"Va multumesc pentru impotrivirea la realizarea proiectului minier catastrofal de la Rosia Montana"

Redactia
"Va multumesc pentru impotrivirea la realizarea . proiectului minier catastrofal de la Rosia Montana". - Pe marginea interviului publicat in F. As nr. 729 -. Mult stimata doamna Renate Weber, . Nu ma numar printre simpatizantii Fundatiei pentru o Societate Deschisa (probabil si din cauza insuficiente...

"Va multumesc pentru impotrivirea la realizarea
proiectului minier catastrofal de la Rosia Montana"


- Pe marginea interviului publicat in F. As nr. 729 -

Mult stimata doamna Renate Weber,
Nu ma numar printre simpatizantii Fundatiei pentru o Societate Deschisa (probabil si din cauza insuficientei informari de care am dispus si dispun), al carei presedinte am aflat acum, din minunata revista "Formula As", ca sunteti (trebuie sa adaug ca stiam ca ati fost consilier prezidential al domnului presedinte Traian Basescu). Insa cu atat mai mult, sunt foarte bucuros pentru hotararea dvs. de a actiona pentru stoparea, odata pentru totdeauna, a proiectului minier al Companiei "Gold Corporation" de la Rosia Montana.
Toate cele afirmate de dvs. in interviul acordat domnului Ion Longin Popescu pentru revista "Formula As" mi-au mers la suflet, dar nu ma pot abtine sa nu va repet inca o data afirmatia: "Sa decida parlamentul daca Romania permite ceea ce alte tari nu au permis. Noi, tocmai noi!, ne-am gasit sa avem cea mai mare exploatare miniera la suprafata, sa ne batem joc de istoria nationala, sa-i sfidam pe vecini, sa mutilam muntii si sa otravim livezile cu cianuri! Noi, tocmai noi!, ne facem ca suntem singuri pe planeta Terra, si vrem cu orice pret sa omoram Romania, pentru ca ne e la indemana".
Si pentru a nu fi acuzat, cum s-au adus acuze, ca cei care ne-am exprimat opozitia fata de acest proiect am facut-o "emotional" (carevasazica, vezi Doamne, ilogic, deci fara argumente), am fost foarte bucuros sa pot trimite (printr-o recomandata adresata doamnei ministru Sulfina Barbu) contestatia mea privind acordarea avizului de mediu pentru proiectul mentionat. Iar pentru a nu se crede ca si acum sunt coplesit de emotie (desi la o asa amenintare nu poti sa nu fii emotionat), repet ceea ce ati exprimat ca final al actiunii dumneavoastra: "Fundatia isi doreste sa aduca la aceeasi masa autoritatile si comunitatea locala, sa gandeasca impreuna un plan de dezvoltare durabila a Rosiei Montane, prin accesul la fondurile europene de dezvoltare rurala si prin credite pe care localnicii le pot primi chiar de la Centrul de Dezvoltare Economica al Fsd, orientat pe credite pentru tarani si mineri".
Va multumesc mult, stimata doamna Renate Weber. Semneaza unul din cei Anonimi, dar multi, care si-au exprimat, prin intermediul minunatei reviste "Formula As", alaturi de Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, de Academia Romana, de Biserica Ortodoxa Romana si celelalte biserici crestine ce au enoriasi din zona Ardealului, impotrivirea la realizarea proiectului minier devastator si catastrofal de la Rosia Montana.
Gheorghe Ijac - e-mail: ghijac@orizont.net