TVR Cultural, in haine de toamna

Corina Pavel
TVR Cultural si-a lansat noua grila de toamna, printr-un spectacol care a avut loc la Teatrul "Nottara". Au participat vedetele postului, personalitatile culturale care au colaborat in emisiunile ultimului an si prietenii lor fideli, precum si un numeros public.

Infiintat in urma cu patru ani, TVR Cultural si-a castigat publicul printr-un ton lipsit de agresivitate, prin eludarea vulgaritatii si, mai ales, prin tinuta emisiunilor realizate de profesionisti din domeniul diverselor arte (muzicale, teatrale, literare, folclorice), invitati anume spre a-si pune amprenta pe "blazonul" acestei televiziuni. Printre "seniorii" Tvr Cultural, enumeram pe scriitorul si analistul Horia Roman Patapievici - realizatorul si moderatorul emisiunii "Exercitii de gandire libera", pe academicianul dr. Constantin Balaceanu-Stolnici cu "Dialoguri despre altadata", pe regizorul Cornel Todea cu "Scena", pe scriitorul si poetul Florin Iaru cu "Inapoi la argument" si pe mai nou-venitul in aceasta familie, interpretul de muzica traditionala Grigore Lese, realizator al emisiunii de etnografie si folclor de duminica la amiaza, "La portile ceriului". De altfel, Grigore Lese, alaturi de grupul sau, a si incheiat spectacolul Tvr Cultural printr-un recital cu "Horile vietii".
Alaturi de emisiunile citate mai sus, care vor continua si in serie noua, Tvr Cultural ne mai propune o seara dedicata temei "arte", care se cheama chiar "Tema de vineri", precum si foarte multe documentare europene proaspat achizitionate si filme de arta care nu trebuie pierdute, la care se adauga o formula mult imbunatatita a singurului jurnal cultural din Romania difuzat de post. Cum reuseste Daniela Zeca Buzura, directoarea postului, sa managerieze o televiziune care are ca vedete numai personalitati de prima mana ale vietii noastre culturale, cum a reusit sa-i adune sub "umbrela" Tvr Cultural si sa-i faca sa uite de orgolii, pentru a da personalitate acestui post, aflam chiar de la domnia sa: "E o misiune foarte dificila, intr-adevar, sa-i faci sa stea unii cu ceilalti in aceeasi gradina, dar am reusit asta negociind permanent o "inrudire" intre ei, de dragul telespectatorilor. Iar un al doilea lucru dificil a fost sa nu parem o rezervatie de lux, sa nu parem niste initiati care se adreseaza doar elitelor, cu alte cuvinte, sa devenim accesibili, prietenosi, si sa facem din doctoria aceasta amaruie care e cultura un panaceu. O dovada ca am reusit si in aceasta directie sunt mesajele de apreciere primite de la cele mai diverse categorii de telespectatori, intre care as cita pe cel al unei culegatoare de capsuni, care ne multumea ca prin intermediul lectiilor de spaniola vizionate pe postul nostru (si nu al telenovelelor), a reusit sa invete limba tarii unde traieste si munceste deocamdata. Cea mai mare dezamagire este aceea ca avem multi prieteni necunoscuti in sate si in orase mici, care ar vrea sa ne vada, dar care nu pot, din reaua vointa a distribuitorilor de cablu. Dar poate ca acestea sunt griji mici pe care, cu timpul, le vom depasi. Venim in toamna aceasta cu o noua grila de programe, care are foarte multe ameliorari fata de cea de pana acum. Cuvantul de ordine in perspectiva europeana este acela de fidelitate, de fidelizare a publicului telespectator. Cum vad Tvr Cultural peste inca patru ani? Ca un post integrat in "corul" televiziunilor culturale europene, cu care nazuim sa semanam de departe, daca nu chiar sa fim gemeni. Si ca pe un produs integrat gustului public, care se "consuma", firesc, alaturi de alte "feluri" menite sa ne satisfaca simturile, intre care si cel al cunoasterii si al esteticului".