Animal X

Bogdana Tihon Buliga
"Reteta noastra? Suntem sase baieti veseli, fericiti ca fac ce le place".


Un dar de Craciun: cele mai de succes melodii, adunate intr-un album Best Of


O antologie a succeselor

- Din primavara, de cand ati fost ultima oara oaspetii "Formulei As", ati lansat albumul "Derbedei", iar acum va pregatiti sa scoateti pe piata un "Best Of". Munciti mult, asa cum le sade bine unor artisti adevarati...
Laurentiu (Vierme): Asa este, dar noi nu resimtim ceea ce facem ca pe-o povara. Cand faci ce-ti place, totul devine usor: muzica, dansul sunt pentru noi totul.
- Noul vostru album apare in preajma Craciunului: un dar muzical pentru numerosii vostri admiratori. Ce se ascunde in pachetul cu funda rosie?
Laurentiu: Albumul "Best Of" cuprinde paisprezece piese, mai exact toate hit-urile pe care le-am izbutit de-a lungul anilor, plus doua remixuri. Albumul va fi lansat acum, pe 7 decembrie, printr-un concert in care aparem alaturi de trupa americana No Mercy. Apoi vor urma concerte in tara, dar avem si proiecte pentru Europa.
Lazar (Tzapu): Am reprezentat Romania si la un festival din Spania (Saragosa) si, fara sa ne laudam, am avut mare succes. Nu ne venea sa credem, parca eram de-ai lor. E un sentiment foarte placut! In urma acelui concert, au venit la noi mai multi impresari, unul dintre ei din Germania, cu care s-ar putea sa colaboram.
- Oare nu va grabiti cu aceasta antologie a succeselor voastre? Celebra formatie irlandeza U2 a scos un astfel de album abia dupa douazeci de ani de cariera...
Laurentiu: Momentul cand se scoate un Best Of este la latitudinea artistului si a casei de productie. Britney Spears, de exemplu, si-a permis un album de succese dupa doar patru ani de la debut. U2 are probabil alte principii. In ce ne priveste pe noi, consideram ca avem destule piese care au ocupat locuri de varf in clasamente de-a lungul carierei noastre. Un album-antologic poate avea acelasi succes ca unul nou.

"Sarmul nostru? Naturaletea"

- Rezistati cu brio pe piata, de sase ani. Care credeti ca este reteta succesului vostru? Muzica? Sarmul?
Lazar: Eu nu pot sa spun cum ne vede lumea, dar pot sa spun cum suntem noi: cinci baieti veseli si fericiti ca fac o muzica care place, preocupati, permanent, sa urce pe portativul succesului. Din pacate, nu prea avem prieteni printre ceilalti colegi de scena. Nu avem ce discuta cu ei, pentru ca au alte idealuri. Aproape nici unul nu vorbeste despre muzica, putini isi bat capul cu ea. "Mama, ce telefon mi-am luat, ce inel, ce toale!", acestea sunt subiectele pe care le poti aborda cu ei, iar eu, noi, nu suntem deloc asa. Eu vorbesc despre muzica, despre sound-uri, sunt relaxat, fericit, si ma comport ca atare.
Laurentiu: Fiecare om are charisma sa, felul lui de a fi si de a gandi. Cred ca si noi avem acel ceva al nostru. Sigur este faptul ca suntem sinceri, spunem exact ce avem de spus, fara ocolisuri si prefacatorii. Conteaza foarte mult cum te prezinti, ce caracter ai si ce caracter lasi sa se vada ca ai. Daca perceptia celor din jur este ca te pot cumpara cu cateva lovele, sa nu te miri ca dupa spectacole vin la tine tot felul de indivizi necurati, cu niste euro in buzunarele hainelor sclipicioase, si iti propun lucruri care se propun la coltul strazii, si nu in culisele unei sali de spectacole. Asta se intampla din cauza facaturilor prezente in numar mare in muzica, ale unor asa-zise "vedete", care au facut ca respectul pentru adevaratii artisti sa scada dramatic, sa nu se mai faca nici o diferenta intre cei care fac muzica adevarata si cei care se joaca de-a muzica, aspirand la titlul de vedete pentru un sezon.
George (Martzianu): Am gasit eu cuvantul care cred ca defineste sarmul Animal X: naturaletea! Ne place pe scena, avem mereu chef de cantat, ne comportam natural acolo. Eu cred ca publicul simte asta si de aceea continua sa ne iubeasca.

"Generatia Verde"

- Un aspect mai putin cunoscut, dar laudabil al vietii voastre publice, este ecologia. Aveti un Ong de mediu, lucru rar, daca nu chiar inexistent printre artistii de la noi. Cum ati ajuns ecologisti?
Laurentiu: Totul a inceput din pasiunea noastra pentru pescuit. Pe parcursul a doi ani am colindat toata Delta, am ajuns in cele mai ascunse cotloane ale ei, in locuri salbatice si izolate, unde speram ca nu patrunsesera alti oameni. Ce-i drept, nu i-am gasit pe ei, dar le-am gasit urmele: sticle de plastic si gunoaie. Este foarte suparator sa mergi undeva in natura, unde singurul tau gand este sa te ascunzi de lume, si sa gasesti urmele unei lumi nesimtite, care nu cunoaste deloc notiunea de respect, daramite de ecologie. Suparati peste poate ca nu ne puteam simti bine printre gunoaie, am hotarat sa facem ceva. Contand pe avantajul ca lumea ne cunoaste, ca ne asculta altfel decat pe un om care nu e persoana publica, am inceput sa punem bazele organizatiei "Generatia Verde". Acum avem mai bine de 1500 de membri inscrisi. Dupa multe batalii cu birocratia romaneasca, actele ne-au iesit in vara aceasta, desi activitatile noastre ecologice sunt mult mai vechi. Am crezut ca atunci cand vrei sa faci bine, vei fi sustinut. Ei bine, nu e chiar asa. Din pacate, Ong-urile de la noi nu mai au credibilitate, de cand exista numai cu numele, de cand primesc bani, dar de facut nu fac nimic. Ce planuri avem? Ideea noastra de baza e sa informam tinerii despre diferite probleme ecologice, sa ii educam in spiritul acesta, sa facilitam crearea unor grupuri de lucru in randul adolescentilor, in vederea pastrarii, ingrijirii si protejarii mediului.
Lazar: Propunem proiecte si incercam sa obtinem fonduri pentru diferite actiuni: amenajarea unor parcuri pentru copii, ecologizarea unor regiuni frumoase din tara, implicarea in protejarea unor zone precum Rosia Montana - un loc pentru salvarea caruia se lupta de atata timp si revista voastra. Din pacate, tinerii din Romania nu au inca nici un fel de constiinta ecologica, tocmai de aceea este foarte important ca la inceput sa-i informezi. Apoi, vom trece la fapte, dar nu vrem sa ne batem cu pumnul in piept despre ce o sa facem. Vrem mai intai sa facem si apoi sa spunem ce-am facut. Pentru ca, daca acum zicem ca vrem cutare lucru si apoi nu vom reusi, ne veti arata cu degetul si vom intra in tagma celor care numai promit.
Alex (Soparla): Adevarul este ca noi am stiut ca ne putem sprijini pe fani, cand am inceput sa punem bazele organizatiei: avem cea mai mare retea de fan-cluburi din tara (45 la numar), iar oamenii acestia sunt prietenii nostri. Trec pe la noi pe acasa cand vin in Bucuresti, ne intalnim cu ei dupa fiecare concert din tara si, bineinteles, ne ajuta cand avem nevoie. Ei sunt primii carora le-am explicat intentiile noastre, si tot ei, la randul lor, au fost primii nostri voluntari.
- Asadar, urmati si voi sistemul deja consacrat al vedetelor din Occident, care isi folosesc notorietatea ca sa lupte pentru niste cauze drepte...
Alex: Da. Fara sa rostim vorbe mari, cred ca este firesc sa procedam astfel. E de datoria noastra, a celor care traim din bunatatea si respectul oamenilor, sa le oferim aceleasi lucruri inapoi. Atata timp cat avem avantajul acesta, de a ne putea face auziti mai repede, prin natura meseriei noastre, o vom face si vom lupta pentru orice cauza in care credem. Imi doresc din tot sufletul sa vad cat mai multe persoane publice din Romania procedand la fel!

Componenta trupei Animal X: Soparla (Alexandru Salaman), Hiena (Serban Copot), Vierme (Laurentiu Penca) - solisti vocali; King Tzapu (Lazar Cercel) - basist; Tzetze (Catalin Florea) - tobe; Martzianu (George Belu) - chitara.
Trupa Animal X le ofera admiratorilor ei urmatorul numar de telefon, la care pot suna sa se intereseze de datele concertelor: 0746/24.38.99.
De asemenea, invita toti cititorii "Formulei As" sa viziteze site-ul www.generatiaverde.ro