa va intreb daca acasa totul e bine, daca inca sunteti acei vesnic indragostiti pe care ii stim noi...
Doru:
- Nu ne plangem. Fiecare cu viata lui, femeia lui, nevasta lui, curtea lui, masina lui (rade). Toate sunt bune, perioada cu ceva probleme s-a terminat pentru noi, fiecare si-a regasit linistea, alaturi de persoana iubita. Timp liber? Cum sa nu avem timp liber? Cine nu are timp liber inseamna ca nu vrea sa il aiba sau minte. Mai ales noi, acei artisti care nu ne trezim dimineata ca sa mergem la uzina. Cand alti colegi de breasla spun ca nu au timp liber sunt ipocriti, crede-ma pe cuvant. Da, am avut timp sa merg si acasa, in Ardeal. Chiar imi place ca voi, cei de la "Formula As", sunteti singurii care ma intrebati despre acasa, si mereu recunosc, in fata voastra, ca imi este dor de Ardeal. Tocmai ce m-am intors dupa o saptamana in care mi-am incarcat bateriile. Ador universul Ardealului. Cred sincer ca acolo este alta lume. Oamenii sunt altfel educati, altfel construiti, este alta atmosfera, este mai curat, mai civilizat, oamenii au mai mult bun-simt. Sper sa nu se supere nimeni pe mine, dar acesta este adevarul. Daca nu as fi vrut sa-mi implinesc visul acesta cu muzica, nu cred ca as fi venit vreodata aici.

Fotografii: Nova Music