Videanu demoleaza Policlinica Coltea! Opriti-l!

Ion Longin Popescu
Nebunia demolatoare a primarului general al Capitalei continua.

Secondat de Liviu Negoita, primarul sectorului 3, d-l Adriean Videanu, fost activist Pcr de Videle, si-a pus in cap sa revolte intreaga suflare romaneasca prin actiunile sale de tip ceausist. Dupa distrugerea Podului Baneasa, monument de arhitectura din perioada interbelica, a pus ochii pe unul dintre cele mai frumoase edificii de la kilometrul zero, Policlinica Coltea (!). Este revoltator ca avem in fotoliul de primar general o persoana atat de lipsita de respect pentru monumentele de arhitectura ale Bucurestiului si pentru opinia publica. Policlinica Coltea are o istorie emotionanta: i-a adapostit si tratat pe aproape toti tinerii raniti de armata la Revolutia din decembrie 1989, dar i-a tratat si pe ranitii de la Plevna, din 1877, pe ranitii din Cadrilater, din 1913, pe ranitii din Marele Razboi pentru intregirea Patriei, din 1916-1918, ca si pe marii mutilati de la Cotul Donului, de la Paulis sau din Muntii Tatra, din 1940-1944. Ce doreste mercantilul personaj de la primarie sa construiasca in locul acestui monument ce contribuie la definirea fiintei si sufletului Bucurestiului? O parcare, stimati cititori! O parcare si, desigur, un bloc de otel si sticla de opt etaje, destinat afacerilor. Rechinii cu legaturi in politica damboviteana sunt adevaratii beneficiari ai acestei smecherii imobiliare, caci vor sa creeze un precedent pentru a distruge apoi centrul istoric al Bucurestiului.
Medicii de la Coltea protesteaza, afirmand ca demolarea edificiului este o mare greseala, si de aceea trebuie aparat cu vigoare de toti bucurestenii.
Cladirea a fost realizata in 1860, la initiativa doctorului Carol Davila, parintele medicinei romanesti, ca prima policlinica din Bucuresti. In acest fel, face parte din istoria medicinii romanesti si din istoria Romaniei. Integrata in stilul Spitalului Coltea, este fara indoiala un monument de arhitectura. Desi neingrijita, cladirea pastreaza un frumos stil arhitectonic romanesc traditional, in armonie cu majoritatea edificiilor din zona Pietei Universitatii. Nu demolarea, ci renovarea acestei cladiri monumentale ar trebui sa se afle in centrul preocuparilor unor primari cu o minima morala si cu un minim respect pentru trecutul natiei din care fac parte.
De notat ca demolarea Coltei a fost anuntata inca din anul 1999, dar nimeni n-a luat in seama aceasta aberatie. Reinnoita in 2001, autorizatia de demolare a fost tinuta la foc mic de predecesorul d-lui Videanu, Traian Basescu, de teama unui scandal cu guvernul Psd. Astazi, cand toti sacii sunt in caruta, incalcarea legii nu mai e o problema. Este vorba de legea din 2002 privind delimitarea si protejarea Centrului Istoric al Capitalei, conform careia spitalul si policlinica Coltea fac parte din zona protejata. In plus, nu exista nici un motiv plauzibil, in afara intereselor de grup, ca acest edificiu sa fie demolat. Ca de obicei, pozitia grupurilor civice nu este luata in seama de primaria generala. Grupul Civic Bucuresti, Asociatia Artrad, Asociatia Romana pentru Patrimoniu, organizatiile de arhitecti, personalitati din sfera culturii si artei, de la Academia Romana si de la Universitate, protesteaza viguros impotriva intentiei primarilor Videanu si Negoita. Luata hoteste si anuntata doar cu patru zile inainte de a se da lumina verde buldozeristilor, decizia privind Coltea ramane o rusine pe obrazul Bucurestiului. Puteti protesta si dv., cat mai repede, pe site-ul creat de agentia de presa "Romania News": http://www.romanianews.net/ modules.php?name=ePetitions&op

P.S. Nu uitati de Rosia Montana. Parerea dv. este asteptata de Camera Deputatilor la www.cdep.ro