Abecedarul vitaminelor

Gilda Fildan
Colina - energie pentru creier.

Cine nu-si aminteste nume, date si numere de telefon si, in plus, are colesterolul marit, ar trebui sa fie foarte interesat de aceasta vitamina din grupa B. Ea se gaseste mai ales in galbenusul de ou, ficat, drojdia de bere si graul incoltit


Doza obligatorie: 4 grame pe zi

Pana la inceputul anilor 90, colina nu a fost considerata unul din nutrientii esentiali, prin urmare s-a crezut ca organismul isi poate acoperi necesarul din productia proprie, in cadrul proceselor sale metabolice. Totusi, studiile de ultima ora ale biologilor americani arata ca oamenii trebuie sa-si procure neaparat o cantitate apreciabila de colina din hrana zilnica. Pentru ca necesarul se ridica la 3-4 grame pe zi. Cine se confrunta cu un stres psihic puternic (conflicte, probleme, griji, frustrari, ambitii profesionale nesatisfacute etc.) ar avea nevoie sa consume chiar si de doua ori mai mult, pentru a-si mentine creierul si nervii in stare de functionare optima. De asemenea, in absenta colinei, se acumuleaza in ficat un numar foarte mare de molecule de grasime, pana cand hepatocitele (celulele hepatice) se compun in cele din urma exclusiv din grasimi - in acest caz, avem de-a face cu temutul ficat adipos.
Cresterea colesterolului din sange este direct proportionala cu moartea neuronilor din creier. In lipsa colinei, colesterolul rancezeste, devine lipicios si, impreuna cu reziduurile proteinice, formeaza cruste. Acestea ingreuneaza sau blocheaza total transportul nutrientilor in interiorul celulelor din creier, care incep incetul cu incetul sa moara. Iar cand reteaua de canale minuscule, prin care se transmit gandurile, sentimentele si alte semnale venite de la creier, se astupa, urmarile sunt dramatice. Nu-ti mai poti contura clar ideile, esti obosit, uituc, ezitant sau depresiv. Si cu toate ca esti mort de oboseala, doar cu mare greutate reusesti sa adormi.

Consecintele deficitului
de colina: maladia Alzheimer


Intrucat lipsa colinei condamna la moarte colonii intregi de neuroni, la un moment dat, se ajunge la cumplita maladie Alzheimer, cu amnezie completa si destramarea personalitatii. Neurofiziologii contemporani afirma ca un procent considerabil din oamenii de peste 40 de ani, in tarile vest-europene, se afla deja in stadiul premergator al acestei boli - din pricina deficitului de colina.

De Retinut:

Primele simptome ale unei carente de colina pot fi:
lapsusuri, dificultate de concentrare;
deprimare, stari anxioase;
irascibilitate;
tulburari de somn;
probleme ale cordului;
tulburari de circulatie;
dureri de cap;
vajait in urechi;
constipatie.

Hrana preferata de creier

Dr. Richard Wurtman de la Massachusetts Institute of Technology (Sua), un fiziolog de reputatie mondiala, spune: "Colina din alimentatie merge direct in creier. In functie de aportul de colina realizat prin alimentele ingerate, se poate determina, de la o ora la alta, activitatea neurotransmitatorului din creier".

Nu exista memorie buna fara colina

O veste imbucuratoare pentru oamenii cu memoria slaba: colina regenereaza celulele cerebrale degradate, consolidand astfel memoria.

Si celulele creierului
se pot reface


Cu numai cativa ani in urma, cercetatorii erau convinsi ca celulele distruse din creierul adultilor nu pot creste din nou. Ultimele descoperiri dau insa speranta celor ce sufera de dificultati de concentrare si pierderi de memorie aparent ireparabile. O alimentatie cu valoare nutritiva ridicata, bogata in colina si alte substante biologic active, poate reface celulele compromise. Un ajutor suplimentar binevenit il constituie si exercitiile de concentrare, de pilda, rebusul si jocul de sah.

De Retinut:

Colina se gaseste in concentratii mari in ficat, galbenusul de ou, drojdia de bere si germenii de grau.

Solutia ideala pentru o cura forte este lecitina, intrucat colina se numara printre componentele ei de baza. Dar de un amanunt e bine sa tinem seama: lecitina nu trebuie luata timp indelungat in doze mari, caci riscam sa ne confruntam cu urmatoarele simptome: toropeala, senzatie de greata, diaree si un miros neplacut, ca de peste, al pielii si al gurii.

Organismul isi sintetizeaza cea mai mare parte a colinei prin metabolismul propriu. Se porneste de la ideea ca o persoana consuma pana la 4 grame pe zi, iar in conditii de stres intens, pana la 6 grame. Din cantitatea amintita, 20-25% reprezinta contributia alimentelor ingerate.

Rolul colinei

Colina este deosebit de importanta pentru:
valorificarea grasimilor in organism;
functionarea ficatului;
functionarea vezicii biliare;
nivelul colesterolului;
capacitatea de concentrare;
prospetimea intelectului;
activitatea inimii;
destindere si calmare;
prevenirea imbatranirii precoce.



Inozitolul - vitamina somnului

S-a descoperit vitamina somnului! Astfel s-ar putea rezuma constatarile stiintifice recente legate de inozitol, o alta vitamina importanta din marea familie a complexului B. Celebrul fiziolog american dr. Robert Atkins se entuziasmeaza: "Inozitolul este somniferul preferat, pe care il prescriu pacientilor mei. El ii elibereaza de incordare si anxietate, ba le readuce la normal si tensiunea arteriala crescuta".

Un somnifer suta la suta natural

Inozitolul se afla depozitat in maduva spinarii, in creier si in lichidul cerebral, intr-o concentratie de patru ori mai mare decat in sange. Astfel, natura a creat o rezerva, pentru cazurile cand stresul consuma cantitati prea mari din aceasta pretioasa vitamina. Avantajul inozitolului: ca si colina, el este o substanta activa suta la suta biologica, insa la fel de eficienta ca multe somnifere si sedative chimice, care mai curand dauneaza decat folosesc.

Inozitolul in alimente

Spre deosebire de colina, inozitolul se gaseste si in alimentele de origine animala, ca si in cele vegetale - in special in carne, lapte, fructe, nuci, cereale si legume.

Feriti-va de fast-food-uri

Fiecare om consuma zilnic 3 pana la 5 g din aceasta vitamina, iar in situatii de stres chiar o cantitate dubla. Insa doar un intestin perfect sanatos este capabil sa extraga inozitolul din alimente. Cei mai multi dintre noi avem flora intestinala dereglata, una din consecinte fiind si carenta de inozitol. Un factor agravant este tendinta omului modern de a-si simplifica munca in bucatarie, preferand sa manance la fast-food-uri sau sa cumpere semipreparate, pe care le introduce apoi in cuptorul cu microunde. Intr-o asemenea hrana se gasesc prea putine substante biologic active, iar inozitolul lipseste cu desavarsire.

Arma naturala contra aterosclerozei

Inozitolul si colina sunt cele doua componente principale ale lecitinei. Amestecand lecitina si colesterolul in parti egale, constatam cum colesterolul se dizolva si se transforma in lichid, devenind nu numai inofensiv, ci chiar util organismului. Datorita acestui fenomen, inozitolul si colina se numara printre cele mai importante arme naturale contra aterosclerozei. Desigur, lecitina v-o puteti procura de la farmacie. In acelasi timp insa, ea se gaseste in concentratii mari in: arahide, boabe de soia, mazare, linte, nuci, cereale integrale, seminte, germeni si muguri.

De Retinut:

Carenta de inozitol

Primele simptome ale unui deficit de inozitol pot fi:
nervozitatea;
starile anxioase;
insomnia;
tulburarile circulatiei sanguine;
problemele oculare;
constipatia;
eczemele;
caderea parului.

Remediu rapid contra nervozitatii

Cercetarile recente au pus in evidenta faptul ca inozitolul regleaza echilibrul dintre cupru si zinc, mai ales in celulele creierului. In metabolismul nostru, cuprul si zincul se afla intr-o relatie de adversari sau concurenti. Concentratiile prea inalte de cupru in creier duc la stari chinuitoare de nervozitate permanenta, agresivitate, irascibilitate sau chiar la modificari patologice ale psihicului. O cura de zinc, de pilda cu mult msli preparat din cereale macinate chiar de noi, corecteaza excedentul de cupru, calmand si relaxand creierul si nervii intr-un interval de 48 de ore. La acest proces de reechilibrare, inozitolul contribuie din plin. Deoarece in solurile noastre epuizate de o exploatare nerationala, oligoelementul zinc se gaseste oricum in cantitati infime, este deosebit de important sa ne suplimentam inozitolul din creier si din sistemul nostru nervos.

Fara inozitol, avem probleme cu vederea

Interesant este si faptul ca fundul de ochi, cristalinul si lichidul lacrimal contin la randul lor mult inozitol, astfel incat un deficit al acestei vitamine poate produce diverse afectiuni oculare. Este posibil ca inozitolul sa actioneze aici in stransa colaborare cu zincul. Cristalinul si retina sunt pline de zinc pana la saturatie. El este cel care face sa straluceasca noaptea in verde si auriu ochii animalelor salbatice, la lumina farurilor unei masini.

Cafeaua distruge inozitolul

Cofeina este unul din marii inamici ai inozitolului. Prima ceasca de cafea tare, bauta in cursul diminetii sau al dupa-amiezii, e neutralizata de fortele de autoaparare ale organismului, la nivelul tubului digestiv ori al celulelor. Incepand de la a doua ceasca - si continuand eventual cu a treia, poate chiar cu a patra - cafeaua devine periculoasa. Ea poate descompune un sfert din portia zilnica de inozitol.
Si cine exagereaza cu consumul de apa, band peste 2,5 litri pe zi, pierde o parte din inozitol, pe care apa il antreneaza si il elimina.
Unele medicamente, in special sulfamidele, distrug inozitolul existent in corpul nostru. Ele pot face sa scada pana la jumatate concentratia lui din sange, a carei valoare normala este de 0,7 mg/ml.

De Retinut:

Importanta inozitolului

Inozitolul are o insemnatate deosebita pentru:
somn;
relaxare;
calmare;
o stare de spirit pozitiva;
digestie;
circulatie;
cresterea parului;
o piele sanatoasa;
functiile globului ocular;
fertilitate;
maduva spinarii;
activitatea musculara;
metabolismul sistemului nervos;
dezvoltarea neuronilor.
Nu uitati: inozitolul si colina se gasesc sintetizate in lecitina!