Depresia

Ilie Tudor
Marea problema a toamnei: Depresia. Numita deja "boala secolului XXI", se estimeaza ca in 2-3 decenii, depresia va devansa ca raspandire si gravitate afectiunile cele mai periculoase.

Intr-o definitie nepretentioasa, depresia este o stare de spirit negativa, caracterizata de predominanta sentimentelor de tristete, de pesimism si de descurajare, prezente 24 din 24 de ore, si care in fazele mai avansate sunt insotite de o diminuare a interesului fata de munca, de familie, fata de relatia de cuplu etc. De asemenea, depresia este insotita de oboseala fizica si psihica aproape permanenta, de pierderea poftei de mancare sau, din contra, de un apetit exacerbat (bulimie), de insomnie sau de dorinta de a dormi cat mai mult (somnul devine ca un drog, ca o fuga de realitate). Mai apare si o senzatie acuta de lipsa de orizont, de neincredere in puterile proprii, insotita de autoinvinovatire. In timp, depresia produce o diminuare drastica a capacitatii de concentrare, de memorare, de analiza si de sinteza. Uneori, este prezenta obsesia mortii, putand aparea si tentative de autodistrugere sau de sinucidere. In prezent, specialistii apreciaza ca in Europa si Statele Unite, proportia celor afectati intr-o masura mai mare sau mai mica de depresie este de 18-20%, ceea ce constituie un procentaj enorm, practic - o persoana din cinci fiind atinsa de aceasta "aripa a tristetii". Interesant este ca dintre depresivi, 80% sunt femei si doar 20% barbati (acestia din urma fiind insa mult mai expusi la anxietate). In coplesitoarea majoritate a cazurilor, depresia se declanseaza toamna, in lunile octombrie - noiembrie, fiind in buna masura o boala sezoniera.

Cum Scapam De Depresie?

Raspunsul la aceasta intrebare il vom oferi in continuare, din perspectiva medicinii naturale.

Lumina solara

Studii recente si competente atesta faptul ca razele soarelui sunt considerate, in prezent, inamicul numarul 1 al depresiilor. Numeroase teste facute in tarile nordice (Finlanda, Danemarca, Suedia), acolo unde depresia este o boala nationala, au aratat fara dubiu ca expunerea la soare este un remediu extraordinar contra starilor depresive. Psihiatrul american dr. N. E. Rosenthal, care a studiat indelung fenomenul, noteaza in raportul sau publicat in 1999 in "Journal of the American Medical Association": "Lipsa luminii solare duce la depresie, anxietate, agitatie, la reducerea capacitatilor fizice, psihice, intelectuale. Scade capacitatea de concentrare, scade apetitul si capacitatea sexuala, produce sentimente de vina nejustificata, lipsa concentrarii, indecizie, uneori se poate ajunge la tendinte suicidare. Lumina electrica nu vindeca in nici un caz aceste simptome, in schimb soarele, Da". Cum se explica acest lucru? Atunci cand radiatiile luminoase si ultraviolete ale soarelui ajung in contact cu pielea, anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului pentru a produce asa-numitii "hormoni ai fericirii", substante care induc o stare de tonus psihic si fizic, de optimism si de vioiciune.
Cura de lumina solara se poate face in orice anotimp, prin simpla expunere, chiar si numai a anumitor parti ale corpului, la soare. Procedeul se poate realiza si in casa, in dreptul geamurilor obisnuite din sticla, care permit patrunderea unei cantitati suficiente de radiatii solare, asa incat acestea din urma sa-si exercite efectele benefice asupra psihicului. Ideal ar fi sa ne expunem la soare de minimum doua ori pe saptamana, vreme de cel putin 90 de minute. In zilele mai reci, putem sa ne expunem doar obrajii, gatul si bratele la soare, insa pe o perioada mai lunga (de exemplu 2-3 ore, in timpul unei drumetii).

Plantele

Sunatoarea - Peste o suta de studii au fost facute in ultimele doua decenii, in diferite clinici din lume, pe tema efectelor acestei plante, in tratarea depresiei si in simptomele asociate ei. Rezultatul: toate cercetarile arata o neta imbunatatire a starii emotionale a majoritatii pacientilor depresivi, dupa tratamentul intern cu sunatoare. Principiile sale active elimina treptat starile de tristete, de astenie, invioreaza mintea si psihicul, impiedica aparitia si elimina tulburarile de somn, maresc tonusul launtric. Cea mai simpla si totodata eficienta metoda de administrare a acestei plante este pe cale interna, sub forma de pulbere (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea), din care se ia o lingurita rasa de patru ori pe zi, in cure de 2 luni, cu 21 de zile de pauza.
Kava-kava - este o planta exotica, adusa din sudul Pacificului, din Arhipelagul Polinezian, unde radacina sa este folosita in mod traditional pentru efectele sale de echilibrare emotionala. Are denumirea stiintifica de Piper methysticum, iar principiile sale active influenteaza un centru nervos de la nivelul creierului, responsabil de inducerea starilor de relaxare. Este poate cel mai bun remediu in tratarea tulburarilor anxios-depresive, fiind eficienta si in alte simptome asociate depresiei, dintre care insomnia si starile de iritare sunt pe primul loc. La fel ca si sunatoarea, nu induce - spre deosebire de restul medicamentelor - stari de somnolenta, abulie, nu afecteaza deloc capacitatea de concentrare si nici coordonarea motorie. La noi in tara se gaseste in marile magazine naturiste, sub forma de capsule sau de comprimate, care se administreaza conform prospectului.

Polenul

Mai multe studii facute de medici, sub egida "Apimondia", Organizatia mondiala a apicultorilor si a apiterapeutilor, au pus in evidenta fenomenalele efecte pozitive ale polenului de albine in tratarea depresiei. O cura de 3 luni, timp in care se administreaza 7-15 grame de polen pe zi, duce in peste 60% din cazuri la o ameliorare simtitoare a starii emotionale a pacientilor. Frecventa starilor de tristete, de pesimism, scade treptat, pacientul isi recapata tonusul psihic si fizic, simte nevoia de actiune si incepe sa faca el insusi eforturi de a se desprinde de starea de depresie.

Laptisorul de matca

Este eficient in special in cazul femeilor depresive care au un deficit de hormon estrogen in organism, dezechilibru obiectivat prin estomparea caracterelor feminine secundare (scaderea sanilor, dezvoltarea pilozitatilor, asprirea pielii etc.), scaderea sau absenta apetitului erotic, slaba asimilare a calciului si a magneziului. Se face o cura de 28 de zile cu miere care contine in proportie de 2% laptisor de matca, pe care o gasim in magazinele apicole specializate. Se iau din acest produs, cu efecte foarte rapide, in majoritatea cazurilor, cate 1-3 lingurite pe zi. Intre doua cure se face o pauza de minimum doua saptamani.

Exercitiile fizice

Pot face enorm pentru depasirea starilor de depresie. Studiile efectuate arata faptul ca peste 80% dintre persoanele depresive provin din mediul urban si au un trai sedentar sau semi-sedentar.Traiul sedentar duce la economisirea unei cantitati uriase de energie fizica, care partial este stocata in adipozitati, iar restul se transforma in energie psihica. Ce se intampla cand aceasta este in exces si nu stim cum sa o consumam? Ea genereaza stari de disconfort psihic tot mai puternic, care ia, de cele mai multe ori, forma depresiei. In acest context, trebuie stiut ca efortul fizic intens, facut sistematic, activeaza nu doar musculatura, respiratia si metabolismul, ci si anumite mecanisme naturale de protectie psihica. Este deja notoriu faptul ca dupa 40 de minute de efort fizic (alergare, sporturi in aer liber, inot etc.) scoarta cerebrala elibereaza anumiti neuro-transmitatori care genereaza stari de relaxare, de multumire, de optimism. Mai mult, exercitiile fizice facute de macar 3 ori pe saptamana in cadru natural imbunatatesc somnul (principalul mijloc de regenerare psihica), maresc rezistenta la stres si, nu in ultimul rand, se constituie intr-o veritabila supapa prin care sunt defulate multe din tensiunile interioare acumulate din viata de zi cu zi.

Temperatura corpului

Un studiu american recent face o corelatie aparent nastrusnica intre temperatura corpului si starea psihica. Astfel, s-a descoperit ca organismul depresivilor nu respecta ciclurile zilnice ale temperaturii corpului. In mod normal, aceasta scade pe timpul noptii cu 1-2 grade Celsius, pentru ca ziua sa creasca la loc. In cazul depresivilor, aceste variatii naturale de temperatura de cele mai multe ori nu exista, fapt care perturba ritmurile normale ale creierului, afectand somnul si relaxarea. In consecinta, persoanele cu depresie nu se regenereaza suficient noaptea, iar ziua sunt somnolente si lipsite de energie. Pentru a regla aceste cicluri diurne ale temperaturii corpului si pentru a elimina depresia, dormiti noaptea la o temperatura mai scazuta decat sunteti obisnuiti (18-19 grade Celsius). Dimineata, pentru a creste la loc temperatura corpului, faceti cateva exercitii fizice si un dus cald, ceea ce duce la un tonus psihic mai bun. Este un tratament de urmat mai ales in timpul sezonului rece, cand corpul si psihicul sunt mai sensibile la variatiile de temperatura.

Respiratia

Este direct afectata de starile de depresie. Exista deja multe studii care pun in evidenta faptul ca persoanele ce sufera de aceasta tulburare au aproape intotdeauna o respiratie superficiala, intrerupta, cu un volum foarte mic. Atunci se pune intrebarea: Oare corelatia inversa nu functioneaza? Adica, o respiratie "educata", devenita mai ampla si mai profunda, nu va aduce dupa sine o stare psihica tot mai buna? Rezultatele testelor practice sunt extrem de incurajatoare in acest sens. Dobandirea unei respiratii lente, ample, care sa foloseasca intreaga capacitate pulmonara, antrenand si lobii inferiori, nu doar cei superiori ai plamanilor, duce gradat la o imbunatatire substantiala a starii emotionale a celor care sufera de depresie. In acest sens, este recomandata respiratia completa (care coboara pana in abdomen), pe care am prezentat-o de mai multe ori in paginile revistei noastre, motiv pentru care nu o vom mai relua acum.
Pentru efecte antidepresive mai rapide, vom prezenta insa un alt exercitiu simplu de respiratie, asa-numita "respiratie tip ras". Intinsi pe spate si relaxati, inspirand cat mai adanc, lasam abdomenul sa se umfle cu aer. Dupa ce inspiram, pastram aerul in plamani cat mai mult posibil, dar fara sa apara vreo stare de jena, dupa care il expiram sacadat pe gura, rostind silaba "ha". Cu alte cuvinte, atunci cand vom expira aerul din plamani, vom emite sacadat un "ha ha ha", care - vom vedea - nu rareori se transforma, fara voie, intr-un ras veritabil, nefortat. Facut cate 10-15 minute, de doua ori pe zi, acest exercitiu are efecte emotionale foarte bune, activand un mecanism neurologic ce are ca efect final stimularea zonelor din creier care raspund de producerea starilor de optimism si de vioiciune.

Homeopatia

Reputatul homeopat roman dr. Sorin Cadar, prezent in paginile revistei noastre intr-un amplu interviu publicat recent, este de parere ca tratamentul cu remedii homeopatice are eficienta in peste 70% din cazurile de depresie. Din pacate, acest tip de tratament nu poate fi administrat personal, ci numai sub indrumarea medicului specialist, el fiind cel mai in masura sa identifice cauzele acestei tulburari si sa aleaga dintre sutele de remedii si de dilutii pe cea mai buna. Cert este ca remediile homeopatice sunt adesea mai puternice, mai nuantate ca efect si total lipsite de efecte adverse, in raport cu medicamentele de sinteza antidepresive. Unele dintre acestea au efect de "ecranare", adica pur si simplu estompeaza trairile psihice negative, dand ragaz pacientului sa se regaseasca si sa depaseasca singur starea de depresie. Alte preparate homeopate regleaza activitatea hormonala, imbunatatesc somnul sau pur si simplu regleaza activitatea sistemului nervos central, ceea ce conduce treptat la ameliorarea starii psihice a pacientului. Adresati-va, asadar, fara ezitare, unui medic homeopat, daca doriti un tratament simplu si eficient impotriva depresiei, care sa va sustina timp indelungat, fara a genera efecte adverse.

Atitudinea interioara

Este esentiala, nu doar pentru depasirea starilor de depresie, ci si pentru impiedicarea exasperantelor recidive. Cel mai usor se poate face aceasta schimbare de atitudine prin consultarea unui psiholog, care va va ajuta sa constientizati cauzele ce au condus la aparitia depresiei si, de asemenea, va va ajuta sa corectati comportamentele si atitudinile interioare gresite, care v-au "impins" in aceasta situatie.
Pentru cei deschisi spre religie, rugaciunea zilnica, participarea la slujbele colective sunt de un real ajutor. Exista, de altfel, nenumarate studii statistice care arata ca persoanele profund religioase sunt practic imune la o serie de tulburari din sfera psihicului, inclusiv la depresie. Aceasta imunitate nu apare, insa, la persoanele cu o religiozitate de suprafata sau fanatice, la care depresia isi schimba doar forma de manifestare, fara a disparea de fapt.