Leacuri populare rusesti

Redactia
Cum vindecau samanii siberieni.


Constipatia

Este o suferinta frecventa, greu de vindecat cand devine cronica. Nenumaratele laxative de la farmacii fac uneori mai mult rau decat bine, ducand la obisnuinta si la lenevirea intestinului.
Medicina populara avea numeroase metode naturale pentru a o trata. Desigur, o dieta nepotrivita este cauza principala a constipatiei cronice. Excesul de carne si fainoase provoaca constipatia, in timp ce vegetalele si fructele produc un peristaltism normal. Dar nimeni nu trebuie sa se astepte la miracole rapide, constipatia cronica este o boala rebela, mai ales daca a fost agravata prin folosirea indelungata a laxativelor farmaceutice.

Reguli generale

Vindecatorii insistau asupra eliminarii tuturor bauturilor calde, precum si a celor care contineau tanin: ceai, cafea, din prima categorie; vin rosu, cacao, din cea de-a doua.
Erau interzise fainoasele (painea alba, cartofi, orez, produse de franzelarie). Vara, se recomandau legume proaspete, rosii, salata, varza etc., mancate reci, alimentele calde provocand constipatia. Painea trebuie sa fie de secara sau integrala, iar mierea sa inlocuiasca zaharul.
O viata sedentara provoaca constipatia. Daca din lipsa de timp nu putem face miscare, trebuie facute urmatoarele exercitii:

Stand culcat, ridicati trunchiul in pozitia asezat, fara ajutorul bratelor. Se face de 20-30 de ori dimineata, la desteptare.

In picioare, cu mainile pe solduri, va lasati pe vine. Repetati miscarea de 20-30 de ori, dimineata.

Culcat pe pat, masati abdomenul cu un prosop infasurat pe brat, de 10 ori partea dreapta de jos in sus. De 10 ori partea stanga, de sus in jos. Exercitiile ar trebui sa devina o practica permanenta, chiar dupa obtinerea unor rezultate bune.
Laxative: singurul laxativ recomandat de medicina populara siberiana era o infuzie de frunze de alexandrina (Folia Alexandrina Sennae), care provoaca scaunul fara sa creeze obisnuinta. Modul de preparare: se pune o lingura de frunze uscate intr-un pahar cu apa rece si se bea dupa 12 ore, dimineata. Laxativul poate fi utilizat de doua ori pe saptamana, de trei ori in cazuri rebele.
O cura de sezon: indicata pentru cazurile cronice.
Un manunchi mic de patlagina (Plantego lencolata), bine spalata, dar nu frecata, se fierbe cu doua pahare de apa, timp de 10 minute. Se raceste si se strecoara. Tot acest lichid se bea rece in cursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 30 de zile (in Rusia se facea in luna mai) si se spunea ca eficacitatea lui dureaza 11 luni, dupa care poate fi repetat.
Se fierbe o lingura de samanta de in sfaramata (sau orez, sau ovaz) in patru pahare cu apa, si se strecoara. Se adauga o lingura de sare si doua linguri de ulei vegetal (de in sau masline). Aceasta compozitie era introdusa in intestin, cat de fierbinte se putea suporta.
Unii practicieni recomandau urmatoarea metoda de curatire:

in prima zi, se folosea o cantitate de apa cum s-a descris mai sus;

a doua zi, aceeasi compozitie, in cantitate dubla, se instila foarte incet. Urma o zi de pauza;

a patra zi, se introducea de patru ori cantitatea de lichid, procedand extrem de incet, si apa trebuia sa fie retinuta cat mai mult. Pe timpul acestui tratament, pacientul trebuia sa consume numai lichide. Se spunea ca aceasta cura, repetata lunar de sase ori, dadea rezultate chiar in cazul constipatiilor cronice.
Tratamentul cu ulei vegetal: o jumatate de pahar de ulei vegetal (de masline) trebuie introdus in rect cat mai adanc, cu ajutorul unei canule. Repetat de mai multe ori seara, acest tratament ducea la regularizarea ritmului intestinal.
Suplimente ale dietei:

Se toaca marunt varza cruda, se presara cu sare. Dupa 30 de minute, se stoarce sucul. Se bea 1/2 pahar din acest suc, inainte de fiecare masa.

Decoct de ovaz: se fierbe o lingura de ovaz intr-un pahar cu apa, timp de 10 minute. Se raceste, se ia un pahar la fiecare masa.

Decoct de visine (cirese) sau mure uscate, preparat si luat ca mai sus.

Saramura de la castraveti murati (30 de zile dupa ce au fost pusi la murat), se bea un pahar pe zi, dimineata, inainte de micul dejun.

O veche metoda bielorusa: se taie subtire castravetii cruzi, decojiti, se pun intr-o farfurie adanca. Se dilueaza putina miere cu suc de hrean sau de lamaie, se toarna deasupra si se mananca de trei ori pe zi, la toate mesele.

Tinctura de ceapa: se umplu 2/3 dintr-o sticla cu ceapa taiata marunt, apoi se completeaza sticla cu vodca sau alcool diluat. Se tine 10 zile la cald, se strecoara si se iau cate 10 picaturi in apa rece, de doua ori pe zi, inainte de masa.
- Decoct de boabe de maces. Se fierbe o lingura de boabe de maces cu un pahar de apa, timp de 20 de minute. Se lasa 10 ore, se bea strecurata, seara, inainte de culcare.
Prune. Sunt foarte mult folosite ca laxativ natural. Prunele uscate sunt tinute peste noapte intr-un amestec de suc de lamaie, miere si apa fiarta si putin sarata. Se bea un pahar de lichid, cu o ora inaintea micului dejun. La micul dejun se mananca si prunele inmuiate, de preferinta cu lapte acru sau iaurt.
Nota: Pentru fiecare caz de constipatie in parte, trebuie consultat un practician cu experienta. Organismele omenesti difera, si un regim bun pentru un pacient poate fi daunator altuia.

Diabetul

Pe langa tratamentele medicale, in Siberia, medicina populara prescria urmatoarele reguli:

Un regim alimentar strict.

Sa se bea cantitati mari de infuzie de afin: 1 lingura de frunze, infuzate 30 de minute intr-o ceasca de apa clocotita.

Sa se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de boabe de mustar.

Sa se rada cat mai mult. Se presupunea ca rasul ajuta la eliminarea zaharului din sange.
Regimul alimentar prescria folosirea laptelui smantanit, a branzei de vaci si a zerului. O data pe saptamana, bolnavul trebuia sa manance numai cruditati si 3-4 oua. Erau interzise: castanele, ciresile, prunele, strugurii, painea, orezul, mazarea si stafidele. Carnea si grasimile erau permise, alcoolul nu.

Diareea

Nu este periculoasa si se vindeca usor, dar poate fi si semnalul de alarma al unor boli mai grave. Daca ea persista si este insotita de greturi, dureri de cap, colici, si daca fecalele sunt sub forma de mucus si au culoare verzuie sau mai ales urme de sange, trebuie consultat un medic.
Iata cateva reguli eficiente, pentru diaree obisnuita:

In primul rand se ia un purgativ puternic (1 lingura de ulei de ricin pentru un adult, o lingurita pentru un copil), urmat de putin suc de lamaie. Desi neplacut la gust, uleiul de ricin actioneaza repede si nu dauneaza organismului ca purgativele chimice.

Se infuzeaza o lingura de miez de nuca sfaramata, in circa 500 g apa clocotita, timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Doza: un pahar mic de vin, o data pe zi, dimineata.

Se inmoaie paine uscata de secara in apa calda, timp de 15-20 de minute. Se bea terciul obtinut incet, in decurs de o zi. In general, se obtin rezultate in 24 de ore.

Tinctura de pelin: 20 picaturi la 3-4 ore. Se putea prepara si cu apa (o lingurita de pelin la un pahar cu apa), fierbandu-se compozitia. Se bea lichidul cald, dupa voie. Nu se indulceste.

Daca diareea persista (fara dureri de cap si febra), urma acest tratament: se manca in timp de 24 de ore 12 mere mari, curatate si rase, cate unul la doua ore. In acest timp, nu se bea, nu se mananca nimic altceva si nici nu se iau medicamente.

Daca diareea este produsa de o raceala, bolnavul trebuie sa stea la pat si sa bea ceaiuri calde, care sa-i produca transpiratia. Cele mai bune ceaiuri sunt cele de flori de zmeur, de tei sau de salvie. Cu cat se transpira mai mult, cu atat este mai bine.

Daca diareea capata un caracter cronic, depasind 2 zile, poate fi util urmatorul leac: se fierbe pe foc mic o priza de praf de scoarta de stejar, intr-un pahar si jumatate de apa, timp de 10 minute. Se ia din acest lichid cate o lingura, de trei ori pe zi.
Cei care sufereau de diaree erau sfatuiti sa aiba permanent in casa un amestec din trei linguri miez de nuca sfaramat si 1/2 l vodca. Dupa ce se lasa la cald 12 zile, se strecoara. Doza: un paharel, la primul semn de diaree.

Doua vechi metode siberiene:

Bolnavul trebuie sa stea asezat pe o caramida infierbantata in cuptor si infasurata intr-un prosop, pana cand caramida se raceste. La nevoie, procedeul se repeta.

Pielea care inveleste ranza gainilor, separata cu grija de cartilaj si carne, se usuca bine la soare, se piseaza si se ia de doua ori pe zi, impreuna cu mancarea.
Pentru copii: cel mai bun medicament pentru diareea copiilor de toate varstele este zeama groasa, ramasa dupa fierberea si strecurarea prin tifon a orezului. Doza: 1/2 ceasca de lichid cald, la 2-4 ore.

Gastrita

Urmatorul tratament era considerat eficace: se inghit zilnic seminte de mustar cu apa, incepand cu o samanta si mergand progresiv pana la 20 de seminte. Apoi, cantitatea descreste cu cate o samanta pe zi, pana se ajunge la 1 samanta. Se repeta tratamentul dupa o saptamana daca este necesar.
Un tratament pentru gastrita cronica: se rad doua mere verzi cu coaja si se consuma imediat. Pacientul nu trebuie sa mai manance nimic 5 ore inainte si 5 ore dupa. Tratamentul este bine sa fie repetat de patru ori, la interval de o saptamana, reducand la 4 ore timpul de abtinere de la mancare si bautura (dupa doua saptamani). Tratamentul provoaca uneori exces de gaze in stomac, si era recomandat pacientului un regim adecvat, acesta evitand fructele si legumele crude, varza sub orice forma, axandu-se pe carne si legume fierte.

Colita

Colita este o afectiune obisnuita, o usoara inflamare a intestinului. Cand devine cronica, este suparatoare si necesita un lung tratament. Se recomanda o dieta stricta, din care erau excluse: carnea, ouale si albuminele. Erau permise lactatele, piureurile de cereale si legume, mai ales de cartofi, cu unt. Se permitea si sucul de morcovi (un pahar pe zi). Alimentatia trebuia sa fie abundenta, colita provocand deshidratare.
Tratamente: urmatorul tratament era adesea recomandat - se faceau doua clisme. Prima, cu 3-4 pahare de apa calda. Imediat dupa scaunul produs, se facea a doua, compusa dintr-un pahar de zeama de orez, amestecata cu 30 g zahar lactic. Lichidul trebuia sa ramana in organism toata noaptea. Faptul ca provoca gaze in stomac era o reactie normala, neingrijoratoare.
Dupa o saptamana de tratament, simptomele de colita dispareau, dar era indicat sa se repete tratamentul inca o saptamana, apoi sa se ia zahar lactic inca o saptamana (de doua ori pe zi, cate 30 g). Impreuna cu tratamentul de mai sus, se mai prescria urmatoarea reteta: se fierbea 15 minute, cu un pahar de apa, o lingurita din amestecul - salvie uscata (Salvia officinalis) + vinetel (Centaura nigra) + flori de musetel (Matricaria chamomilla). Se strecurau si se lua cate o lingura la doua ore. Tratamentul putea fi continuat dupa nevoie, scazand treptat dozele si marind intervalele dintre ele. Medicatia era considerata drept cea mai buna in toate tulburarile gastrice si digestive.