Masa de Craciun - Dulciuri

Redactia
Rulada cu mac.

Ingrediente (pentru 12 felii): 500 g aluat fraged (eventual congelat), 500 g mac macinat, 200 g miere, 50 g zahar pudra, 100 g stafide, 100 g compot de fructe (scazut foarte bine), 1/4 l lapte, faina pentru planseta, zahar tos pentru presarat, forma speciala pentru colaci (diametrul: 26 cm).
Mod de preparare
:
Se infierbanta laptele, se toarna peste mac, se amesteca bine si se lasa sa se umfle circa 1/2 de ora. Se adauga mierea, zaharul pudra, stafidele si fructele din compot, se amesteca si se lasa sa se patrunda inca 1/2 de ora.
Se-ncinge cuptorul la 180gr., se lasa aluatul sa se decongeleze (daca este congelat), se intinde in forma de dreptunghi (70x 50 cm) pe planseta infainata si se indeparteaza surplusul de faina de pe aluat cu o perie moale.
Se intinde stratul de mac, se ruleaza aluatul ca pentru strudel si se pune in forma.
Se lasa sa mai creasca - la caldura - circa o ora, se da rulada la cuptor, se coace 45 de minute, se rastoarna cat este calda, se presara cu zahar pudra si se taie in 12 felii.

Triunghiuri cu nuca de cocos

Ingrediente: Pentru aluat - 375 g faina de grau, 190 g unt, 130 g zahar pudra, 1 ou, 1 varf de cutit sare, 1 lingurita zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala. Pentru umplutura: 3 albusuri (circa 1/8 l), 30 g zahar, 20 g nuca de cocos, 10 g faina, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 200 g gem de caise, glazura pentru colturi.
Mod de preparare:

Se framanta repede - cu ambele maini - un aluat neted din toate ingredientele, se inveleste cu o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca la frigier, circa 2 ore. Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se trece printr-o sita gemul de caise.
Se intinde aluatul in tava de aragaz, se inteapa cu furculita, se acopera cu o coala de hartie pentru copt si cu un strat de fasole boabe, si se precoace in cuptorul incins, pana incepe sa se coloreze pe margini. Se indeparteaza hartia si boabele, se lasa sa se raceasca, se unge cu gemul de caise si se pune deoparte.
Se bat repede albusurile cu zaharul (spuma este mai lucioasa si se intinde mai usor), se incorporeaza nuca de cocos, apoi faina si la sfarsit coaja de lamaie si se intinde un strat de spuma peste aluatul uns cu gem.
Se coace prajitura 7-8 minute la 180gr., se lasa sa se raceasca si se taie mai intai in fasii egale, apoi in patrate si pe urma in triunghiuri si se inmoaie colturile triunghiurilor in glazura de ciocolata.

Chec normand cu pere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 pere coapte, 150 g faina, inca 10 g faina pentru tava, 5 oua, 150 g zahar, 50 g unt, 50 g stafide, 2 linguri rachiu de pere, sare.
Mod de preparare:

Inmuiati stafidele in rachiul de pere, la care ati adaugat 2 linguri cu apa calduta. Curatati perele de coaja si de partea lemnoasa, taiati-le cubulete, prajiti-le in 30 g unt, amestecand pana incep sa se rumeneasca, si lasati-le sa se raceasca intr-o strecuratoare.
Separati albusurile de galbenusuri. Puneti galbenusurile intr-un castron, impreuna cu zaharul, frecati-le pana ce incep sa se albeasca si incorporati, apoi, faina in ploaie.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Bateti albusurile spuma (tare), impreuna cu un varf de cutit de sare.
Incorporati in aluat cubuletele de para, stafidele cu alcool cu tot si la urma spuma de albusuri, amestecand usor, cu o spatula. Ungeti cu untul ramas o forma de chec de 24 cm si infainati-o intorcand-o cu gura in jos, ca sa cada surplusul de faina. Turnati aluatul in forma si dati checul 50 de minute la cuptor.
Lasati-l sa se odihneasca 10 minute inainte de a-l rasturna si serviti-l caldut sau rece.

Chalot cu prune uscate

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1/2 bagheta veche, 15 cl lapte, 3 oua, 12 prune uscate fara samburi, 70 g stafide, 6 linguri zahar pudra, 3 linguri rom, 1 lamaie, 3 linguri migdale feliate, 2 linguri ulei.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180gr. si inmuiati stafidele in rom. Spalati lamaia, decojiti-o, taiati coaja fasii subtiri si stoarceti fructul.
Taiati prunele uscate fasii si stropiti-le cu zeama de lamaie. Inmuiati painea in lapte, stoarceti-o si faramitati-o intr-un castron. Adaugati ouale batute, stafidele cu romul, zaharul, prunele, coaja de lamaie si migdalele si amestecati bine.
Incingeti uleiul intr-o cratita, turnati compozitia, lasati-o putin sa se inchege, dupa care bagati cratita - neacoperita - in cuptorul incins. Lasati chalot-ul sa se coaca circa 30 de minute, pana ce se rumeneste frumos si se desprinde de pe margini. Rasturnati-l, cald, pe un platou si legati-l de jur imprejur cu o panglica lata, ca sa se raceasca pastrandu-si forma.
Serviti-l rece, simplu sau flambat cu rom, eventual cu o crema alaturi.