Leacuri din Tara Vrancei

Otilia Teposu
In satele de munte din tara Vrancei anotimpul fanului e in toi. Parfumul tare al ierburilor cosite, mirosul padurii, adierea fructelor parguite, toate acestea transforma sfarsitul verii intr-o sarbatoare a simturilor. Sa ajungi in sate precum Coza, Haulisca, Vizantea, Lepsa, pe dealurile blande ale Odobestiului, si sa stai de vorba cu batranii locului e o adevarata bucurie. Vrancenii par la prima vedere aprigi si duri, dar sunt, de fapt, omenosi, primitori si sfatosi. Nu s-au lasat rugati prea mult si ne-au dat retete si leacuri pe care le stiu din mosi-stramosi. Iar la plecare, ne-au daruit si un buchet urias de coada-soricelului, "ca sa fie acolo, ca e iarba buna la toate bolile".

Pentru dureri de cap

Se aduna vrejurile de rosii, vinete si cartofi, toamna tarziu, se pun la uscat si se faramiteaza sau se taie cat mai marunt. Plantele astfel pregatite se stropesc cu apa clocotita. Se intind pe o bucata de panza in strat gros de 1-2 cm si se lasa sa se raceasca putin. Peste plante se pune un tifon uscat iar cataplasma pregatita in acest mod se leaga peste frunte si peste crestet. Se tine "legatoarea" cat mai mult timp. Aceste cataplasme umede sunt de mare folos si in caz de dureri reumatice.

Cel care sufera de durere mare de cap trebuie sa taie ceapa marunt si s-o miroasa cat mai mult timp. Cu cat ii vor curge mai multe lacrimi, cu atat va trece durerea de cap mai repede.

Cine are dureri de cap sa tina picioarele mai intai intr-un lighean cu apa cat mai calda, apoi sa le bage intr-un lighean cu apa rece. Schimbul acesta se face de mai multe ori, si asa durerea trece. Leacul acesta nu e bun pentru cine sufera cu inima.

Pentru a scapa de durerile de cap se leaga pe cap frunze de hrean sau de brusture, puse mai multe, una peste alta.

Daca te doare capul pentru ca ai tensiune mare, piaptana-te cu o perie din par natural, nu cu pieptene sau perie din plastic. Cu peria aceea treci in sus si in jos si peste brate, de mai multe ori.

In caz de raceli si guturai

Opareste piper negru si trage mirosul pe nas, ca sa se desfunde.

Fierbe lapte cu miere si pune in el o bucata de unt cat o nuca. Dupa ce untul se topeste, amesteca bine si bea laptele cu inghitituri cat mai mici. Lichidul trebuie sa fie foarte fierbinte, dar sa nu arda. Ca sa taie grasimea untului, se poate pune in lapte si putin rachiu de fructe. Aceasta bautura se bea de doua ori pe zi, pentru a calma tusea si pentru a lecui durerea de gat.

Pentru a calma durerile de gat se freaca 2-3 galbenusuri cu 2-3 linguri miere de albine si cu 2-3 linguri rachiu, in care se dizolva putin propolis. Dupa ce se consuma toata cantitatea obtinuta, timp de 2 ore nu se mananca si nu se bea nimic.

Pentru a scapa de inflamatia gatului, se unge gatul cu gaz (petrol lampant). De asemenea, se face gargara cu saramura cat mai concentrata.

Pentru scaderea febrei, se impacheteaza bolnavul in cearsafuri udate cu apa si otet. Cat timp bolnavul sta impachetat, se acopera cu o patura peste cearsafurile ude si i se da sa bea ceai concentrat de tarhon. Ceaiul trebuie sa fie caldut. Tarhonul scade temperatura repede. Copiii mici se infasoara in carpe udate cu lapte rece sau cu otet de mere diluat cu apa.

In caz de raceala cu febra, se face ceai din coaja de salcie si se bea de mai multe ori pe zi.

Pentru calmarea tusei se fierbe, intr-o jumatate de litru de apa cu zahar, o ceapa intreaga, cu foi cu tot, pana cand ramane o zeama galbuie, cam jumatate din cantitatea de apa care s-a pus la inceput. Se bea in mai multe reprize, in ziua in care s-a preparat.

Pentru boli de stomac

Se aduna flori uscate de liliac si se fierb timp de 2-3 minute. Se indulceste ceaiul obtinut si se bea caldut, dupa fiecare masa.

Se face o fiertura din doua maini bune de sunatoare si 2 litri de apa. Se lasa sa fiarba 10 minute, la foc mai mic. Cand a scazut apa, de a ramas cam doua treimi din cat a fost, se ia de pe foc si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu 1 litru de rachiu strecurat, in care s-a tinut, vreme de 10 zile, coaja verde de nuca. Din acest amestec se bea, strict, cate 1 lingurita dupa fiecare masa. Dupa o saptamana de tratament, se face o pauza de o saptamana, dupa care cura se poate relua.

Pentru a calma durerea de stomac se mananca in fiecare dimineata cate un ou fiert moale. Si mai bine este daca se mananca oul crud.

Ca sa creasca pofta de mancare, se ia in fiecare dimineata cate o lingurita de hrean ras, amestecat cu putina miere si cu lapte. La copii se injumatateste cantitatea.

Cine sufera de boli de stomac si de ficat sa manance in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate un cartof crud.

Pentru boli de piele

Pe rani proaspete se pune un strat de sare mai intai, ca sa se dezinfecteze, apoi se acopera rana cu frunze de patlagina si de cretisoara si se leaga. Se schimba frunzele de mai multe ori pe zi.

Se fierbe o mana buna de busuioc, intr-o jumatate de kilogram de untura proaspata. Se lasa la racit si a doua zi se incalzeste iar pentru a se putea strecura. Se amesteca untura strecurata cu 1 lingura ceara topita de albine si cu 2 linguri de miere de albine. Se lucreaza cu ingredientele caldute si se amesteca bine, bine, ca sa se omogenizeze. Alifia obtinuta se foloseste pentru tratarea oricarei afectiuni de piele.

In caz de lovituri si invinetiri se aplica frunze de varza zdrobite si locul se leaga, peste varza, cu o carpa inmuiata in otet sau in lapte rece.

In caz de arsuri, se pune repede albus de ou proaspat peste rana. Se lasa cel putin o jumatate de ceas si apoi se poate spala cu apa rece. Daca a trecut o vreme de la arsura si rana nu s-a vindecat, se pune un strat de miere peste ea.

Pentru a trata crapaturile calcaielor, se tin picioarele in lapte acru, apoi se ung cu untura de gasca. Alt leac pentru aceeasi afectiune: se spala picioarele bine cu apa calduta si apoi se ung cu ulei nerafinat, obtinut prin presare la rece, din seminte de dovleac.
Se rad morcovi si se amesteca cu ulei. Se face astfel o cataplasma care se pune pe calcaie si se poarta toata ziua, sub ciorap. Seara se schimba cataplasma cu una nou preparata sau se aplica pe piciorul curat un strat de ulei de dovleac si apoi cateva frunze de varza. Peste acestea se trag ciorapi de bumbac sau de lana. Tot pentru a trata crapaturile si rosaturile pielii se unge locul afectat cu miere si se acopera cu frunze de varza.

Leacuri pentru suparari
si stari de moleseala


Se pune intr-o sticla sunatoare culeasa pe timp de soare. Peste ea se toarna rachiu si se lasa la soare 10 zile. Apoi se strecoara si se bea din lichid, cate 1 lingura de trei ori pe zi. Este buna in caz de suparare, melancolie, depresie si "cand e vremea tot innorata si te apasa".

Se beau ceaiuri calde de cimbru salbatic, busuioc, levantica sau menta. Ceaiurile trebuie sa fie foarte concentrate. Se fac numai dintr-o singura planta sau din toate cele spuse mai sus, puse in cantitate egala.

Leacuri pentru
insomnie si somn agitat


Se bea seara, cu 1-2 ore inainte de culcare, un ceai concentrat din izma salbatica. I se mai spune izma broastei.

Se mananca la cina ceapa sau usturoi si se bea un paharel de vin rosu.

Se fierbe o ceapa in lapte, se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Pentru boli de rinichi

Cine are suferinte legate de rinichi sa manance in fiecare zi cate 1 boaba de "aniperi" - ienupar. Leacul nu este bun pentru femeile gravide.

Pentru tratarea bolilor grave

Se amesteca cat mai multe plante de leac: schinduf, menta, sunatoare, cimbru, sovarf, ienupar, muguri de brad, muguri de zmeur, muguri de mur, muguri de mesteacan, rostopasca, tei, coada-soricelului, roinita, jales, musetel, coada-calului (se pune in cantitate dubla fata de celelalte plante), "iarba lui tatu" (tataneasa), tei, patlagina etc. si se foloseste amestecul in 3 moduri:
- se prepara ceaiuri care se beau de mai multe ori pe zi, inlocuind apa de baut;
- se prepara infuzie concentrata care se varsa in apa de baie si se sta cel putin o jumatate de ora in apa calduta; se fac astfel de bai in fiecare seara, vreme de 2 saptamani cel putin;
- se umple o perna cu plantele uscate pe care se culca bolnavul.

Bolnavul grav sa bea, doua-trei zile, zeama de varza acra si ceai de chimen, pentru curatarea digestiva. In acest timp sa nu manance nimic.

Sunt folositoare infuziile din catina, macese, afine uscate, coacaze uscate. Aceste fructe sunt bogate in vitamine si, daca sunt uscate, se pot faramita si lua cu putina apa. Se mesteca multa vreme in gura si apoi se inghit.