Sfaturi de prim-ajutor

Redactia
Sfaturi de prim-ajutor. Scrantituri.... Simptome: Scrantitura se intampla mai ales la glezna sau la incheietura mainii, in urma unei caderi sau a unei miscari gresite. Durerile foarte puternice blocheaza membrul atins, care se umfla si apoi se invineteste. . Ajutoare: Repausul absolut al membrului...

Sfaturi de prim-ajutor

Scrantituri...

Simptome: Scrantitura se intampla mai ales la glezna sau la incheietura mainii, in urma unei caderi sau a unei miscari gresite. Durerile foarte puternice blocheaza membrul atins, care se umfla si apoi se invineteste.
Ajutoare: Repausul absolut al membrului vatamat. Comprese cu apa rece amestecata cu alcool camforat. Asezati bolnavul in pat, cu piciorul ridicat pe o perna. Nu faceti masaje fara avizul medicului.

Contuzii...

Cauzele: Lovitura care produce o umflatura fara rana aparenta.
Simptome: Durere, umflare, pata violeta care va deveni verzuie, apoi galbena.
Ajutoare: Comprese cu apa sarata, apa cu alcool camforat sau apa curata. Acoperiti locul cu un strat de tifon, strans puternic de un bandaj.
Pentru contuziile capului, toracelui, pantecelui, intindeti bolnavul si tineti-l nemiscat pana la sosirea medicului; aceste loviri sunt adesea grave.

Apoplexie...

Simptome: Cadere urmata de pierderea cunostintei.
Ingrijiri: Asezati bolnavul la aer sau intr-o odaie spatioasa; scoateti gulerul, cureaua etc.; asezati-l cu capul descoperit si ridicat mai sus, puneti-i lipitori in dosul urechilor; comprese reci la cap si cataplasme cu mustar pe picioare. In lipsa cataplasmelor, bai calde la picioare sau frictiuni energice. Feriti-va sa nu opariti bolnavul, care nu simte nimic.