Intrebati-ne, va raspundem

Redactia
"Mi-au aparut doua cute adanci".


"Am 27 de ani si in iarna care a trecut mi-au aparut de la baza nasului pana la colturile buzelor doua cute adanci, dand fetei un aspect imbatranit. Care e cauza? Cum pot scapa de ele?"
Corina P. - Targu-Jiu
Ridurile santului nazolabial de care va plangeti corespund suferintelor intestinului gros si organelor genitale, cat si celor ale plamanilor. Eliminati pe cat posibil din alimentatie dulciurile, mezelurile, bauturile gazoase, sarea in exces si alcoolul. Consumati cat mai multe legume si fructe proaspete, precum si fasole, soia, carne de vita, curcan, piept de pui, branzeturi si lapte. Beti ceaiuri din papadie, scai vanat, cimbrisor, patlagina si multe lichide. Extern:
In fiecare dimineata, efectuati mici ciupituri pe traiectul fiecarui rid de jos in sus, fara crema, de 30 de ori, ruland pielea intre degete.
Aplicati o crema grasa, nutritiva care trebuie sa contina colagen, elastina, acid hialuronic si ceramide (continutul cremelor figureaza pe ambalaj), si efectuati o miscare de alunecare cu pulpa degetului aratator prin usoare presiuni. In loc de crema, puteti aplica continutul unei capsule de Vitamina E forte.
Gimnastica faciala: pronuntati, deschizand gura cat mai mult, vocalele A, O, I, de 10 ori.
Cu coatele pe masa, prindeti intre palme barbia si partea dinspre nas a obrajilor, degetele sprijinindu-se pe partea anterioara a urechii. Tineti ochii inchisi. La inspiratie, presati palmele tragand pielea spre tample, ramaneti in aceasta pozitie numarand rar pana la 8. Expirati usor, slabind presiunea. Repetati de 5-6 ori.
Introduceti degetele aratatoare in gura. Trageti cu ele de colturile gurii, incercand sa opuneti rezistenta cu buzele. Repetati de 5-6 ori. Lotiuni tonice aplicate prin batai cu ajutorul unui tampon de vata sau prin pulverizari: 50 g radacina de nalba maruntita se tine de seara pana dimineata in 500 ml apa rece. Se fierbe 10 minute. Se strecoara si se adauga 2 lingurite de miere. Se pastreaza la frigider. Se aplica seara si dimineata pe fata curata. Masti: 2 lingurite de argila se amesteca cu infuzie de plante calduta (tei, nalba, macese, salvie, catina, maghiran, rozmarin), 1/2 galbenus de ou, 1/2 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita miere. Se aplica pe cutele nazo-labiale si se lasa sa actioneze 20 de minute. Se fac clatiri cu apa rece.

"De cate ori ma dau cu parfum,
imi apar pete maro pe piele"


"In vara asta am observat ca parfumul pe care il folosesc imi produce pe piele o pigmentatie maronie, urata, care seamana cu petele de ficat. Ce se intampla? Sa merg la un medic dermatolog?"
Ania - Medias
Unele parfumuri contin substante care reactioneaza cu soarele si pateaza pielea. De vina nu este alcoolul, asa cum se spune, ci o anumita substanta prezenta in uleiurile aromate, care intra in componenta parfumului. Din cauza razelor ultraviolete, pe pielea parfumata apar mai intai niste mici arsuri, apoi pigmentii maro. Numele afectiunii este dermatita breloc si ea inceteaza prin renuntarea la folosirea parfumului pe timp de vara. Dar nu toate parfumurile produc dermatite. Incercati sa le evitati pe cele aromate cu o esenta de trandafir si de bergamota.

"Dupa ce ma ung cu autobronzant,
pielea imi miroase a acru"


"Fiindca n-am avut parte sa merg in vacanta la mare, in vara asta m-am uns pe piele cu un autobronzant. Era de firma si am dat o gramada de bani pe el. Ce-i drept, am "prins" un bronz de nota 100, dar dupa cateva zile de folosire, pielea a inceput sa miroasa a acru si a mucegai. De vina este produsul sau epiderma mea?"
Claudia - Iasi
Indiferent cat de proaspat miroase produsul la folosire, dupa cateva ore se produce ireparabilul: substanta care produce bronzul reactioneaza cu transpiratia pielii, producand culoarea brun-aurie, dar si mirosul de acru, care se accentueaza pe masura ce temperatura de afara creste. La produsele uleioase, efectul este mai putin sesizabil decat atunci cand se foloseste un gel. Un dus caldut, facut la cateva ore dupa aplicarea produsului, ajuta.




Cosmetica naturista

Cu castraveti si esenta de trandafiri

Se recomanda cu precadere pentru tratarea tenurilor obosite si ofilite. Curata pielea in profunzime si o tonifica.
Preparare si folosire: Amestecati sucul proaspat stors dintr-un castravete ras sau mixat, cu o lingurita de smantana si un albus de ou. Adaugati apoi 20 de picaturi de ulei aromat de trandafiri. Intindeti compozitia pe un tifon si aplicati-l pe fata. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi spalati-va cu apa calduta.

Cu mar si amidon

Are o actiune de improspatare si hidratare a pielii. Se recomanda cu precadere pentru tenurile uscate si ridate.
Preparare si folosire: Curatati de coaja un mar acru sau necopt. Dati-l prin mixer si amestecati pasta obtinuta cu 1/2 lingurita amidon. Intindeti masca pe fata si lasati-o sa actioneze 20 de minute.