Bucatarie olandeza

Redactia
Supa de praz.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 tulpini mari de praz, 50 g unt, 3 cartofi curatati de coaja si taiati felii, 3/4 l zeama concentrata de carne de pasare, sare, piper negru macinat, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 375 ml smantana, 3 linguri patrunjel verde tocat, frunzulite de patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se indeparteaza varfurile verzi de praz, se spala bine tulpinile, se taie in doua pe lung si pe urma fasii subtiri.
Se topeste untul - intr-o oala mai mare -, la foc mic, si se dunstuieste in el prazul, pana ce se inmoaie (fara sa se rumeneasca). Se adauga cartofii si zeama de carne, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet 15-20 de minute, ca sa se inmoaie legumele.
Se trec legumele si zeama printr-o sita fina sau se mixeaza in robotul de bucatarie, se incorporeaza frisca in pireul astfel obtinut si se tine supa 2-3 ore la rece.
Inainte de a o servi, se adauga patrunjelul tocat, se toarna in boluri mai mici si se garniseste cu frunze de patrunjel verde.

Rotite de cascaval pane

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 salata verde, 2 andive, 125 g cascaval afumat (sul) curatat de coaja si taiat rondele, 1-2 oua batute, 50-75 g pesmet alb. Pentru sosul vinegreta: 2 linguri zeama de lamaie, 8 linguri ulei de masline, sare si piper negru macinat.
Mod de preparare:

Se spala salata si andivele, se desfac frunzele, se zvanta, se pun - separat - in doua servete de bucatarie si se tin la frigider cel putin o ora.
Se prepara sosul vinegreta, amestecand bine toate ingredientele.
Se dau, pe rand, prin sosul de vinegreta frunzele de salata si de andive si se aranjeaza pe un platou adanc, cele de salata verde pe margini, iar andivele la mijloc, si se pun, din nou, la frigider.
Se-ncinge uleiul intr-o cratita, pana la 180gr. (la aceasta temperatura, pesmetul se rumeneste in 60 de secunde).
Se ia cascavalul din frigider, se taie in 8 felii groase de 1/2 cm, care se dau mai intai prin oul batut si pe urma prin pesmet. Se prajesc circa 2 minute in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos, dar nu trebuie lasate sa se incinga prea tare, ca sa nu se faramiteze stratul de pesmet.
Se scurg rotitele de cascaval pe hartie absorbanta, se aseaza peste frunzele de salata si andive si se servesc imediat. Rotitele de cascaval panE se pot servi dupa felul principal, sau ca aperitiv, langa un pahar cu vin rosu.

Jambon afumat cu sos picant

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii a 200 g jambon afumat (taiat felii), 40 g unt, 3 linguri ulei de masline, 2 lingurite codite de ceapa verde taiate rondele. Pentru sosul picant: 1/2 ceapa taiata marunt, 150 ml vin alb sec, 4-6 frunze de tarhon tocate marunt, 150 ml zeama concentrata de carne de vita, 4 linguri pasta de tomate, 150 ml smantana, 25 g unt taiat cubulete, frunze de tarhon pentru garnisit.
Mod de preparare:

Pentru sos, se pun intr-o craticioara ceapa, vinul si tarhonul tocat, se amesteca, se pun pe foc si se fierb, pana ce scade vinul la aproximativ 2 linguri.
Se adauga zeama de carne si pasta de tomate, se acopera cu un capac si se fierb o ora la foc mic, pana ce mai raman circa 150 ml de lichid. Se incorporeaza smantana si se lasa sa fiarba in continuare.
Se inlatura soriciul jambonului (daca exista) si se cresteaza din loc in loc marginea de grasime, ca sa nu se ruleze feliile.
Se-ncing intr-o tigaie mare untul si uleiul, se prajesc feliile de jambon, la foc slab, circa 5-6 minute pe fiecare parte, si se tin la cald.
Se trece sosul printr-o sita fina si se incorporeaza, incet, cubuletele de unt.
Se aseaza feliile de jambon pe un platou incins, se toarna peste ele sosul si se presara cu rondelele de ceapa verde (codite). Se garnisesc cu frunze de tarhon si se servesc imediat.

Dulciuri

Biscuiti cu ciocolata

Ingrediente (pentru cca 35 de bucati): unt pentru uns tavile, 75 g unt, 75 g zahar, 75 g zahar brun, esenta de vanilie, 1 ou batut, 125 g faina, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 75 g samburi de nuca taiati (ceva mai mare), 75 g ciocolata amaruie, taiata bucatele.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 190gr. si se ung 2-3 tavi.
Se pune untul intr-un castron, se freaca spuma, se adauga zaharul, putin cate putin, si pe urma esenta de vanilie si oul, amestecand intruna (incet).
Se incorporeaza faina si bicarbonatul (cernute), samburii de nuca si ciocolata.
Se ia cate putin din aluat si se formeaza - direct pe tava - gramajoare (o gramajoara = 2 lingurite cu aluat), lasand intre ele un spatiu de 2 cm. Se dau biscuitii la cuptor, se coc 10-12 minute, pana ce se rumenesc usor si se intaresc, si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Biscuitii se pot pune in cutii de plastic si se pot congela.