Jandarmeria romana si ura nationala

Cititor Formula AS
Jandarmeria romana si ura nationala. Opinia publica din Romania a trecut cu prea mare usurinta peste un incident care, in opinia mea, reflecta o stare de spirit. De cand forurile internationale ne-au atras atentia in legatura cu scandarile rasiale si trivialitatile din tribune, la meciurile de fotbal...

Jandarmeria romana si ura nationala

Opinia publica din Romania a trecut cu prea mare usurinta peste un incident care, in opinia mea, reflecta o stare de spirit. De cand forurile internationale ne-au atras atentia in legatura cu scandarile rasiale si trivialitatile din tribune, la meciurile de fotbal, toata lumea incearca sa se fereasca. Au fost deja luate si primele masuri: terenuri de fotbal suspendate, din cauza suporterilor care s-au batut cu fortele de ordine, sau din cauza scandarilor rasiale, xenofobe sau a trivialitatilor. Ma intreb daca aceste tipuri de scandari sunt interzise doar in fotbal. Banuiesc ca da, de vreme ce in urma incidentelor de la Sfantu Gheorghe, nimeni nu a fost tras la raspundere.
La inceputul saptamanii, in orasul din judetul Covasna, in timpul unui meci amical de handbal desfasurat intre echipele Rulmentul Brasov si Ferencvaros Budapesta, cei peste 1500 de suporteri localnici ai echipei din Ungaria au cantat imnul national al Ungariei, au afisat drapele ale statului ungar, echipa din Brasov fiind injurata tot timpul de catre etnicii maghiari, suporteri ai echipei din tara vecina. "Am jucat de parca am fi fost in Ungaria, nu in Romania. La inceputul meciului, spectatorii au cantat imnul Ungariei, iar pe noi ne-au fluierat si ne-au injurat tot timpul", spune Mariana Tarca, antrenoarea echipei din Brasov. Nici un ziar care a relatat incidentul nu vorbeste de interventia fortelor de ordine. Nu avem cunostinta de vreun raport al Jandarmeriei care sa consemneze aceste fapte, care intra, categoric, in sfera penalului. Le-a fost teama sa aplice legea? In schimb, Jandarmeria Romana are curajul sa opreasca intrarea pe un stadion din Bucuresti, al unui grup de tineri romani, care voiau sa afiseze, in timpul unui meci de fotbal, un banner pe care scria simplu: "Basarabia, pamant romanesc!". Acesti tineri nu au injurat pe nimeni, nu au cantat imnul national al Republicii Moldova si nu au afisat steaguri ale acestei tari. Voiau doar sa afiseze un banner. Argumentul fortelor de ordine a fost acela ca aceasta sintagma incita la ura nationala. Adica, cu alte cuvinte, ce s-a intamplat la Sfantu Gheorghe nu incita la ura nationala. Scandarile de acolo au fost cat se poate de normale si pasnice, drept urmare, nimeni nu trebuie sa plateasca pentru asta.
Astfel de gesturi trebuie sanctionate, indiferent unde s-au petrecut. Cei care scandeaza in acest mod trebuie pedepsiti, indiferent ca sunt romani, unguri, rromi sau de alte etnii. Aceeasi unitate de masura trebuie utilizata in toate cazurile, altfel se creeaza impresia ca etnicilor maghiari le este permis orice, chiar sa ii injure pe romani acasa, in Romania, la un simplu meci de handbal.
Dan Tanasa, secretar executiv, Forumul Civic al Romanilor
din Harghita si Covasna - e-mail: dantanasa@yahoo.com





"Basarabia, pamant romanesc"

Campania de informare "Basarabia, pamant romanesc" a intrat in cea de-a doua jumatate a desfasurarii ei. Organizatorii, Asociatia "21 Decembrie 1989", Grupul Independent pentru Democratie, Civic Media si Grupul de Actiune "Noii Golani", au placerea sa informeze asupra stadiului campaniei, precum si asupra actiunilor ce vor urma.
Astfel, pana la aceasta data, s-au lipit peste 6000 de afise color, 15.000 de afise alb-negru, precum si alte mii de autocolante in: Bucuresti, Craiova, Pascani, Buzau, Ramnicu Sarat, Constanta, Sarata Monteoru, Bistrita, Buzau, Dej, Onesti, Vaslui, Galati, Iasi, Brasov, Sibiu, Slatina, Reghin, Targu Frumos, Bacau, Pitesti, Focsani, Dej, precum si in zona rurala. Portalul campaniei, www.romanism.net, are pana acum 20.000 de accesari, iar prin intermediul lui, au fost vandute peste 500 de tricouri purtand mesajul campaniei.
In cea de-a doua parte a campaniei, afisajul va continua, urmand a fi extins si in orase care, pana in acest moment, au ramas neacoperite (Timisoara, Cluj etc.). Concomitent, vor avea loc o serie de proiectii ale unor filme artistice si documentare referitoare la Basarabia si la romanii de peste Prut. Un moment important in acest sens il va reprezenta proiectia filmului Odessa in flacari, film de o inestimabila valoare istorica, interzis in perioada comunista si considerat, pana cu putina vreme in urma, pierdut. De asemenea, va fi amplasat un punct informativ in Piata Universitatii din Bucuresti, prin intermediul caruia vor fi distribuiti fluturasi si alte materiale informative legate de Basarabia. Prin intermediul acestui punct informativ, ne propunem sa comunicam direct cu cei interesati de tema campaniei. Campania se va incheia cu un concert desfasurat in Piata Universitatii, la care si-au anuntat pana acum participarea Luna Amara, Bitza, Snails (Basarabia), Dor (Basarabia), Buzz, Pistol cu capse si Veritasaga.
Un alt lucru demn de mentionat este ca un grup de tineri din Chisinau si-au propus sa inceapa o campanie paralela, prin care sa reaminteasca fratilor nostri de peste Prut faptul ca, in pofida intereselor straine, destinul lor este unul romanesc.
Simion George, e-mail: contact@romanism.net,
tel. 0729/95.08.90, www.romanism.net