Menajeria de sticla in regia Catalinei Buzoianu

Silvia Kerim
Teatru. Deschidere de stagiune la National.

Spre lauda ei, prima noastra scena reia o capodopera a dramaturgiei americane! Tennessee Williams, pe adevaratul lui nume Thomas Lanier Williams Iii, s-a nascut la 26 martie 1911, in Columbus, Mississippi, adica in sudul fabulos al Americii de Nord, un tinut care i-a marcat atat destinul plin de suisuri si coborasuri, cat si personajele ivite din dramele propriei sale vieti. Autor al unor piese - 25 la numar - din care, multe au stat la baza unor spectacole ori filme antologice (vezi Menajeria de sticla, Un tramvai numit dorinta, Vara si fum, Trandafirul tatuat, Orfeu in infern, Pisica pe acoperisul fierbinte, Noaptea Iguanei), Tennessee Williams este distins de doua ori cu prestigiosul premiu literar "Pulitzer". Marele regizor de film Elia Kazan (cel care a regizat multe dintre piesele lui Tennessee Williams si a facut cateva filme dupa scenariile - excelente - ale acestui foarte mare scriitor) avea sa spuna: "Toate intamplarile din viata lui T.W. se regasesc in piesele sale si toate intamplarile petrecute in piesele sale isi au obarsia in viata lui"... Absolvent al Universitatii Iowa, dramaturgul "produce" Menajeria in 1944. Premiera are loc la Chicago, pentru ca, un an mai tarziu, sa fie ovationata pe Broadway. Menajeria de sticla obtine Premiul Cercului Criticilor de teatru de la New York pentru cea mai buna piesa a stagiunii.
Jucata pe toate marile scene ale lumii, cu mari actori in cele patru roluri, in Romania, Menajeria de sticla s-a bucurat de distributii regale. Sa amintim creatia antologica a legendarei doamne Lucia Sturdza Bulandra, cea care, la cei 87 de ani ai ei, "ataca" cu glorie rolul Amandei Wingfield. Asta se intampla pe cand era si fabuloasa directoare a unui teatru care, cu onoare si har, i-a preluat numele, transformandu-l in renume international! Creatii remarcabile au facut mai tarziu in acest rol Silvia Ghelan, Ileana Predescu si Carmen Stanescu.
De data asta, Amanda este miraculoasa Valeria Seciu! Da, miraculoasa, pentru ca aceasta fiinta frumoasa, fragila ca o figurina de cristal cuibarita intr-o menajerie de sticla, dar si puternica precum aurul care nu rugineste niciodata, face ca tot ce atinge ea sa devina Arta! Revenita in forta pe scena Nationalului bucurestean, dupa o absenta de... 30 de ani, Vali Seciu produce un adevarat eveniment. Jocul ei trebuie urmarit cu fascinatia cu care "victima" isi urmareste... hipnotizatorul. "Miracolul Seciu" nu poate fi descris in doar cateva cuvinte. Duceti-va sa vedeti creatia acestei mari actrite a teatrului romanesc, si lasati-va invaluiti in mrejele talentului ei atat de nuantat. Un talent rar, strunit de un alt mare talent al scenei romanesti, un talent regizoral, si el miraculos: cel a Catalinei Buzoianu. Ea stie sa descifreze ascunzisurile unui text, intentiile nemarturisite ale autorului piesei. Ea stie sa patrunda - cu mijloace doar de ea cunoscute - prin meandrele tainice, trandafirii ori intunecate, ale sufletului omenesc. A dovedit-o in atatea si atatea spectacole antologice, realizate in buna parte pe scena Teatrului Mic. A dovedit-o si pe alte scene importante ale lumii - in Polonia, in Anglia, in Italia, in Franta, in Israel, in Spania, in Portugalia... A primit multe si binemeritate premii nationale si internationale. Au rasplatit-o furtuni de aplauze. Dar nici premiile si nici aplauzele nu au putut sa-i alunge neverosimila modestie... Toate astea se intampla si pentru ca ea, Catalina Buzoianu, are si talentul de a descoperi, de a cultiva si slefui talente. De a le aduce in prim-planul aprecierii publicului. Asa cum se intampla si in acest minunat spectacol, in care stralucesc, alaturi de Valeria Seciu - si nu in umbra ei! -, tinerii angajati ai Teatrului National (la randul lor, cu un C.V. deja impresionant) - Brandusa Mircea, Ioan Andrei Ionescu, Daniel Badale si Stefan Ruxanda. Asadar, stagiunea incepe cu brio la Teatrul National din Bucuresti.