Nou succes la... Chicago

Silvia Kerim
Aurelian Temisan relanseaza spectacolul de la Teatrul National.

Nu, nu e vorba despre orasul lui Al Capone ori Frank Sinatra, ci de spectacolul cu acelasi nume, de pe scena Nationalului bucurestean, care s-a "innoit" remarcabil, printr-o schimbare de distributie: intrarea lui Aurelian Temisan - cu mare, si, poate, neasteptat succes - intr-un rol "cheie": avocatul Billy Flynn, interpretat pana acum, cu talentul si farmecul cunoscut, de Stefan Banica Jr. Dar Aurelian Temisan nu s-a lasat intimidat de gloria predecesorului sau, fiind aplaudat la scena deschisa, de-un public compus in majoritate din adolescenti. Ba, la sfarsitul spectacolului, aplauzele au devenit "sacadate", ca pe vremuri, la sedintele de partid de la Sala Palatului (pardon de comparatie), publicul ovationand indelung interpretii, precum si orchestra - exceptionala formatie de instrumentisti, "Chicago Band", condusi de Dan Ardelean.
Despre spectacolul de la premiera am scris la timpul cuvenit, cu elogiile cuvenite. De data aceasta, "performanta" lui Aurelian Temisan, intr-un rol deosebit de pretentios, care cere voce, talent de dansator si de actor, carisma, umor si autoironie, m-a impresionat in mod deosebit! Si asta, cu atat mai mult cu cat acest veritabil artist, dotat nu numai cu o voce superba, ci si cu un fizic de "star hollywoodian", a stat departe de scena si de "sticla" televizoarelor, cativa ani buni. Incat... m-am hotarat sa-i solicit acest "Interviu-fulger":
- In ce an v-ati nascut?
- In 1972. La 3 iunie.
- Studii?
- Liceul, ca tot omul. Si doi ani de Conservator. Canto clasic.
- De unde pana unde acest nume de imparat roman?
- De la tata. Pe tata il cheama tot Aurelian. Aurelian Temisan. Are si el voce. E bas-bariton.
- Cum va socotiti? Actor? Cantaret?
- Pana in 1989 am fost... solist.
- De ce ati stat retras, "departe de lumea dezlantuita", atata timp?
- Pentru ca nu m-am regasit in ceea ce se intampla in jurul meu...
- Cum de ati abordat acest personaj? Nu v-a fost frica de... concurenta cu Banica Jr. ori cu Richard Gere, detinatorul rolului din filmul cu acelasi nume?
- Nu. Fiecare are personalitatea lui. Fiecare artist vine in spectacol, in film, cu elemente din personalitatea lui, mulate pe personaj. Asta am incercat sa fac si eu. In timpul cat am stat departe de luminile rampei, vreme de aproape 5 ani, m-am incarcat cu energie pozitiva. Dupa parerea mea, un artist nu trebuie sa apara in fata publicului, decat atunci cand se simte in forma.
- V-ati casatorit de curand, dupa o relatie de aproape un deceniu, cu o foarte frumoasa si inzestrata actrita a Nationalului bucurestean, Monica Davidescu. Cum explicati trainicia acestei relatii?
- In primul rand, prin dragostea pe care ne-o purtam unul altuia. Si-apoi, prin echilibrul pe care incercam sa-l mentinem in aceasta relatie, intre personalitatile noastre, destul de puternice.
- Ce va doriti de la Mos Craciun?
- Surprize! Nu, Doamne fereste, nu "Surprize, surprize", ci proiecte-surprize, la care, nici eu, nici Monica nu indraznim deocamdata sa visam...

***

Aniversari

"La multi ani!" - Dina Cocea!
"La multi ani!" - Colea Rautu!


...In aceasta ultima saptamana de noiembrie, la doar o zi distanta unul de altul, doi mari actori ai Scenei si Filmului romanesc au implinit... 94 de ani! O viata de glorie, in care, cu talentul lor harazit de un Dumnezeu generos, au innobilat spectacolele si filmele romanesti, cu fascinanta lor personalitate.
In numele cititorilor nostri, ne-am adresat sarbatoritilor - pe langa urarile cuvenite de "La multi ani", de "Bine si Sanatate", cu cateva intrebari.
Asadar...
- Scumpa si frumoasa doamna Dina Cocea, regina a teatrului romanesc, ce v-ati dorit de ziua dumneavoastra?
- Mi-am dorit sanatate - spre bucuria celor ce imi sunt si ii simt aproape.
- Ce le-ati dori, de la inaltimea harului si implinirilor dvs., tinerilor actori?
- Le-as dori ca prin talentul lor sa respecte Cultura si Civilizatia, spre a contribui la sensibilizarea publicului care-i aplauda.
- Ce i-ati dori tarii noastre, acum, in prag de sarbatori?
- I-as dori sa iasa din impasul in care ne aflam, spre binele romanilor de pretutindeni!

*

Aceleasi intrebari si pentru Colea Rautu.
- Ce mi-am dorit eu de ziua mea? Pai... mi-am dorit ca o tara intreaga sa-mi ureze: "Sanatate, mai, Colea!".
- Ce sa le doresc eu tinerilor actori? Tinerilor, in general, le doresc sa vada spectacole cat mai bune. Si sa vada, iscandu-se dintre ei, actori mai de soi!
- ...Iar pentru tarisoara noastra, sa vada si ea, iscandu-se doi-trei barbati adevarati, care s-o scoata din impotmoleala!