90% dintre romani se opun mineritului cu cianuri la Rosia Montana

Ion Longin Popescu
Internetul spune adevarul: 90% dintre romani se opun mineritului cu cianuri la Rosia Montana.

Comisia pentru amenajarea teritoriului, administratie publica si echilibru ecologic a Parlamentului Romaniei lucreaza in momentul de fata la o propunere legislativa pentru schimbarea procedurii de aprobare a proiectelor mari de minerit. Scopul este acela de a transfera aprobarea sau respingerea unor asemenea proiecte de la Guvern la Parlament. Comisia intentioneaza sa supuna proiectul de lege la vot, la finalul acestui an. Dupa o vizita recenta la Rosia Montana, comisia parlamentara a deschis un "Forum" pe pagina sa web (www.cdep.ro), invitand publicul sa-si spuna parerea despre proiectul minier pe baza de cianuri, propus de Gold Corporation. Oricine, de oriunde, este invitat sa participe. Publicam o selectie din voturile "impotriva" care, pana la data la care am realizat aceasta pagina, reprezentau circa 90% din totalul opiniilor exprimate pe site. Aceste voturi dezvaluie maturitatea exceptionala a societatii civile romanesti.

"Acceptarea acestui proiect
ar produce consternare in Uniunea Europeana"


"Acceptarea acestui proiect ar ilustra coruptia din Romania si ar valida metodele criminale folosite pentru a avansa. Ar produce consternare in Uniunea Europeana. In proiectul de la Rosia Montana viitorul este pus in paranteze. Schema proiectului se bazeaza pe termene scurte prin excelenta, si este ireversibila. Propunerea Rmgc mai degraba intarzie gasirea unei solutii de dezvoltare durabila pentru Rosia Montana, si mareste enorm problema de acolo, pana la punctul in care devine insolvabila." (Ian Crook)

"De ce canadienii doresc sa ne distruga
vestigiile noastre istorice si
sa ne otraveasca mediul?"


"Canada este o tara uriasa, cu resurse minerale fabuloase. De ce nu se preocupa canadienii de promovarea si dezvoltarea tinuturilor lor nelocuite din Nord si doresc sa ne distruga vestigiile noastre istorice si sa ne otraveasca mediul? Ce vreti sa le lasam mostenire copiilor si nepotilor nostri? O Sahara uriasa? La ce le vor folosi bancnotele?" (Mihai Ghinda, Bucuresti)

"Daca veti aproba acest proiect, sper sa va gasiti
odihna numai in scaunul electric!"


"Banul conduce in tara asta, si unii vor sa se imbogateasca punandu-ne pe noi, cei multi, sa le suportam mizeriile. Domnilor guvernanti, daca veti aproba acest proiect, sper sa va gasiti odihna numai in scaunul electric!" (Sergio, student)

"De la o vreme, noi, romanii, avem tendinta sa vindem tot,
inclusiv sufletele noastre, daca s-ar putea"


"Intrebarea corecta ar fi: "Sunteti de acord ca unii sa castige de pe urma proiectului Rosia Montana, si noi toti sa avem ceva de pierdut"?. Nu! De la o vreme, noi, romanii, avem tendinta sa vindem tot, inclusiv sufletele noastre, daca s-ar putea. Intotdeauna se gasesc altii care sa ne administreze mai bine resursele. Nimeni de fapt nu investeste nimic. Sub pretextul marilor investitii, vindem tot pe nimic." (Radu Mihai, student la Arhitectura, Bucuresti)

"In Canada, Rmgc nici macar n-ar indrazni
sa propuna un proiect cum este Rosia Montana"


"Domnilor parlamentari, nu v-ati saturat sa traiti intr-o Romanie paralela? Aici, in Canada, Rmgc nici macar n-ar indrazni sa propuna un proiect cum este Rosia Montana. Dumneavoastra aveti ocazia sa schimbati Romania in bine. Incercati." (Dan Mihalache, Toronto, Canada)

"Ganditi-va la cate voturi pierdeti la anticipate"

"Dragi alesi, marea majoritate a celor care v-au votat sunt impotriva proiectului de la Rosia Montana. Ganditi-va la cate voturi pierdeti la anticipate. Daca aceasta incertitudine asupra proiectului continua, cred ca cel mai potrivit ar fi sa organizam un mars de protest in fata Camerei Deputatilor, in curand." (Florin)

"Sper ca intrarea in Ue va insemna stoparea acestui proiect"

"Nu sunt de acord cu distrugerea patrimoniului arheologic si propunerea canadienilor de a inlocui galeriile romane pierdute in procesul exploatarii cu niste replici... 3D, mi se pare o gluma sinistra. Nu pot sa nu observ cum compania canadiana foloseste metode tipic comuniste. Cel mai cinic mi se pare ca vorbeste de dezvoltare durabila intr-o zona care, in cativa ani de exploatare, urmeaza sa se transforme intr-un desert otravit. Nu pot decat sa sper ca intrarea in Comunitatea Europeana va insemna stoparea acestui proiect." (Liliana)

"Rusine ca se manjesc cu spaga"

"Este inacceptabil si rusinos pentru noi sa ne arate Europa cu degetul in privinta grijii noastre pentru natura! Si inca ceva: cei ce sunt de acord cu exploatarea oare nu stiu ca aurul este un zacamant care nu se reface? Ce lasam urmasilor nostri? Rusine ca se manjesc cu spaga si gasesc scuze atat de stupide, pentru a realiza... (nici nu-i pot scrie numele! Mi-e rusine!!!)" (Gabi M.)

"Se doreste stergerea istoriei poporului roman"

"E vorba de un proiect criminal, care trebuia oprit acum 7 ani. Galeriile romane din masivele Orlea si Carnic vor fi distruse. Se doreste stergerea istoriei poporului roman. Cum si-a permis canadianul "Gabriel" sa plateasca si apoi sa dezradacineze oamenii locului? In ce tara traim?" (Candea A. Romeo, Galati)

"Cu ce vom ramane? Doar cu desert si oameni saraci"

"Dar ce este mineritul mai breaz decat cercetarea, de exemplu, de nu trebuie "lasat sa moara"? E logic ca mineritul din zona Rosia oricum o sa moara, ca doar se termina si muntii aia, dupa ce ii duc canadienii peste mari si tari. Cu ce vom ramane dupa aia? Nici macar cu case, pamant si paduri, ci doar cu desert si oameni saraci, dusi de la casele lor, sa se chinuie printre straini. O sa trebuiasca sa platesc eu impozite mai mari, ca sa poata sa fie "asistati social" niste oameni care acum au gospodariile lor. Or sa stea canadienii sa-i mangaie pe cap, dupa ce isi termina jaful? Hai sa fim seriosi!" (Ionut)

"Un flux de turism enorm"

"Alternative la proiectul minier: 1. Intoarcerea la legalitate in Rosia Montana si permiterea altor activitati economice decat mineritul. Saracia de azi de la Rosia Montana e una artificiala, pentru ca proiectul Rmgc sa se prezinte astfel drept singura solutie; 2. Turism industrial/minier, ecoturism. Reclama facuta involuntar de catre Rmgc zonei ii va asigura Rosiei un flux de turism enorm, odata ce se va stopa jaful numit proiectul minier Rmgc; 3. Proiecte de infrastructura (co)finantate din fonduri Ue; 4. Proiectul de reabilitare a zonelor miniere al guvernului Romaniei (deja existent, dar nu la Rosia Montana) s.a.m.d." (Hans Hedrich, Sighisoara)

"Contractul dintre Rmgc si statul
roman nu face exceptie de la "regula"
mizerabila a aranjamentelor postdecembriste"


"Fara sa cunosc prea multe detalii, cred ca contractul dintre Rmgc si statul roman nu face exceptie de la "regula" mizerabila a aranjamentelor din afacerile postdecembriste de "mare rasunet" (si "tun-et"). Locurile de munca nu cred ca vor fi atat de multe si bine platite pe cat spun unii si le place unora sa creada. Hartia suporta multe, dar realitatea poate fi total diferita. Curaj, si nu va lasati impresionati de bani, ca ei pot ascunde lucruri neplacute pentru viitorul copiilor nostri!" (Alexandru Rusete, student)

"Proiectul Rmgc este un atentat la siguranta nationala"

"In orice tara civilizata, un proiect ca acesta ar avea sanse minime sa se realizeze. Dupa parerea mea, proiectul este un atentat la siguranta nationala in general, si in mod special, un atentat la viata locuitorilor muntilor Apuseni. Guvernul trebuie sa investeasca bani in promovarea agroturismului in zona. Eu si prietenii mei suntem dispusi sa investim si vom sprijini orice efort de protejare a mediului in Muntii Apuseni." (Ovidiu, Cluj-Napoca)

"Mult succes, cat mai departe de Romania"

"Folositi cianura la dvs. in Canada!!! Rosia Montana poate si trebuie sa fie salvata si prin alte metode. Nu-i intoxicati pe romani cu reclame la tv, pe care nici o fetita de gradinita nu le crede. Va doresc mult succes, cat mai departe de Romania!" (Ioana, eleva, Arad)

"Modelul tanzanian"

"Alan Hill, presedintele companiei "Gabriel", a declarat in presa ca in lupta cu opozitia de la Rosia Montana va aplica modelul tanzanian. Aceasta expresie se refera la un notoriu incident petrecut in zona Bulyanhulu din vestul Tanzaniei, in august 1996. Sutton Resources, o companie miniera canadiana, a stramutat fortat sute de mii de mineri artizani si fermieri, impreuna cu familiile lor, pentru a dobandi controlul asupra zacamintelor de aur din zona. In perioada acestor evacuari fortate, au iesit la lumina serioase acuzatii, potrivit carora 50 de mineri artizani au fost ucisi, dupa ce au fost ingropati de vii in galeriile de mina. In martie 1999, Barick Gold Corporation a preluat zacamantul Bulyanhulu, care a fost dezvoltat sub administrarea lui Alan Hill. Iata cine vrea dezvoltare la Rosia Montana!" (Carmen, Rm. Valcea)
Nu uitati: Camera Deputatilor asteapta opinia dvs. pe www.cdep.ro



Lui "Gabriel" ii fuge "Mediul" de sub picioare

1 Agentia pentru Protectia Mediului Alba (Apma) este prima institutie guvernamentala din Romania care la presiunea organizatiilor neguvernamentale recunoaste ca a gresit in privinta Rosiei Montane. Mai mult decat atat: isi indreapta cu grabire greseala! In urma reanalizarii documentelor depuse de 17 organizatii de mediu, "Comitetul Special" al Apma a luat decizia finala de a supune Planul de Urbanism Zonal (Puz) al Rosiei Montane evaluarii de mediu. Dupa ce, in mod ilegal (incalcand H.G. 1076/2006), aceeasi agentie aprobase Planul de Urbanism Zonal in favoarea companiei "Gabriel", considerand ca nu e necesara evaluarea impactului asupra mediului, iata ca la presiunea societatii civile, legea e repusa in drepturile ei tocmai cand, sigur pe sine si de un optimism arogant, directorul companiei anuntase mediile de afaceri din Sua ca proiectul a ajuns "in linie dreapta, exploatarea putand fi demarata anul viitor". Pe scurt, aprobarile date lui "Gabriel" in 2002, pe care compania conta "la nemurire", nu mai sunt de actualitate in 2006, cand responsabilii cu Mediul in judetul Alba descopera ca proiectul Rmgc face posibila "afectarea Zonei Centrale Istorice Rosia Montana" si, in consecinta, trebuie regandit. Decizia de la Alba-Iulia va avea drept prima consecinta suspendarea de catre Ministerul Mediului a emiterii Acordului de mediu, pentru care s-au organizat dezbateri publice in vara trecuta. Practic, pentru noul Puz sunt necesare alte consultari publice, alte consultari cu Ungaria (cosmarul lui "Gabriel"), alt raport de mediu. Trebuie facute noi anunturi, urmate de perioade in care publicul va putea sa-si spuna parerea. Pe scurt, o lovitura grea primita de compania canadiana, tocmai cand se astepta mai putin. Si o dovada in plus ca, daca s-ar fi aplicat legea chiar de la inceput, proiectul din Apuseni ar fi devenit de mult doar o amintire neplacuta.
2 Juristii ecologisti isi ofera gratis serviciile rosienilor. Partidul Ecologist Roman isi continua in forta lupta pentru salvarea Rosiei Montane. Dupa deplasarea in Apuseni, impreuna cu Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor (de la care se asteapta zilele acestea primul raport serios si nepartinitor despre situatia din Rosia), Petru Lificiu, presedintele partidului, a convocat recent o conferinta de presa in cadrul careia a facut un anunt important: juristii ecologisti vor apara gratis in instanta dreptul de proprietate al celor doua mii de locuitori din Rosia Montana! Aurul din Rosia Montana goneste mii de oameni din casele lor", a spus Petru Lificiu. "In urma cu noua ani, viata acestei asezari mirifice s-a oprit in loc. Nu se mai fac investitii, constructiile sunt interzise, pana si doctorul si-a mutat cabinetul. Nici iarba nu mai creste. Mii de oameni din Rosia, Bucium, Abrud si Campeni se gandesc cu groaza la clipa in care ar putea fi siliti sa-si ia adio de la locurile in care s-au nascut. Daca mai marii tarii nu-si apleaca urechile la strigatele lor de disperare, o vor face avocatii Per, care-i vor incuraja sa reziste, fiindca, in cele din urma, dreptatea va triumfa. Proiectele de dezvoltare durabila vor lua locul companiei "Gabriel". In acest context, ecologistii germani si romani instituie un consistent premiu pentru cel mai bun proiect conceput de un ziarist, ca solutie de dezvoltare alternativa durabila la Rosia Montana."
Detalii pe site-ul: www.ecologistii.ro