"Ion Ion" la Muzeul National de Arta.

Sanda Anghelescu
Mai in gluma, mai in serios, despre roman se spune ca "este nascut poet" si ca stie, ca nimeni altul, "sa faca haz de necaz".

Era prin anii 80 si-mi amintesc de o scena, incredibila pentru noi astazi. In strada Eforie, destul de aproape de unul dintre sediile securitatii, in fata unei intrari, se adunase lume multa. Zgribuliti inca de frigul din case si cu burtile goale - asa cum erau romanii in mult trambitata "epoca de aur" -, oamenii asteptau rabdatori sa treaca de usa de la intrare. Odata intrati, se opreau in fata peretilor incaperii si radeau, radeau cu gura pana la urechi: era expozitia de caricaturi a lui Mihai Stanescu.
Dar istoria caricaturii romanesti, cu toate ca nu s-a invrednicit inca nimeni sa o scrie, este mult mai veche, fiecare etapa si-a avut "eroii" sai, personaje mucalite sau sirete, prin gura carora se spuneau adevaruri crude, cu aparenta naivitate si mult haz.
Dintre aceste personaje, "Ion Ion" a fost creat de unul dintre importantii caricaturisti romani ai perioadei interbelice, Ion Valentin Anestin (24 decembrie 1900 - 6 decembrie 1963). Pictor, sculptor, grafician si scriitor, Ion Valentin Anestin este nepotul cunoscutului actor si dramaturg Ion Anestin, prieten al lui I.L. Caragiale si interpret al personajelor sale. Influentat de caricatura franceza a vremii, Ion Valentin Anestin deschide caricaturii romanesti drumul spre modernitate, schitand totodata si nemuritoare portrete ale unor contemporani celebri, cu multi dintre ei - bun prieten. O revenire a artistului in memoria publicului este prilejuita de Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei: Expozitia dosar Ion Ion - un portret de Ion Valentin Anestin. Acest nou si laudabil concept expozitional reuneste in jurul unei importante opere, o seama de lucrari ce marcheaza sugestiv procesul de elaborare a acesteia (patruzeci de studii si desene pregatitoare, schite de culoare, versiuni). Vizitatorul de astazi va fi uimit sa constate ca perioada-model a politicii romanesti (cea dintre cele doua razboaie) era vehement criticata de artistii acelor timpuri. Astfel, personajul-cheie, Ion Ion, apare costumat ca parlamentarii de-atunci, cu joben, camasa cu plastron si umbrela, dar ca demn stramos al celor de azi, nu are pantaloni si umbla in picioarele goale.
Vizitarea expozitiei va fi - speram - prilej de bine venita reflectie, atat pentru publicul larg, cat mai ales pentru acei politicieni de astazi, care vor sa capete ceva luciditate, fie si datorata strabunului lor, Ion Ion...