Mancaruri cu legume

Redactia
Vinete umplute.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete mari, sare, piper negru, 4 linguri ulei de masline, 2 cepe taiate marunt, 2 catei de usturoi presati, 500 g rosii curatate de pielita si taiate bucatele, 1 lingura busuioc proaspat tocat, 1 lingurita busuioc uscat, 4 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 1 lingura zeama de lamaie, patrunjel verde tocat pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se indeparteaza capetele vinetelor, se taie apoi vinetele in doua (pe lung), se scobeste miezul, in asa fel incat sa ramana o margine groasa de 1/2 cm, se presara cu sare in interior si se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga. Miezul se toaca ceva mai mare, se sareaza, se pune si el in strecuratoare si se lasa sa se scurga aproximativ o ora.
Se spala vinetele de sare si se zvanta cu hartie absorbanta. Se-ncinge cuptorul la 180gr..
Se incing - intr-o tigaie - 2 linguri de ulei si se dunstuiesc in el ceapa si usturoiul, circa 10 minute, pana ce ceapa devine sticloasa. Se adauga rosiile si miezul de vanata tocat, se condimenteaza bine si se lasa sa fiarba incet, vreo 15 minute. Se incorporeaza busuiocul si patrunjelul si se ia tigaia de pe foc.
Se pun intr-o forma vinetele scobite, se umplu cu amestecul luat de pe foc si se presara, eventual, cu putin parmezan ras.
Se toarna peste ele uleiul ramas si zeama de lamaie, se dau la cuptor si se coc circa o ora, pana ce se inmoaie la margini (langa coaja).
Se scot vinetele din cuptor, se lasa sa se raceasca si se tin o ora la rece, inainte de a le servi. Se garnisesc cu patrunjel verde tocat.

Dovlecei gratinati

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 kg dovlecei curatati de coaja, spalati si taiati felii, sare, piper negru, 25 g unt sau margarina, 1 ceapa verde taiata marunt, 2 oua, 6 linguri frisca nebatuta (smantana dulce), 75 g cascaval ras, 2 linguri pesmet.
Mod de preparare:

Se acopera dovleceii cu apa, se adauga o priza de sare si se pun pe foc sa dea in clocot. Se fierb incet - la foc mic - circa 5 minute, se scurg bine si se maruntesc in robotul de bucatarie.
Se incinge cuptorul la 170gr.. Se topeste untul sau margarina intr-o tigaie, se dunstuieste in ea ceapa si se amesteca - impreuna cu ouale, frisca (smantana) si 3 linguri de cascaval ras - cu piureul de dovlecei. Se gusta de sare si piper.
Se presara 3 linguri de cascaval ras intr-o forma termorezistenta, deasupra se toarna dovleceii si peste ei se presara restul de cascaval ras amestecat cu pesmet.
Se da sufleul de dovlecei la cuptor si se coace aproximativ 40 de minute, pana ce se incheaga bine. Se serveste imediat.

Morcovi cu slaninuta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 450-700 g morcovi curatati si taiati felii subtiri, 50 g unt, 6 felii slaninuta (bacon), taiate cubulete, 1 ceapa verde tocata marunt, 2 lingurite zahar, sare, piper negru, 4-6 linguri zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:

Se pun morcovii intr-o cratita, se acopera cu apa, se lasa sa dea in clocot, se iau de pe foc si se scurg bine intr-o strecuratoare.
Se topeste untul intr-o cratita curata si se prajeste in el slaninuta, doar cat sa se rumeneasca putin. Se adauga morcovii si ceapa, se amesteca bine, se presara deasupra zaharul, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet, circa 8-10 minute, adaugand cate putina zeama concentrata de pui.
Dupa ce s-au inmuiat morcovii si au absorbit toata zeama, se pun pe un platou incins, se garnisesc cu patrunjel verde tocat si se servesc imediat.



Dulciuri

Fursecuri rapide

Ingrediente (pentru aproximativ 60 de bucati): 115 g unt moale, 100 g zahar brun, 100 g zahar alb, 1 ou, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 100 g faina, 1 lingura amidon, 1/2 lingurita sare, 50 g nuca taiata marunt, 75 g ciocolata rasa, 1 lingurita esenta de vanilie.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 190gr. si se ung cu 15 g de unt doua tavi mari (de aragaz).
Intr-un castron, se freaca spuma 100 g de unt cu cele doua feluri de zahar.
Se bate oul si se incorporeaza incet in amestecul de unt si zahar.
Se amesteca bicarbonatul cu 1/4 de lingurita de apa fierbinte si se introduce in crema.
Faina, amidonul si sarea se incorporeaza si ele in crema, dupa care se adauga nuca, ciocolata si esenta de vanilie.
Se ia cate-o lingurita din compozitie si se pune pe tava pana ce se umple tava, avand grija sa se lase spatiu suficient intre fursecuri, ca sa poata creste. Se coc 6-8 minute in cuptorul incins.
Se scot tavile din cuptor, se desprind fursecurile cu ajutorul unui cutit si se lasa sa se raceasca pe un grilaj. Dupa ce s-au racit de tot, se pun fursecurile in cutii inchise ermetic si se pastreaza pana ce se servesc.