Cum Luptam Cu Bolile Sezonului Rece

Rodica Demian
Instructaj autumnal. Cum Luptam Cu Bolile Sezonului Rece.

Am intrat in ultima luna de toamna. Vremea rece bate la usa.
Sunati mobilizarea si puneti sub arme sistemul imunitar.



Mic scenariu cu anticorpi
Sistemul imunitar se compune din anticorpi, iar anticorpii sunt la fel ca si cainii de paza: docili cand sunt lasati in pace, dar fiorosi cand sunt provocati. Or, virusurile si bacteriile bazaie ca mustele pe la nasul lor. Iritati brusc, ei sfasie orice intrus din organism. Problema este: cum se pot transforma niste animale blande in spintecatori ucigasi? Foarte simplu: ele trebuie incitate si mentinute in stare de alarma.
Cine sunt preferatii virusurilor gripale?
Lumea este nedreapta: exista persoane de care orice virus gripal sau microb se izbeste ca de un zid, in timp ce altele zac in pat doar ca a stranutat cineva in autobuz. Iata ca vremea rece, neprietenoasa, bate la usa. Atunci cand simtim rece la picioare si ni se inroseste nasul, virusurile si bacteriile prospera: ele patrund in corp odata cu aerul inhalat, iau cu asalt mucoasa cailor respiratorii si se extind apoi in tot organismul.
Favoritii lor sunt persoanele care se simt vlaguite, obosite, extenuate si fara chef, persoane al caror sistem imunitar este asa de solicitat de incarcatura fizica si psihica, incat nu mai poate face fata si unei invazii virale. In acest moment, de final de toamna, virusurile trec la atac. Singura noastra sansa este sa ne calim si sa ne pregatim organismul pentru ca acesta sa reziste in perioada umeda si rece de iarna. Dar pentru asta trebuie sa incepem antrenamentul acum, inainte ca sezonul racelilor si gripelor sa-si faca aparitia.
Tremurati de frig!
Probabil ca aceia dintre dvs. care se sperie chiar si de cel mai mic curent vor reactiona vehement la acest sfat: iesiti din cand in cand, imbracati usor, pana-n fata usii, chiar daca afara crapa pietrele de ger. Tremuratul (de doar cateva minute) este un excelent antrenament al sistemului imunitar. El ne arata ca masurile de protectie ale organismului (cresterea temperaturii datorita miscarii) au fost declansate. Excitatiile scurte provocate de frig stimuleaza producerea masiva de anticorpi si punerea lor in stare de alarma. Si chiar daca acum in organism isi fac aparitia germenii bolii, trupele de aparare sunt pregatite sa se napusteasca asupra dusmanului.
Plimbati-va pe ploaie si vant
Si mai eficiente sunt plimbarile lungi pe ploaie si furtuna. Cu conditia sa fiti bine imbracati. In aerul rece de-afara organismul invata sa reactioneze rapid la schimbarile de temperatura, prin accelerarea sau reducerea irigarii cu sange. Dar expunerea indelungata la frig si, mai ales, frigul la picioare lasa cale libera virusurilor gripale: irigarea cu sange este mai redusa, iar acolo unde este sange putin, si numarul anticorpilor este redus, astfel ca pentru agentii patogeni, instalarea in organism devine o joaca.
Feriti-va de curent
Daunator este - in schimb - curentul din incaperile inchise. La acest tip de racire, organismul reactioneaza prea tarziu cu regularizarea irigarii sanguine. Urmarea: sistemul imunitar slabeste, iar virusurile gripale se pot extinde in voie.
Faceti dusuri alternative
Persoanele gripate mai tot timpul pot descoperi un adevarat izvor de sanatate: dusurile alternative - fierbinti si reci, practicate in fiecare dimineata. Socul rece este un stimulent de fiecare zi pentru sistemul imunitar. Toate celulele din organism se invioreaza cat ai bate din palme. Atentie insa: apa rece nu trebuie sa atinga niciodata pielea rece. Faceti inainte un dus cald/ fierbinte, pana cand o sa simtiti efectiv nevoia sa va racoriti. Atunci abia lasati jetul de apa sa curga de cateva ori pe picioare, brate, trup (in fata si in spate). Incepatorii ar trebui sa porneasca cu apa calduta, racind-o treptat - zilnic sau saptamanal -, pana cand vor putea suporta temperatura apei de la robinet.
Nu va lasati prada melancoliei
Daca toamna mohorata, certurile cu sotul, necazurile in dragoste sau alte necazuri va strica buna dispozitie, nu este exclus sa va mai pricopsiti si cu o gripa. Pentru ca durerea sufleteasca este deprimanta si pentru sistemul imunitar. S-a dovedit ca in astfel de perioade, imunitatea functioneaza cu incetinitorul, in timp ce atunci cand suntem bine dispusi si fericiti numarul anticorpilor creste substantial, iar ei sunt mult mai activi.
Deci: nu va lasati prada melancoliei, inconjurati-va de oameni veseli, distrati-va. In felul acesta o sa va simtiti mai bine atat dvs., cat si sistemul dvs. imunitar.
Faceti sport, dar moderat
Unii considera sportul o povara, altii - dimpotriva - nu se mai satura practicandu-l. Si unii, si altii gresesc. Antrenamentul fizic moderat este cel mai bun pentru sanatate, el intareste musculatura, circulatia si - descoperire mai recenta - sistemul imunitar.
Doar sa nu exageram. Sportul de performanta slabeste extrem de mult imunitatea. Din aceasta cauza, multi dintre sportivii de renume au fost adeseori scosi din lupta de o gripa neroada.
Numeroase studii au demonstrat ca in urma practicarii moderate a sportului, celulele anticorpi - chiar si in cazul cancerului - se inmultesc vizibil. Daca insa corpul este stors de puteri, numarul acestora scade mult sub indicele normal. Si atunci triumfa virusurile si bacteriile, care se pot extinde in organism dupa bunul lor plac.
Ideal este un antrenament de rezistenta o data la 2, 3 zile, dar fara sa ne dam sufletul. Formula ideala este: scadeti din valoarea maxima (la efort) a pulsului (180 de batai pe minut) varsta dvs. si veti afla care este limita pe care nu trebuie s-o depasiti pentru ca antrenamentul sa fie optim din punct de vedere imunitar.
Dormiti pe saturate
Organismul gaseste tihna necesara producerii masive de anticorpi doar in timpul noptii, pentru ca in timpul zilei este prea solicitat de combaterea dusmanilor care vor sa-l invadeze. De aceea, in special in sezonul gripelor si racelilor, este bine sa va odihniti cat mai mult, sa dormiti pe saturate.
Nu uitati vitaminele
Alimentatia variata n-a fost niciodata asa de importanta ca acum: sistemul imunitar are nevoie de toate componentele alimentelor ca material de constructii pentru productia in masa de anticorpi. Daca un singur material lipseste, productia stagneaza, chiar daca alte substante sunt excedentare. Ar fi bine ca si persoanele sanatoase sa-si "perfectioneze" acum alimentatia cu preparate bogate in vitamine.
Deosebit de importante sunt: vitaminele A, C, E si microelementele zinc si seleniu. Acestea apara organismul - deci si anticorpii - de distrugere, elimina substantele toxice (seleniul) si impulsioneaza producerea de anticorpi (zincul).
Solutii de urgenta
Uneori, nimic nu ne poate fi de folos: gatul ne ustura, nasul ne curge, vocea ne e haraita. Ar fi posibil ca un stimulent luat in doza mare (de ex. echinacea) sa previna raul, daca nu cumva este mai eficient vaccinul homeopatic cu Oscillococcinum sau bitterul suedez, care ne aduce alinare in orice situatie. Studiile facute au aratat ca bolnavii de gripa tratati cu Bitter suedez s-au vindecat mult mai repede decat cei care n-au urmat nici un tratament.
Cand trebuie sa chemam doctorul?
Medicul trebuie chemat cand:
- Febra depaseste 39,5C sau dureaza mai mult de trei zile.
- Apar dureri respiratorii, se-ntepeneste ceafa, apar palpitatii, crampe abdominale etc. Toate acestea pot fi semnele unor infectii grave.


Bio-Medica va recomanda:

Oscillococcinum inlocuieste
vaccinurile antigripale


Lumea medicala e in alerta: cu toate ca sezonul rece a sosit, specialistii occidentali nu reusesc sa produca una dintre cele trei tulpini de virusuri gripale necesare in productia de vaccinuri. Desi ne amageste ca vor veni in curand, Ministerul Sanatatii nu ne spune care este adevarata cauza a intarzierii vaccinurilor. Oricum, chiar daca ar veni in aceste zile, administrarea lor este tardiva. Nu mai e timp pentru vaccinarea a milioane de oameni, inainte ca virusurile gripei sa-si faca de cap. Doctorul Dan Sorin Cadar de la Clinica "Bio-Medica" ne sugereaza o alternativa demna de luat in seama, mult mai la indemana, mai ieftina si mai lipsita de riscuri decat vaccinul clasic: medicamentul homeopatic Oscillococcinum. Este primul medicament homeopatic din lume, se elibereaza fara prescriptie medicala, este cel mai bine vandut remediu in Franta, pentru tratarea starilor gripale. De altfel, este produsul homeopatic cel mai cautat pe timp de iarna si in Romania. Utilizarea sa prezinta un interes terapeutic curativ, contribuind la scurtarea fiecarei faze a bolii si la reducerea gravitatii acestora.
Oscillococcinum actioneaza in toate etapele bolii: preventiv (luati o doza pe saptamana, pe intreaga perioada de circulatie a virusurilor gripale), la inceputul starilor gripale (luati o doza de la primele simptome, apoi eventual de 2 sau 3 ori la interval de 6 ore) si in cursul starii gripale (luati cate o doza dimineata si seara timp de 1 pana la 3 zile). Daca simptomele persista peste 3 zile, este recomandabil sa consultati un medic.
Oscillococcinum, prin actiunea sa homeopatica, nu prezinta efecte secundare sau contraindicatii cunoscute, putand fi recomandat tuturor: femei gravide, sugari, copii, varstnici, persoane aflate in tratament polimedicamentos.