Tipurile de ten (II)

Redactia
Cosmetica naturista. Pielea inrosita (cuperoza).

In acest tip de piele e vorba despre o epiderma extrem de subtire, aproape transparenta, si care in zona pometilor prezinta firisoare rosii de sange vizibile, asemenea unui paienjenis. Ea reactioneaza imediat si pe lunga durata la frig si la umezeala, determinand mancarimi si o coloratie violacee a tenului. Reactiile alergice se vad si ele pe acest tip de piele ca pe un ecran, alcoolul, tutunul, cafeaua fiind, din acest motiv, practic interzise. De asemenea, apare - mult mai des decat in alte tipuri de piele - reactia la produsele cosmetice.

Pielea atropica (imbatranita)

Acest tip de piele este dependent de varsta. Putin dupa 25 de ani, ea incepe sa imbatraneasca si trebuie neaparat intretinuta cu substante hranitoare si hidratante, ca sa nu devina uscata si pergamentoasa. Cutele pe fata si pe gat apar repede, fiindca elasticitatea pielii scade. Cu ajutorul unor creme speciale, aspectul pielii poate fi corectat, dar cutele nu se rezolva decat cu ajutorul operatiilor estetice.

Pielea grasa

Prezinta pori mari, puncte negre si se preteaza usor la cosuri si chiar furuncule. Infatisarea ei este mereu unsuroasa si lucioasa. Pielea grasa da reactii alergice puternice. Ea necesita o ingrijire cu totul speciala. Lichidele demachiante nu trebuie sa contina prea mult alcool, pentru ca pielea sa nu se usuce, impiedicand seboreea sa fie eliminata si sa creeze infectii. Zi si noapte trebuie folosite creme care sa reduca productia de sebum. Crema de noapte, dupa 20 minute de la aplicare, trebuie sa fie indepartata cu ajutorul unui demachiant, avand in vedere ca in acest rastimp, pielea a fost suficient de bine hranita si nu mai poate prelua si grasimile din interior.

Pielea cu acnee

Acest tip de piele prezinta pe toata suprafata obrazului puncte negre, cosuri si furuncule. In acest caz, trebuie consultat mai intai un doctor (dermatolog, internist sau ginecolog) pentru ca e foarte important sa se afle care este cauza acneei.
Acneea vulgara are explicatii hormonale si vizeaza mai ales functia organelor sexuale la varsta tanara. Acest tip de acnee e foarte frecvent la adolescenti in timpul pubertatii. Dar acneea are si alte cauze. Ea poate sa se afle in legatura cu anumite profesiuni, ca de pilda cele desfasurate in industria chimica, petro-chimica si a parafinelor. Amigdalitele frecvente si lipsa unor minerale esentiale provoaca si ele aparitia acneelor.
Ingrijirea acneelor - este si ea legata obligatoriu de consultarea unui medic specialist. Sfaturi bune puteti gasi si la o cosmeticiana cu scoala de specialitate. Foarte importanta este curatirea pielii si mentinerea ei curata. Mai intai, pielea trebuie curatata cu ajutorul unei creme (un ten fardat trebuie curatat mai intai cu un demachiant). Apoi, e important ca si crema sa fie inlaturata cu apa calda, clatindu-se bine obrazul de trei-patru ori. In final, trebuie folosite o apa de fata si o emulsie. Acneea trebuie pusa in legatura si cu modul de alimentatie. Sunt interzise: alimentele grase, carnea de porc, mezelurile, picanteriile, dulciurile, alcoolul, cafeaua, ceaiul negru. Sunt indicate: ceaiurile de plante (prescrise de medic), multe legume si fructe, salate, lapte batut, chefir, iaurt, fulgi de cereale. Starea buna de spirit face parte, si ea, din arsenalul mijloacelor de combatere a acneei.



Cosmetica naturista

Masti astringente cu amidon

Se apropie sarbatorile si va trebui (obrazul o cere!) sa tinem pasul, nu doar cu cozonacii si prajiturile, ci si cu retetele de frumusete. Cea pe care o prezentam este indispensabila. Are rolul sa stranga pielea si s-o intareasca, redandu-i obrazului fermitatea. Folositi-o doar o data pe saptamana, in rastimpul ce ne desparte de sarbatori.
Ingrediente: 2 linguri amidon de grau, cartofi sau porumb, apa calda.
Mod de preparare: Puneti amidonul intr-un vas mic de portelan. Adaugati apa calda, amestecand incet, pana obtineti o pasta omogena, care sa poata fi intinsa pe obraz.
Mod de folosire: ungeti-va fata cu putina crema grasa sau ulei. Intindeti apoi pasta de amidon, pe fata si gat, evitand zona ochilor. Dupa 20 de minute, masca se intareste. Se scoate aplicand deasupra o compresa cu apa, iar dupa ce se inmoaie, se clateste din abundenta cu apa calda.
Efect: mastile de fata cu amidon aduna porii dilatati, intaresc pielea si dinamizeaza circulatia sangelui. Atentie, insa: ele usuca! Nu trebuie aplicate mai mult de o data pe saptamana.