Bucatarie rapida

Redactia
Supa rece de castraveti.


Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg castraveti, 1/2 l supa de vita rece, degresata (sau Knorr+apa), 1 lingura smantana acrisoara, 1 lingurita marar verde tocat, 1 catel de usturoi, 1 varf de cutit chimen macinat, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:

Se spala castravetii si se taie - din bucata de la mijloc - mai multe felii subtiri de tot, care se pun deoparte pentru garnisit... Restul castravetilor se taie mai intai in doua si pe urma cubulete. Usturoiul curatat se toaca marunt.
Se pun cubuletele de castravete in robotul de bucatarie, se toarna peste ele supa de carne (rece), se adauga smantana, usturoiul, chimenul si mararul, se gusta de sare si piper si se mixeaza.
Se imbraca marginile celor 4 farfurii cu felii subtiri de castravete si feliile care raman se taie fasii subtiri si se pun la mijlocul farfuriilor. Se toarna peste ele supa, se garniseste cu putin marar tocat si se serveste rece.

Sufleu de ciuperci cu ou

Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g ciuperci, 1 ceapa mare, sare, piper, 2 linguri ulei, 1/8 l smantana dulce, 1/8 l smantana acrisoara, 1/8 l frisca nebatuta, 30 g parmezan (sau cascaval) ras, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 3 oua + 1 galbenus. In plus: inca putin parmezan (cascaval) ras, bucatele de unt, unt si pesmet pentru forma, patrunjel verde pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:

Se spala ciupercile, se curata si se taie felii ceva mai groase. Patrunjelul ales si spalat se toaca marunt. Ceapa se curata, se taie fideluta si se rumeneste in uleiul incins. Se adauga ciupercile, se sareaza, se pipereaza si se calesc pana ce isi lasa zeama, dupa care se strecoara printr-o sita, iar zeama se pune deoparte.
Se-ncinge cuptorul la 200gr..
Se bate bine zeama de la ciuperci cu smantana dulce si acrisoara, frisca, parmezanul, patrunjelul, piperul de Cayenne, ouale intregi si galbenusul si se condimenteaza cu sare si piper.
Se unge o forma cu unt, se presara cu pesmet, se pun in ea ciupercile si se toarna peste ele sosul de oua si smantana. Se presara cu putin parmezan (cascaval) ras si bucatele de unt si se da sufleul la cuptorul incins. Se lasa sa se rumeneasca 1/2 de ora si se presara cu patrunjel verde tocat chiar inainte de a-l servi.

Piept de pui la gratar
cu dovlecei


Ingrediente (pentru 4 portii): 4 piepti de pui, sare, piper, 2 dovlecei, 4 linguri ketchup, 1 lingurita praf de curry, putin ulei.
Mod de preparare:

Se spala pieptii de pui, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se prajesc pe gratarul uns cu ulei. Se prajesc, la foc puternic, intai pe o parte (circa 5 minute) si apoi pe partea cealalta, tot 5 minute, dupa care se iau de pe gratar si se tin la cald.
Se spala dovleceii, se taie felii groase de 1 cm, se prajesc si ei pe gratarul incins (pe ambele parti). Se condimenteaza cu sare si piper si se servesc cu pieptii de pui si cu un sos preparat din ketchup si curry, amestecate bine.



Dulciuri

Clafoutis cu caise
si lapte de migdale


Ingrediente (pentru 8 persoane): 1,5 kg caise, 200 g migdale macinate, 1 baton de vanilie, 7 oua, 75 cl lapte, 75 g faina, 100 g miere, 150 g zahar + 2 linguri pentru tava, 100 g unt topit + o bucatica pentru uns tava, 2 linguri rachiu de fructe (eventual cirese), sare.
Mod de preparare:

Puneti laptele pe foc si cand incepe sa fiarba, adaugati migdalele macinate si batonul de vanilie despicat in doua. Acoperiti vasul cu un capac, luati-l de pe foc si lasati compozitia sa se infuzeze aproximativ o ora. Cand laptele este caldut, scoateti batonul de vanilie si puneti mierea sa se topeasca in el, impreuna cu putina sare.
Incingeti cuptorul la 210gr.C. Spargeti ouale intr-un castron si bateti-le cu furculita. In alt castron, amestecati faina si zaharul. Turnati peste ele, putin cate putin, ouale batute si apoi laptele nestrecurat, amestecati incontinuu si la urma incorporati untul topit.
Ungeti cu unt o forma de budinca si presarati in ea cele 2 linguri de zahar. Asezati pe fundul formei caisele - cu samburi cu tot - si turnati aluatul peste ele. Dati prajitura 10 minute la cuptorul incins la 210gr.C, micsorati temperatura la 180gr. si lasati-o sa se coaca inca 30 de minute. Cand o scoateti din cuptor, stropiti-o cu alcool si serviti-o calduta sau rece.