Sugestii pentru masa de Craciun (I)

Redactia
Salata de heringi cu oua.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 ml smantana acrisoara, 4 linguri iaurt natural, 1 mar mare rosu, 4 fileuri de hering taiate cubulete, 1 ceapa verde taiata rondele subtiri, sare, piper negru macinat. Pentru garnisit: patrunjel verde tocat, 2 oua fierte (tari) taiate felii, codite de ceapa verde taiate rondele.
Mod de preparare:

Se amesteca intr-un castron smantana cu iaurtul si se incorporeaza merele - curatate de coaja - taiate mai intai in sferturi si pe urma felii. Se adauga cubuletele de peste si ceapa si se amesteca bine, dar usor. Se gusta salata de sare si piper, se acopera cu un capac si se tine la rece.
Se aranjeaza patrunjelul verde tocat pe marginile unui platou (de jur imprejur), se rastoarna salata (amestecata inca o data) la mijloc. Se garniseste cu feliile de ou si cu rondelele de codite de ceapa verde si se serveste imediat.

Supa de pasare cu ou si lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 l zeama concentrata de pasare, 1 piept de pui, 2 oua, 2 linguri zeama de lamaie, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 6 linguri orez cu bobul lung, fiert, sare, piper negru macinat, 2 linguri patrunjel verde tocat marunt.
Mod de preparare:

Se fierbe pieptul de pui circa 15-20 de minute in zeama concentrata (Knorr+apa) pana ce se desprinde carnea de pe os.
Se scoate din apa, se lasa sa se raceasca si se strecoara zeama printr-o sita deasa intr-o oala curata. Se curata de pielita si oase pieptul fiert si se taie felii subtiri.
Se bat ouale cu zeama si coaja de lamaie si se incorporeaza 1 lingura de zeama, amestecand puternic.
Restul de zeama se da in clocot, se ia de pe foc si se incorporeaza, pe rand, orezul fiert, feliile de carne si ouale batute. Se gusta supa de sare si piper si se mai lasa 3-4 minute la foc foarte mic, amestecand intruna, pana ce se infierbanta si devine cremoasa. (Nu trebuie lasata sa fiarba, ca sa nu se "branzeasca" ouale.)
Se adauga patrunjelul verde tocat si se serveste imediat.

Friptura de porc cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cotlete de porc, 2 linguri faina, sare, piper negru macinat, 2 linguri ulei de masline, 75 g unt, 1 ceapa verde tocata marunt, 3 catei de usturoi, curatati, 1/2 lingurita rozmarin uscat, 250 ml vin sec (eventual de mere), 250 ml zeama concentrata de pui, 1 legatura verdeata, 750 g mere, cateva fire de rozmarin proaspat.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 110gr.. Se pune faina intr-o farfurie, se adauga sare si piper si se dau prin ea cotletele, care se scutura apoi de surplusul de faina.
Se-ncinge uleiul impreuna cu 15 g de unt intr-o cratita grea, de fonta, si se dunstuieste ceapa circa 5 minute, amestecand intruna. Se adauga usturoiul, se caleste si el putin si se inlatura (usturoiul are un gust amar daca se lasa prea mult sa se caleasca.) Se scoate ceapa cu lingura de spuma din cratita si se pune intr-un castron incalzit.
Se topesc alte 30 g de unt in cratita si se prajesc in el cotletele, cate 2 minute si jumatate pe fiecare parte. (Se prajesc cate doua deodata). Se aseaza pe un platou incins si se tin la cald.
Se pun in grasimea din cratita rozmarinul, vinul si zeama de carne, apoi ceapa, carnea si legatura de verdeata, se lasa sa dea in clocot, se acopera cratita cu un capac si se fierb in cuptorul incins o ora si jumatate.
Se curata merele de coaja si de partea lemnoasa, se taie in opt si se dunstuiesc in restul de unt incins, pana ce se rumenesc, dar sa ramana inca tari. Se scot cu lingura de spuma, se pun in cratita langa carne si se lasa sa se patrunda toate inca 15-20 de minute.
Se indeparteaza legatura de verdeata, se aranjeaza cotletele intr-un castron incins si se garnisesc cu merele coapte si cu crengute de rozmarin proaspat. Se toarna peste ele sosul de friptura si se servesc fierbinti.

Papricas rece de pui cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui de circa 1,4 kg taiat in 6-8 portii, sare, piper negru macinat, 1 lingura faina, 50 g unt, 2 linguri ulei de masline, 1 cub de concentrat de pui, faramitat, 1 legatura de verdeata, 12 cepe mici, 24 ciuperci marunte, zeama de la 2 lamai, 2 galbenusuri, 275 ml smantana. Pentru garnisit: felii de lamaie, patrunjel verde, foi de dafin.
Mod de preparare:

Se condimenteaza bucatile de pui cu sare si piper, se dau prin faina si se prajesc in 25 g de unt incins, pana ce incep sa se rumeneasca.
Se scot din tigaie, se pun intr-o cratita, se adauga cubul de concentrat (Knorr) faramitat si apa cat sa acopere carnea si se lasa sa dea in clocot. Se adauga verdeata intreaga, se acopera cu un capac, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba 15-20 de minute, pana ce se fragezeste carnea.
Intre timp, se dunstuiesc circa 5 minute ciupercile in untul ramas si zeama de la o lamaie.
Se scot bucatile de pui intr-un castron, se adauga ciupercile si se fierbe zeama la foc iute pana ce scade cam la 425 ml.
Intr-un bol, se bate galbenusul cu zeama de lamaie ramasa si cu jumatate din smantana, se pune zeama de carne pe foc, se ia o lingura de zeama fierbinte si se amesteca cu galbenusul batut, dupa care se rastoarna in zeama clocotita si se lasa sa se infierbante si sa se ingroase, amestecand intruna. (Nu trebuie sa fiarba!) Se toarna sosul astfel preparat peste puiul cu ciuperci, se lasa sa se raceasca, se acopera cu un capac si se tine noaptea la rece. Cu doua ore inainte de a servi papricasul, se pune puiul intr-un castron impreuna cu sosul inchegat din cratita.
Se bate bine smantana ramasa, se incorporeaza in sosul din castron, in asa fel incat sa acopere bucatile de carne, si se serveste papricasul rece, eventual de la frigider, garnisit cu felii de lamaie, patrunjel verde tocat si foi de dafin.