"Cea mai veche biserica de lemn din Europa, aflata la 200 metri de manastirea Putna, moare in tacere"

Cititor Formula AS
Vatrimit acest mesaj in dorinta de a incerca - cu speranta ca voi reusi - a atrage atentia asupra unui simbol de credinta romaneasca de o inestimabila valoare: cea mai veche (atestata stiintific) biserica de lemn din Europa, aflata azi in mare impas si in pericol de a fi ruinata foarte curand, daca in continuare va fi ignorata starea de degradare in care se afla.

Este vorba de Biserica "Dragos Voda", aflata la circa 200 de metri de Manastirea Putna. Acest sfant lacas, scapat de focul si distrugerea turceasca, moare in tacere, victima carilor (cata ironie!) si neputintei de a obtine fondurile necesare unei restaurari salvatoare. Am aflat aceste detalii in timpul unei peregrinari in iulie, prin tinutul sfintelor lacase din Moldova. La Biserica al carei hram este Intrarea Maicii Domnului in biserica (pe 21 noiembrie) veti putea vorbi cu ingrijitoarea acestei bijuterii, d-na muzeograf Croitoru Erica, o persoana extrem de documentata, care va poate spune in detaliu despre lupta sustinuta, dar si incredibilul esec cu care se confrunta in dorinta de a salva locasul mai sus amintit. Incerc si eu sa deschid un drum, care ar putea sa ajute la salvarea bisericii. Nu traiesc in Romania si sunt destul de ignoranta in ce priveste orice procedura oficiala care ar fi de folos acestui scop, dar poate dvs., cei care pastrati inca in suflet grija pentru mostenirea romaneasca autentica, cei cu dragoste de Dumnezeu, veti gasi forta si timpul si solutii care sa salveze aceasta biserica. Nu e in zadar. Este de ajuns sa mergeti acolo si veti simti harul si divinitatea acestui loc, in aerul pe care il respirati. Ce te copleseste acolo nu este bogatia caracteristica multor biserici, ci dimpotriva, simplitatea, tacuta modestie, autenticitatea care se impotriveste timpului. Parca totul in acest loc este creat sa nu iti distraga atentia de la ceea ce este cel mai important: apropierea si starea de comunicare cu Dumnezeu, intr-o forma originara, pura si directa.
Va rog, luati legatura cu d-na Croitoru Erica, si sa incercam cu totii a o ajuta in salvarea acestei Sfinte Biserici. Sunt sigura ca ceea ce va va spune, precum si incapatanarea cu care refuza sa se lase invinsa, vor trezi in dvs. aceeasi neliniste si dorinta de a intreprinde ceva, ca cea care m-a cuprins pe mine, familia mea si prietenii nostri, cu care am vizitat acest loc sfant. Daca se va crea un cont special pentru aceasta biserica, o modalitate relativ usoara si sigura pentru a trimite donatii, va rog aveti amabilitatea de a ma informa pe adresa de e-mail, pentru a incerca, in masura in care este posibil, sa obtinem ajutoare de la cine va binevoi a sustine aceasta cauza nobila si aici, peste Ocean.
Cu speranta ca aceasta scrisoare va gasi ecou in sufletele tuturor, va multumesc anticipat.
Florentina Coca - Wayne, Ny, Usa,
e-mail: acoca@optonline.net

(Eventualele ajutoare pot fi expediate in contul Fundatiei "Formula As", cu mentiunea "Pentru Dragos Voda". Sumele vor fi facute publice in revista.)



Biserici din Bucuresti cu Sfinte Moaste (Ii)

Biserica "Sf. Spiridon": Particele dinmoastele Sf. Spiridon (12 dec.).

Biserica "Sf. Nicolae - Mihai Voda": Particele din moastele Sfintilor Cuv. Parascheva (14 oct.), Nicolae (6 dec.), Teodora de la Sihla (7 aug.), Teodor Tiron (17 febr.), Haralambie (10 febr.), Andrei (30 nov.), Nifon (11 aug.), 40 de Mucenici (9 mar.), Spiridon (12 dec.), Mercurie (25 nov.), Stefan (27 dec.), Sava (5 dec.), Eustatie (20 dec.), Auxentiu (13 dec.), Xenia Potrovna (11 ian. si 29 aug.), Mc. din Sinai si Rait (14 ian.), Sf. Necunoscut de la Manastirea Neamt (praznuit a doua duminica de la Pogorarea Sf. Duh), Trifon (1 febr.), Anastasie (5 dec.), Mc. Panaghiotis, Dionisie Zakintos, Teofil cel Nebun pentru Cristos, Dimitrie Izvoratorul de Mir (26 oct.), 14000 de Prunci ucisi de Irod (29 dec.), Stelian (26 nov.), Ciprian si Iustina (2 oct.), Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt (5 aug.), 7 Tineri din Efes (4 aug. si 22 oct.), Ioan Botezatorul (7 ian., 24 iun. si 29 aug.), Teodor Stratilat (8 febr.), Clement al Romei (24 nov.), Ignatie Zagorski, Haralambie (10 febr.), Mc. Sevastiana (24 oct.), Mc. Revocatus (1 febr.), Mc. Pomponius (1 febr.), Constantin si Elena (21 mai), Ana (9 sept.), Mc. Prov. Tarah si Andronic (12 oct.), Sf. Trei Ierarhi (30 ian.).

Biserica "Sf. Nicolae" - Rusa, a studentilor: Particele din moastele Sf. Siluan Athonitul (24 sept.), Sf. Nicolae (6 dec.) si Sf. Andrei (30 nov.).

Biserica Sf. Silvestru: Particica din moastele Sf. Silvestru (2 ian.).

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Precupetii Noi: Particica din moastele Sf. Pantelimon (27 iul.).

Biserica "Sf. Vasile": Particele din moastele Sfintilor Trifon (1 febr.), Haralambie (10 febr.), Teodor Tiron (17 febr.), Gheorghe (23 apr.), Mc. Paraschevici (26 iul.), Elefterie (15 dec.), 2 Sf. Necunoscuti (praznuiti in duminica a doua dupa Pogorarea Sf. Duh), Sf. Ioan Botezatorul (7 ian., 24 iun., 29 aug.).

Biserica "Sf. Antonie cel Mare": Particele din moastele Sfintilor Pantelimon (27 iul.) si Antonie de la Iezeru - Valcea (23 nov.).

Biserica Boteanu: Particele din moastele Sf. Ioan Iacov Hozevitul de la Neamt (5 aug.).

Biserica "Sf. Nicolae si Sf. Parascheva - Sf. Vineri Noua": Particele din moastele Sf. Cuv. Parascheva (14 oct.), Nicolae (6 dec.), Haralambie (10 febr.) si Mc. ucisi in Sinai si Rait (14 ian.).

Biserica "Iancu-Vechi": Particele din moastele Sfintilor Eustatie Plachida, Teopisti, Agapie si Teopist (20 sept.).

Biserica "Icoanei": Particele din moastele Sfintilor Mc. ucisi in Pustiul Hozevei, Dreptul Ghedeon, Alexandru (30 aug.), Modest (18 dec.), Trifon (1 febr.) si Stelian (26 nov.).

Biserica Stavropoleos: Moaste ale Sfintilor Andrei (30 nov.), Pantelimon (27 iul.), Vasile cel Mare (1 ian.), Teodor Stratilat (8 febr.), Ignatie Teoforul (20 dec.), Haralambie (10 febr.), Sf. Ap. Petru (29 iun.).

Biserica "Sf. Andrei": O particica din moastele Sf. Andrei (30 nov.).

Biserica "Dichiu": Particele din moastele Sfintilor 40 de mucenici (9 mar.), Cuv. Parascheva (14 oct.), Stefan (27 dec.) si Ioan cel Nou de la Suceava (2 iun.).

Biserica "Sf. Mc. Mercurie": Parte din capul Sf. Mercurie (25 nov.).

Biserica Schitului Darvari: Particele din moastele Sfintilor Ioan Gura de Aur (30 ian. si 13 nov.), 40 de Mucenici (9 mar.), Haralambie (10 febr.), Ignatie Teoforul (20 dec.), Elefterie (15 dec.), Gherasim de la Iordan (4 mar.), Mc. Candid (21 ian.), Mc. ucisi in Sinai si Rait (14 ian.), Mc. Prov. Tarah si Andronic (12 oct.), Sf. Ambrozie (7 dec.), Alexie (17 mar.), Cuv. Parinti ucisi in Manastirea Sava (20 mar.), Sf. Siluan Athonitul (24 sept.).

Biserica "Sf. Alexie": Particele din moastele Sfintilor Pantelimon (27 iul.), 40 de Mucenici de la Sevasta (9 mar.), Onufrie cel Mare (12 iun.).

Biserica Manastirii Radu Voda, a Seminarului teologic: Particele din moastele Sfintilor Nectarie (9 nov.), Policarp (23 febr.), Ioan Botezatorul (7 ian., 24 iun. si 29 aug.).

Biserica "Sf. Treime" - Delea Veche: Particele din moastele Sfintilor Spiridon (12 dec.) si Haralambie (10 febr.).

Biserica "Sf. Nicolae": Particica din moastele Sf. Grigorie de Nazianz (25 si 30 ian.).

Biserica "Sf. Pantelimon": Particica din moastele Sfantului Pantelimon (27 iul.).

Biserica "Sf. Ambrozie" - Aparatorii Patriei Ii: Particele din moastele Sfantului Ambrozie (7 dec.).

Biserica Podeanu: Parte din moastele Sf. Apostol Simon Zilotul (10 mai), ocrotitorul familiei.