"Tineretul PD" - impotriva proiectului de la Rosia Montana!

Ion Longin Popescu
La initiativa Camerei Deputatilor si a Asociatiei Pro Democratia, 150 de tineri, selectati aleatoriu pe Internet, au luat parte, in cadrul unui "Parlament al Tinerilor", la o sesiune speciala de dezbateri, sub siglele partidelor parlamentare.

Elevi, studenti si masteranzi din toate colturile tarii, sub varsta de 26 de ani, "s-au jucat" timp de trei zile de-a deputatii Pd, Pnl, Pc, Prm, Udmr, in dorinta de a se familiariza cu procedurile care, mai tarziu, ar putea sa devina reale pentru unii dintre ei. In rolul unui deputat democrat s-a aflat si prahoveanul George Stoian, specialist It la o firma straina, un militant inflacarat impotriva proiectului de la Rosia Montana. In numele grupului Pd, el a elaborat si a citit o declaratie politica, din care citam: "In virtutea principiului dezvoltarii durabile, unul dintre principiile de baza ale doctrinei Partidului Democrat, solicitam stoparea temporara a tuturor activitatilor din cadrul Proiectului de la Rosia Montana, pentru a permite formarea unei comisii parlamentare, alcatuite din reprezentanti ai tuturor partidelor politice din Parlament, comisie care sa verifice legalitatea activitatilor desfasurate pana in prezent de compania Gold Corporation. Totodata, rugam Parlamentul sa adopte o lege in spirit european, care sa interzica cu desavarsire folosirea cianurii in cadrul tuturor exploatarilor miniere de pe teritoriul Romaniei". Daca Pd-ul real este un partid inconsecvent, care isi pericliteaza propria traiectorie politica, sustinand un proiect impotriva caruia voteaza, chiar in aceste zile, aproape 95% din populatia Romaniei (vezi www.cdep.ro), Pd-ul ideal din "Parlamentul Tinerilor" este un partid responsabil, cu ochiul si urechea intoarse catre propriii alegatori si, in special, catre tineri.
- Ce ati dorit sa accentuati prin Declaratia citita in Parlament?
- Mi-am propus si sper ca am reusit sa-i pun pe ganduri pe multi dintre politicienii reali, care, eventual, nu au luat inca hotararea de a se opune celor ce doresc sa-si bata joc de noi, in propria noastra tara. Generatia noastra, tinerii de azi si copiii nostri suntem cei care vom plati greselile si tradarile actuale ale politicienilor. Le-am transmis ca ne-am saturat sa fim condamnati pentru tot restul vietii, din cauza tuturor crimelor economice savarsite in ultimii 17 ani. Am facut trimitere directa la Rosia Montana, pentru ca mi-e groaza numai la gandul ca acest proiect criminal ar putea porni. Nu vreau sa plec din Romania, vreau sa muncesc si sa traiesc in tara mea. Dar nu vreau sa fiu printre cei care, peste cativa ani, vor plati din greu pentru coruptia si nepasarea politicienilor actuali, gata sa dea unda verde unui dezastru ecologic, social si cultural. Sunt in razboi cu mine insumi, pentru ca nu sunt atat de bun si atat de puternic, incat sa lupt cu toti cei care isi bat joc de tara mea si de poporul meu.
- Credeti ca Pd-ului cel real ii convine atitudinea dvs.?
- Pd ar trebui sa inteleaga ca prin mine vorbeste o mare parte din tineretul roman. Sa se uite la cea mai mare mina de aur din lume, mina Grasberg din Indonezia, care nu este inchisa, nu pentru ca ar fi in continuare profitabila, ci in primul rand, pentru ca nimeni nu poate acoperi costurile de inchidere. Asta va fi situatia si la Rosia. Mineritul aurifer poate genera profituri pentru unii, insa are o contributie minima la bunastare. Bunastarea nu se afla acolo unde se afla si aurul! Robert Moran, un hidrolog recunoscut mondial, a concluzionat ca la Rosia Montana avem de-a face cu o "Stiinta Surogat" si ca un asemenea proiect nu s-ar aproba nici in Sua, nici in tarile Ue. Moran a spus ca proiectul "Gabriel" este pur si simplu nedemn de incredere. Atunci, ma intreb: cum apara Pd, un partid de frunte al tarii, un astfel de proiect?

Lui George Stoian ii puteti scrie la e-mail: george_stoian@yahoo.com

Nota: Camera Deputatilor asteapta in continuare votul si opiniile dvs. privind proiectul Rosia Montana, pe www.cdep.ro